Mozambik'e en fazla yatırım Türkiye'den

Dünya Gazetesi - Kerim Ülker

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son dönemde keşfedilen enerji kaynakları ile Sahra Altı Afrika'nın gelecek vaadeden ülkesi Mozambik'te 2018 yılı yatırım rakamları açıklandı. 25 milyonluk nüfusu bulunan Mozambik'in Yatırım Destek ve İhracat Dairesi (APIEX), 2018 yılının ilk 6 ayında ülkeye 193.1 milyon dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Yapılan yatırımın büyük kısmında ise Türkiye'nin payı var. APIEX'in açıkladığı bilgiye göre 193.1 milyon dolarlık yatırımının 70 milyon dolarını Türkiye yaptı. Türkiye'yi ise Çin, Mauritius ve Portekiz takip ediyor. Listede Güney Afrika, Kenya gibi kıta ülkeleri de yer alıyor.

Ülkeye yapılan toplam yatırımının yüzde 40'ına yakınını Türkiye'nin karşılamasında ise Limak Group'un payı büyük. Zira Limak, Mozambik'in başkenti Maputo'da 50 milyon dolarlık çimento fabrikasını bu yılın ilk yarısında kurdu. O zamanki açılışa Mozambik Devlet Başkanı Filipe Nyussi'de katılmıştı. Yaklaşık 80 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edilen fabrikada yılda 700 bin ton çimento üretimi gerçekleştiriliyor. Bir anlamda Limak, tek başına Türkiye'den alan olarak daha büyük 25 milyon nüfuslu ülkeye yapılan dış yatırımın neredeyse yüzde 25'ini tek başına yapmış oldu.

ZENGİN ENERJİ REZERVİ BULUNDU

Kısa bir bilgi daha... Son dönemde ABD, İtalya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya, Norveç, Güney Kore, Hindistan, Portekiz, Kanada ve İngiltere'den en büyük enerji şirketlerinin gerçekleştirdiği doğal gaz, petrol, kömür gibi hidrokarbon arama faaliyetlerinin sonucunda Mozambik'te büyük bir kaynak bulunmuştu. Mozambik'te bulunan doğalgaz rezervi 5.7 trilyon metreküp. Kömür rezervi ise 23 milyar ton.
Türkiye'nin yıllık ortalama 50 milyar metreküp doğalgaz tükettiğini hatırlamak gerek. Bir de Dünya Kömür Rezervi'nin 323.6 milyar ton olduğunu...

Bu konularda ilginizi çekebilir