Nazar Tekstil'den çatıya 2 milyon $'lık GES yatırımı

Nazar Tekstil, fabrikasının çatısına 2 milyon 500 bin dolarlık enerji yatımı yaptı. Şirket, fabrikasının çatısına Türkiye'nin çatıya kurulmuş en büyük güneş paneli tesislerinden biri olma özelliği taşıyan yenilenebilir enerji santrali kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ALİ ESKALEN

KAHRAMANMARAŞ - Tekstil şehri Kahramanmaraş'ta pamuk ipliği üreten Nazar Tekstil, fabrikanın çatısına Türkiye'nin çatıya kurulmuş en büyük güneş paneli tesislerinden biri olacak 2.2 megavat gücünde yenilenebilir enerji santrali kurdu.

Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Balduk, yenilenebilir enerji yatırımı kararı aldıklarında, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk'un güneş enerjisi santralini (GES) tavsiye ettiğini belirterek, fabrikanın çatısına kurdukları tesisin, Türkiye'nin tek santralde çatı üzerine kurulu en büyük enerji tesisi olduğunu ifade etti.
2 milyon 500 bin dolar maliyetle kurulan santralin 2.2 MW güce sahip olduğunu vurgulayan Balduk, "2.2 MW güçle yıllık 3 milyon kwh'lik bir üretim planlıyoruz. Bu üretim, yaklaşık olarak 1000 adet hanenin 1 yıllık enerji tüketimine denk geliyor" dedi.

GES'lerin genellikle çatı veya arazi üzerine kurulduğuna dikkati çeken Emre Balduk, "Bu tesisler çatı üzerine kurulduğunda ekstra arazi masrafı da olmuyor. Bizim fabrikamızın kurulu olduğu 69 bin metrekarelik alanın 42 bin 400 metrekaresi kapalı alan. Biz de bu çatıyı değerlendirdik. Çatının 15 bin metrekarelik bölümüne güneş panelleri kurdurduk. Böylelikle önemli bir tasarruf sağladık" diye konuştu.

Balduk, yenilenebilir enerji tesisi yatırımını yaparken devletten teşvik aldıklarını da belirterek, ürettikleri elektriği de yine devlete sattıklarını ifade etti.

Doğalgaz ile elektrik üretimi yatırımı da var

Enerji santrali yatırımı düşünenlere GES'i tavsiye eden Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Balduk, GES'in yanı sıra yine fabrika bünyesinde bir ay önce faaliyete geçen ve geçici kabul işlemi tamamlanan doğalgaz ile elektrik ürettikleri bir enerji yatırımları daha bulunduğunu belirtti. Kurulu gücü 4.5 MW olan bu santralin, eger doğalgaz fiyatları uygun olursa ve tam üretim tesisi tam kapasitede çalışırsa, fabrikanın enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 72,5'ini karşıladığını vurgulayan Balduk, "Bizim fabrikamızın ihtiyacı ise 6.2 MW.. Fabrikamızda kullandığımız elektriğin büyük bölümünü kendi santralimizden karşılamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.
Maliyet düşecek rekabet gücü artacak

Doğalgaz ile elektrik üretilirken açığa çıkan buharı da ileride kurmayı planladıkları iplik boyama tesisinde kullanmayı planladıklarını ifade eden Balduk, şöyle devam etti: "Şu anda santralin buharını kullanamıyoruz. Çünkü ihtiyacımız yok. İleride inşallah dokuma tesisimiz olduğu zaman burada değerlendirebiliriz. Boyahane kurmaya yetecek buhar var ama şu anda piyasanın düzelmesini bekliyoruz."1,7 milyon euroya mal olan tesisin tahmini 3,5 senede kendini amorti etmesini beklediklerini kaydeden Emre Balduk, "Fabrikanın enerji giderini azaltan santralin buharını da değerlendirdiğimizde ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlayacağız ve rekabet gücümüz ciddi oranda artacak. Bu da bizim ihracatımıza yansıyacak. Çünkü rekabette öne çıkmanız için enerji maliyetlerinizin düşük olması gerekiyor" diye konuştu. Balduk, geçtiğimiz aylarda doğalgazda yapılan yüzde 10 indirimin fiyatlara yansıdığını, devamının gelmesini beklediklerini ifade etti.

Hedef ihracatı ikiye katlamak

Şirket hakkında da bilgiler veren Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Balduk, 1993 yılında Balduk Ailesi tarafından kurulan Nazar Tekstil'in günlük 45 ton pamuk ipliği üretimi gerçekleştirdiğini ifade etti. 2015 yılında kapsamlı bir yatırıma imza atarak, 45 milyon dolara yeni üretim tesisi yatırımı yaptıklarını kaydeden Balduk, "Şu anda üretimimizin yüzde 25'ini ihraç ediyoruz, geri kalan yüzde 75’lik kısım ise iç piyasada satılıyor" dedi. Fabrikanın şu anda tam kapasite çalıştığını dile getiren Balduk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte hedefimiz ihracatımızı ikiye katlamak. Şu anda 420 kişiye istihdam sağlıyoruz. Avrupa’da İtalya ve Portekiz gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Güney Amerika ile ilgili de ihracat planlarımız var, şu anda görüşme halindeyiz." Tekstil sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen Balduk, sektörün en büyük sıkıntısının kurdaki dalgalanma olduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir