İstanbul elmas üretim merkezi olacak
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul'da finans merkezi projesi ile elmas üretim ve ticaret merkezlerinin birisi olması için bir çalışma başlatıldığını söyledi.
İSTANBUL - Borsa İstanbul ev sahipliğinde Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB) ve Uluslararası Elmas Üreticileri Birliği (IDMA) Başkanlar Toplantısı, önceki gün Shangri- La Otel'de başladı. Bugün sona erecek toplantıya 20 ülkeden 28 borsa başkanı katılırken 250 milyar dolarlık bir değeri temsil eden başkanlar, elmas piyasalarının yeni kurallarını belirlemeye çalışacak.
Toplantıda yabancı yatırımcıları Türkiye'ye daha fazla yatırım yapmaya davet eden İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, "Dünya kıymetli taşlar sektöründe 2023 yılında kadar yapılan planlamamada 12 kat büyüyeceği planlanıyor. Ülkemizin burada aldığı payında çok yüksek olmadığını görüyoruz. İstanbul'da finans merkezi projesi ile elmas üretim ve ticaret merkezlerinin birisi olması için bir çalışma başlatılıyor. Bu hedefin en önemlilerinden birisi de elmas ve kıymetli taş piyasasının kurulması oldu" ifadelerini kullandı.
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Türkiye ekonomisinin 1980-1990'lı yıllarda çok güçlü bir tablosunun olmadığını hatırlatan Turhan, 90'lar on yılı boyunca enflasyon rakamlarının çok yukarlarda seyrettiğini anımsattı. Turhan gelinen noktada Türkiye'nin tüm dünyayla entegre bir ülke haline geldiğini dile getirerek, ülkede 2002-2012 yılları arasında krize rağmen ortalama yüzde 5,1'lik bir büyüme gerçekleştiğini belirtti. Küresel ve Türk yatırımcılar arasında herhangi bir ayrım yapılmadığına dikkat çeken Turhan konuşmasını şöyle sürdürdü:"Türkiye aynı zamanda Maastricht kriterlerinin çok daha ötesinde bir performans sergiliyor. Aynı zamanda enflasyon sorunu çözüldü. Hafif bir artışla yüzde 6 seviyelerine ulaştı ancak Merkez Bankası'nın hedefi bunu yüzde 5'e düşürmek. Faiz oranlarına gelince, yıllık faiz oranı bu ülkede yüzde 100 civarındaydı. Şu anda borçlanma maliyeti yüzde 6 ve 5 yıla kadar vade var."
"Yeni stratejik ortağımızı yakında duyuracağız"
Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören şirketlerinin piyasa değerinin 320 milyar dolar, günlük işlem hacminin de 1,8 milyar dolardan fazla olduğunu dile getiren Turhan, "2 aydan daha kısa bir süre içinde yeni staretejik ortağımızı da duyuracağız ve bu dünyanın en gelişmiş küresel borsalarından biri olacak" diye konuştu.
"Bütçe açığı yüzde 2'nin altında"
Turhan, Türkiye’de bütçe açığının şu anda yüzde 2’nin altında olduğuna işaret ederek, “Bu durum, ekonomik performansın neden bu kadar iyi olduğunu açıklıyor” dedi. Enflasyonda ise hafif bir artış olduğunu, Merkez Bankası’nın yüzde 5 düşürmeyi hedeflediğini söyleyen Turhan, Merkez Bankası’nın da dünyanın en iyileri arasında olduğunu söyledi.
Bloom: ÖTV bizi olumsuz etkiliyor
Dünya Elmas Borsaları Federasyonu (WFDB)Başkanı Ernest Bloom ise yaptığı konuşmada vergi politikalarının elmas piyasasının büyümesini etkilediğini belirterek, "Türkiye’de ÖTV vergilerinin bu sektörde gösterdiği faaliyetleri olumsuz etkiliyor, bu tür faaliyetleri engelleyici vergilerin kaldırılması gerekiyor" şeklinde konuştu. (WFDB) Onursal Başkanı Eli İzakof'da yaptığı konuşmada"Yakın zamanda kadar elmasta çatışmalı bir kriz yaşanıyordu ama sektörde olumlu gelişmeler yaşandı. Türkiye’nin bu anlamda dünyadaki kıymetli taş, mücevherat ve elmas sektörüne olumlu bir katkı sunduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.