Her şey dahil Çeşme hariç

Turizmde "her şey dahil" sisteminin uygulanmadığı Çeşme'de son yıllarda bazı tesislerin bu sisteme geçmesi tartışmalara neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Vekili Yakup Demir, turizmde "her şey dahil" sisteminin yaygın bir uygulama alanı bulamadığı Çeşme'de, son dönemde bu sisteme dönen bazı büyük tesislerin çok yakında geri adım atacaklarına inandığını belirtti.

Butik turizm anlayışıyla yarım ve tam pansiyon olarak hizmet verilen Çeşme'de yüksek yatak kapasitesine sahip 3 tesis, her şey dahil sistemiyle misafir kabul etmeye başladı. Genelde iç turizme hitap eden tesislerin dış turizmden de pay almak ve iki ayla sınırlı kalan sezonu genişletmek amacıyla her şey dahil sistemine geçmesi tartışmalara neden oldu.

ÇEŞTOB Başkan Vekili Demir, otellerin yabancı tur operatörlerinden gelen talep üzerine bu sisteme yönelmek zorunda kaldığını, ilçede bir kaç otelin bu sisteme döndüğünü söyledi.

Demir, şöyle konuştu:
     "Bu işletmeciliği yapan otellere saygı duyuyoruz, bunlar sezonu uzatmak için pazarlama taktikleridir. Bu sistemi uygulayan birkaç otel de kafalarında soru işaretiyle bu konsepte adım attı. Bence bu adımlarını ileride geri çekecekler. Her şey dahil, Çeşme'ye yakışmayan bir konsept. Dünyanın önde gelen turizm beldeleri arasına girmek istiyorsak her şey dahil sistemine dönmememiz gerekiyor. Çeşme'de gelen turist sayısı hızla artıyor, sezon da artık mayıs-kasım arası döneme yayılmaya başladı. Bu gelişmenin otelleri her şey dahil sisteminden uzaklaştıracağını düşünüyorum. Talep olduğu için kısa vadede bu konsepti terk etmek mümkün değil."
     Dünya Turizm Örgütü'nün de artık bu konsepti tartıştığını, turizmin artık otelde 24 saat geçirmek olarak algılanmadığını ifade eden Demir, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da Ege kıyıları için orta üstü gelir düzeyine sahip turistlere yönelik hedefler çizdiğini, bu hedeflerde herşey dahil sisteminin yerinin olmadığını savundu.
    
"Herşey dahil, bir zorunluluk"

    
     Çeşme'de bu sistemi uygulayan otellerden birinin genel müdürü Serkan Aksu, her şey dahilin uygulamayı tercih ettikleri bir sistem olmadığını, yabancı turistlere hitap etmek isteyen bir otel için bunun bir zorunluluk haline geldiğini dile getirdi.
     Çeşme'de ağırlıklı olarak yabancı turiste hizmet veren en büyük otel olduklarına işaret eden Aksu, "Bu sisteme dönmemiz tamamen Türk turizminin pazarlama sıkıntılarından kaynaklanıyor. 3 yıl önce okulların açılıp kapandığı dönem arasına sıkışan Çeşme sezonunu yıla yaymak için yabancı tur operatörleriyle görüştük. Operatörler her şey dahil sistemi uygulamayan otellerle çalışmıyor. Bir zorunluluk olarak bu sistemi uyguluyoruz. Bu sistemle birlikte sezon geneline yayılan bir müşteri portföyüne ulaştık" diye konuştu.
     Tesislerinde yarım ve tam pansiyon seçeneklerinin de sunulduğunu ancak her şey dahil sistemine son dönemde yerli turistler tarafından da yoğun talep olduğunu kaydeden Aksu, "Şu anda müşteri talebi buna yönelik. Talep değişirse bizim de uygulamak istediğimiz bir sistem değil. Bizim de her şey dahil sisteminden ayrılma yönünde bir çabamız var. Ama bunu, pazar koşulları gösterecek" dedi.
     Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise ilçenin her şey dahil sisteminden uzak duran anlayışı sayesinde diğer turizm merkezlerinden farklılaştığına dikkati çekti.
     Yapılaşmanın kurbanı olan turizm merkezleri incelendiğinde her şey dahil sisteminin yoğun olarak kullanıldığının görüleceğine değinen Tütüncüoğlu, şunları söyledi:
     "Türkiye'de geldiği nokta itibarıyla tartışma konusu olan turizm merkezlerinin en büyük hatası her şey dahil sistemi içerisinde tamamen güneş, deniz, kum üzerine pazarlanmış ve otel turizmi yapılmış olmasıdır. Çeşme'de ise her şey dahil sisteminden mümkün olduğu kadar uzak durarak kent turizmi yapıyoruz. Turist, otelde kalıyor, havuza giriyor ama kenti geziyor. Sadece otelde kalarak geçirmiyor tatilini. Böylelikle hem ilçe esnafı kazanıyor hem de Çeşme insanların zihnine dört tarafı çevrili bir otel olarak değil kent olarak yerleşiyor."
     Bu arada 8 bin nitelikli yatak kapasitesine sahip Çeşme'de yaklaşık 2 bin yatağın her şey dahil sistemiyle hizmet verdiği tahmin ediliyor.