Gurbetçinin katkısı 80 milyar dolar

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali Avrupalı Türklerin Almanya’yı yeniden inşa ettiğini, Avrupa genelinde ise yılda 80 milyar euro katkı yaparak AB ekonomisine dinamizm getirdiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜSSELDORF - Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve Avrupa’daki Türk girişimcilerin sektörel sorunlarına çözüm üretmek amacıyla faaliyetlerde bulunan ATİAD’ın Almanya’da bulunan iş insanlarını bir araya getirdiği toplantının ana konuşmasını Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali yaptı.

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının Almanya ekonomisine katkılarına değinen Adnan Bali, başta işçi olarak yerleşen Türk vatandaşlarının bugün işadamı, girişimci, sanatçı, politikacı, sporcu olarak Almanya’nın kalkınmasında rol oynadığını belirtti. Avrupalı Türklerin Avrupa Birliği Gayri Safi Yurtiçi Hasılasına katkılarının 80 milyar euro’nun üzerinde olduğunu belirten Bali Türk vatandaşların yalnızca Almanya değil tüm Avrupa’nın kalkınmasında etkin olduğunu ifade etti.

Euro kriziyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali gerek global ölçekte gerekse ülke ekonomileri bazında enteresan bir dönemden geçildiğini belirterek Euro alanındaki yüksek kamu borçlarıyla ilgili endişelerin piyasa ve likidite riski yanında finansman ve ticaret kanalıyla da hemen her ülkede etkilerini göstermekte olduğunu söyledi.

Adnan Bali, bu dalgalı konjonktürde, ekonomik büyüme dinamiğinin de Batı’nın gelişmiş ülkelerinden Doğu’nun gelişmekte olan ülkelerine kaydığını gözlemlediklerini ifade etti. Türkiye’nin bölgesinde yükselen yıldızlardan biri olduğuna dikkat çeken Bali, "Geniş iç pazar, genç ve üretken nüfus, yüksek büyüme potansiyeli, iyi eğitilmiş işgücü, dinamik iş dünyası ve son yıllardaki sağlam ekonomik göstergeleriyle Türkiye olumlu ayrışan bir ülkedir.  Temiz enerji kaynakları gibi olumlu özellikler sayesinde Türkiye’deki gelişim dinamiği oldukça yüksektir. Türkiye, söz konusu verilerin de gösterdiği üzere "yükselen ekonomi"ler içinde özel bir konuma gelmiştir. Türkiye AB üyesi ülkelerle kıyaslandığında 6. büyük ekonomi, dünyanın ise 16. büyük ekonomisi durumuna gelmiştir" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali konuşmasında babasının da 1960’lı yıllarda Almanya’ya çalışmaya gidenler arasında olduğunu belirterek; o dönem Almanya’nın ekonomisine çalışan olarak katkı veren Türklerin bugün işveren olarak yarattığı ekonomik hacme de dikkat çekti.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir