Hes Kablo, ciroda ihracatın payını %50'ye çıkaracak
Hes Kablo Genel Müdür Ticari Yardımcısı Şükrü Kakillioğlu, Hes Kablo’nun geçen yılı yüzde 10’luk büyüme ile kapattığını, söz konusu dönemde 1 milyar 238 milyon liralık ciroya ulaştığı bilgisini verdi
Boydak Holding çatısı altında bulunan Hes Kablo, bugün itibarıyla fiber optik kablo, bakır haberleşme kablosu, enerji kablosu, yüksek gerilim enerji kablosu, alüminyum iletken, emaye bobin teli üreterek, Türkiye kablo sektörüne hizmet veriyor. Hes Kablo Genel Müdür Ticari Yardımcısı Şükrü Kakillioğlu, ürünlerinin 130 ülkeye satıldığını belirterek, bu yılın sonunda yüzde 10’luk büyüme hedefine odaklandıklarının altını çizdi. Kakillioğlu, büyüme hedeflerini ihracatla desteklemek istediklerini, halen satışlarından yüzde 30 pay alan ihracatın orta vadede yüzde 50’ye çıkarılmasını hedeflediklerinin altını çizdi.
Bu yıl içinde de yüzde 10’luk büyüme hedeflerinin bulunduğunu anımsatan Kakillioğlu, bu hedefi ihracat ve yeni ürünlerle desteklediklerini bildirdi. Kakillioğlu, “Bölgemizde ve komşu ülkelerde yaşanan savaş ve istikrarsızlıklara rağmen 2014’te 152 milyon dolarlık ihracat yaptık. Halen yüzde 30 seviyelerinde seyreden ihracatımızı orta vadede ciromuzun en az yüzde 50’sine çıkarmak öncelikli hedefimiz” diye konuştu.
'Solar kabloyu piyasaya sürdük'
Üretim alanında gerçekleştirdikleri yatırımlarla ürün kapasitesi artışının yanı sıra yeni ürünleri de pazara sunduklarını anlatan Şükrü Kakillioğlu, pazara son olarak daha önce Ar-Ge çalışmaları tamamlanan solar kabloyu sürdüklerinin altını çizdi. Kakillioğlu, “Bunun yanında alüminyum filmaşin üretim kapasitemizi yeni tesisimizin devreye girmesiyle iki katına çıkardık. Öte yandan, özellikle yüksek gerilim hatları kablolarında üretim artışı söz konusu olduğundan yüksek gerilim kablosu ürettiğimiz iki CV hattımıza ek olarak üçüncü hattı 2014'ün son çeyreğinde devreye aldık” diye konuştu.
Tercih edilen marka olmalarının arkasında sektörün ihtiyaçlarını takip etmenin yanı sıra entegre bir tesise sahip olmalarının da etkisinin bulunduğunu ifade eden Şükrü Kakillioğlu, “Kablo üretiminin temel hammaddelerinden olan bakır ve alüminyum filmaşin üretimini, dolgu/kılıf/izole gibi maddelerin hammaddesi olan PVC ve HFFR granül üretimini, paketleme malzemeleri olan makara, sandık, palet gibi malzemelerin üretimini kendi entegre tesislerimizde üretmemiz bizi rekabette öne çıkarıyor” ifadesini kullandı. İSO 500 listesinde ise bir önceki yılda olduğu gibi 65’inci sırada yer aldıklarını hatırlatan Kakillioğlu, “Bu liste ile Hes Kablo olarak Türkiye kablo üreticisi liderliğimiz bir kez daha tescillendi. 2004 yılından bu yana 10 yıldır üst üste kablo sektörünün lideri olarak İSO listesindeki yerimizi koruyoruz” dedi.
'Standart sorunu var'
Türkiye kablo sektörünün sorunları noktasında da değerlendirmelerde bulunan Şükrü Kakillioğlu, bu alandaki standartların yurtiçinde henüz benimsenmediği kanaatinde. “Diğer birçok alanda olduğu gibi kablo standardı konusunda Türkiye’de eksiklik var” diyen Kakillioğlu, sektörde yer alan bazı firmaların maliyeti düşürmek adına bilinçli olarak standart dışı ürünleri piyasaya sürmesi ve kullanıcıların fiyat odaklı tercih yaparak, bu ürünleri talep etmesinin bu sıkıntıyı beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Kakillioğlu, “Ürünümüzün kalitesi ve performansını yükseltmek için çalışarak, bu uğurda yüksek maliyetlere katlanırken, satın alma yapan firmanın asgari kriterlerini sağlayan tüm markalar arasından en ucuz olanı tercih etmesi bir paradoks meydana getiriyor. Yine kablo standartlarımızın Avrupa düzeyinde olduğunu belirtirken piyasa denetimi, mevzuat ve yaptırımlar açısından maalesef aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Ancak bu sıkıntıların zaman içinde kullanıcıların da bilinçlenmesiyle azalacağını düşünüyorum.”
Üretim kapasitesi talepten fazla olan bir sektörde yer almaları nedeniyle kârlılığın düşük olduğu bir sektörde yer aldıklarını dile getiren Şükrü Kakillioğlu, “İSO ilk 500 ve ikinci 500 listelerine de bakıldığında, kablo firmalarının yüksek ciro rakamlarına karşılık düşük kârlılık oranlarında çalışıyor olmaları bu durumun en büyük kanıtı. Kârlılıkların düşük olmasının bir diğer nedeni de standart dışı üretim yapan firmaların, kalitesiz ve ucuz ürün satarak piyasayı daha da aşağı çekiyor olması. Eğitim seviyesinin yükselmesi, kullanıcıların bilinçlenmesi ve alım yapan firmaların kurumsallaşması süreçlerine paralel olarak standart dışı üretim yapan firmaların piyasadan eleneceği ve kârlılık-rekabet noktasında daha makul seviyelere gelineceğini ümit ediyoruz” değerlendirmesini yaptı. Son olarak yurtiçinde sektörlerinin nitelikli konut projeleriyle büyümeye devam edeceğinin altını çizen Kakillioğlu, “Markalı konut ya da kentsel dönüşüm ile yapılan konutlar modern dünyaya uygun ve hem güvenlik hem de teknolojik bakımdan donanımlı yapılar. Bu yapılar inşa edilirken kablo sektöründe olumlu etkiler oluşturduğu aşikâr” dedi.