Bursa termalden sonra karavan ve kamp turizminde büyüyecek

Dağyenice ile termal, Misi Köyü ile kültür turizminde öne çıkan Bursa, Avrupa ve ABD turizminde önemli bir gelir kalemine sahip kamp karavan turizminde de söz sahibi olmak istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Dağyenice Termal Turizm Merkezi ile Misi Köyü’nü entegre ederek turizm bölgesine dönüştürmek için resmi başvurusunu yapan sanayi kenti Bursa, 2010 yılı verilerine göre Avrupa’da yan sektörüyle birlikte yıllık cirosu 25 milyar euroyu bulan kamp karavan turizminden pay alabilmek için harekete geçti. Nilüfer Belediyesi tarafından doğa ve tarihi özellikleriyle ön plana çıkan Misi Köyü sınırları içerisinde yapımına başlanan kamp karavan tesisi, toplam 14 bin 670 metrekare alanı kapsıyor. Avrupa standartlarında inşa edilen tesiste, kamp ve piknik alanları, sosyal tesisler, duştan çamaşırhaneye kadar her türlü ihtiyacı karşılayacak üniteler, hatta futbol sahası bile var. Bursa’da bir ilki teşkil eden ve 40 karavan kapasitesine sahip tesisin ihale bedeliyse 1 milyon 200 bin TL. Projeyle, Avrupa ve ABD turizminde önemli bir gelir kalemine sahip olan karavan ve çadır turizminde rotanın Bursa’ya çevrilmesi hedefleniyor.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bugüne kadar tesis olmadığı için Avrupa Kamp ve Karavancılar Federasyonu’nun haritalarında ve karavan tatilcilerinin güzergahında olmayan Bursa’yı, bu alanda en gözde yerlerden biri haline getirecek bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Bölgeye kazandırılacak tesisi dört dörtlük bir şekilde planlandığını belirten Bozbey, “Projeyi, yeşil bir doğa ile suyun buluştuğu, tarihi güzelliklerinin yanı sıra mimari açıdan da önemli bir yer olan Misi Köyü, yani bugünkü adıyla Gümüştepe Mahallesi’nde toplam 14 bin 670 metrekare alanda yapıyoruz” dedi.

Bozbey, 6 bin 322 metrekare kamp ve piknik alanından oluşan projenin, 6 bin 460 metrekare kilitli parke alanı, 600 metrekare sosyal tesisi; duş, tuvalet, ortak mutfak ve çamaşırhaneler gibi birimlerin yer aldığı 930 metrekare kapalı alanı ile 958 metrekare futbol sahasını kapsadığını kaydetti. Bozbey, bu alanda ayrıca kampçıların enerji ve haberleşme ihtiyaçlarının karşılanacağı ünitelere yer vereceklerine de dikkati çekti.

Bozbey, Bursa’da bir ilki teşkil eden ve 40 karavan kapasiteli park alanı ve karavan bakım ünitelerinin bulunacağı tesisin ihale bedelinin KDV dahil 1 milyon 231 bin TL. olduğunu kaydetti. Nilüfer Belediyesi olarak öncelikle Bursa’da önemli bir eksikliği gidereceklerini ifade eden Bozbey, hedeflerinin Avrupa ve ABD turizminde önemli bir gelir kalemine sahip karavan ve çadır turizminin rotasını Bursa’ya çevirmek olduğunu belirtti. Birçok doğal güzelliğe sahip Türkiye’de yeterince önem verilmeyen karavan ve çadır turizminin doğa ile baş başa veucuz tatil yapma arayışının artmasıyla  birlikte son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşmaya başladığını kaydeden Bozbey, “Bursa’da bu eksiklik dile getirilince, Uludağ Kamp ve Karavan Derneği işbirliğiyle, hemen harekete geçmek istedik. Nilüfer için barındırdığı güzellikleri tanıtma noktasında bunun önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Hedef tarihi doku ile iç içe bir konaklama

Projenin en dikkat çekici yanının planlandığı bölge olduğunu dile getiren Bozbey, Misi Köyü, yani bugünkü adıyla Gümüştepe Mahallesi’nin barındırdığı doğal güzelliklerinin yanı sıra yüzyıllara direnerek ayakta kalan özgün mimari özelliklere sahip evleriyle ünlü bir yerleşim alanı olduğunu söyledi.

Büyük bölümü 18’inci yüzyıl ortalarında inşa edilen, hatta 17’nci yüzyıla tarihlenen sivil mimari örneği yapılar nedeniyle kentsel sit alanı ilan edilen Misi’de, genel onarım çalışmalarının yapıldığını aktaran Bozbey, “Aynı zamanda tarihi dokuyla iç içe bir konaklama ortamı amaçlıyoruz. Dünya standartlarına uygun niteliklerde bir kamp karavan alanının da kazandırılmasıyla bölge turizm açısından kilit bir nokta haline
gelecek” şeklinde konuştu.