KKTC'nin yeni turizm kanalı turnuvalar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Dürdane KIRÇUVAL

GİRNE - 10 bin yıllık bir kültürün izlerini taşıyan, deniziyle olduğu kadar gastronomisiyle de önemli bir çekim noktası olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), ülkenin lokomotif sektörü olan turizme, düzenlenen turnuvalarla yeni bir kanal açtı.

Texas Hold'em (poker) turnuvaları, talih oyunları arasında geniş bir kitleye hitap eden, bazı ülkelerde spor olarak da adlandırılan  bu oyunun tutkunlarına cazip ödüller sunarken, bir yandan da KKTC'de beş yıldızlı tatil yapmalarına imkan sağlıyor.
KKTC'deki turnuva turizminin gelişmesinde büyük katkıları olan Merit Turizm Grubu, dünyanın en çok kazanan poker oyuncuları Antonio Esfandiari ile Michael Mizrachi'nin de aralarında bulunduğu 35 ülkeden 800 poker oyuncusunu, Uluslararası Texas Hold'em Turnuvası'nda buluşturdu. Merit Turizm Grubu, düzenlediği turnuvalarla yıl içinde yaklaşık 3 bin yabancı turistin ülkeye gelmesini sağlıyor. Aileleriyle birlikte 5 bini bulan bu rakam her geçen yıl artıyor. Aralarında ABD, Rusya, İran, Brezilya, Lübnan, Vietnam, Yunanistan, İspanya, Irak, Kanada, İsrail ve Türkiye'nin de bulunduğu yaklaşık 35 ülkeden binlerce oyuncuyu ağırlayan Merit Turizm Grubu, dünyaca takip edilen ünlü oyuncuların da ülkeye gelmelerini sağlıyor.

Bu kişiler arasında, neredeyse isimleri Texas Hold'em turnuvalarıyla özdeşleşen; Antonio Esfandiari, Michael Mizrachi, Matt Savage, Kelly Kim, Ivan Demidov, Tuan Le, Sergey Rybachenko, Roy Winston, Marvin Rettenmaier, Jean-Robert Bellande, Phil Ivey ve Roger Hairabedian da bulunuyor. Merit Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, Texas Hold'em'ın tıpkı bezik, dama, satranç gibi bir şansın yanında zeka, matematik ve hasap bilgisine dayanan bir oyun olduğunu belirterek, yılda ortalama 15 turnuva düzenlediklerini bildirdi.
Bu turnuvalarda dünyanın en önemli oyuncularının geldiğini anlatan Arar, oyuncuların kendi aralarında paralı oynamadığını söyledi. Ancak turnuva sonunda kazanan oyuncuların  ödüllendirildiğini ifade eden Arar, Texas Hold'em turnuvasını uluslararası düzenleyen ilk otel grubunun Merit olduğunu anlattı. Arar, turnuvaların  KKTC'de turzim alanında yeni bir kanal açtığını kaydetti.

10 milyon dolara ulaşan ödül dağıtıldı

Yıl içindeki turnuvaların yaz sezonunda neredeyse ayda bir düzenlenir hale geldiğini belirten Merit Poker'in Başkanı Ümit Michael Peltekçi, bunların en önemlisinin WPT olduğunu söyledi.
WPT'nin turnuva ayaklarından birinde KKTC'nin yer almasının büyük bir başarı olduğunu belirten Peltekçi, “14-26 Ağustos'ta gerçekleştirilecek turnuvamız yine dünyaca ünlü isimlerin KKTC'ye gelmesini sağlayacak” dedi. Geçen yıl turnuvalarda dağıtılan nakit ödüllerin toplam 10 milyon doları geçtiğini belirten Michael Peltekçi, bu yılın ilk yarısı için 5'i uluslararası olmak üzere toplam 6 turnuva düzenlediklerini bildirdi. Ümit Michael Peltekçi, bu turnuvalarda 2 binden fazla oyuncuya yaklaşık 7 milyon dolar ödül dağıtıldığını da belirtti. Turnuva kapsamında 2004 yılı Eurovision Yarışması birincisi Ukraynalı şarkıcı Ruslana ile Güney Kıbrıs üzerinden gelen ve bu sırada bazı zorluklarla da karşılaşan Rusya'nın ünlü pop şarkıcılarından Grigor Leps de Royal Otel'de birer konser verdi.