Rekabet Kurulu, 3M Sanayi'den sözlü savunma istedi

Rekabet Kurulu, 3M Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sözlü savunmasını aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurulu, Rekabet Kanunu'nu ihlal ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan 3M Sanayi ve Ticaret AŞ'nin sözlü savunmasını aldı. 

Rekabet Kurumundaki toplantı, Kurul Başkanı Nurettin Kaldırımcı başkanlığında gerçekleştirildi. Kaldırımcı, 29 Mayıs 2013 tarihli kurul kararıyla 3M Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Rekabet Kanunu'nu ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı. 

Toplantıya, şikayetçi Keskin İş Güvenlik Malzemeleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi adına Avukat Ercan Korkmaz ve şirket ortağı Ferit Keskin ile hakkında soruşturma yürütülen 3M Sanayi ve Ticaret AŞ adına avukatlar Gönenç Gürkaynak ve Korhan Yıldırım katıldı. 

Keskin İş Güvenlik Malzemeleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi adına konuşan Korkmaz, 3M Sanayi ve Ticaret AŞ'nin bayiler arası rekabeti engellediğini ve ayrımcılık yaptığını savundu. 

Yaklaşık 7 yıldır bu konuda hukuk mücadelesi verdiklerini ifade eden Korkmaz, "3M'in haksız uygulamaları sonucu gerekli büyümeyi sağlayamadık. Teknik olarak söylenecek şeyler raporların içinde var. Gereken cezanın tayin edilmesini adalet ve vicdan uğruna talep ediyoruz" diye konuştu. 

3M avukatları 

3M Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi adına savunma yapan Avukat Gürkaynak da soruşturma heyetinin görüşlerinin gerçeği yansıtmadığını ve heyet uzmanlarıyla farklı düşündüklerini söyledi. Gürkaynak, şirketin rekabeti ihlal etmediğini ve idari yaptırımda bulunulmaması gerektiğini kaydetti.  

Bu arada Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, savunmasını yaptığı esnada soruşturma heyetine bazı göndermeler yapan Gürkaynak'a, sözlü savunmalarda heyet üyelerinin söz alamadığını belirterek, uyarıda bulundu. 

Şirket adına söz alan diğer avukat Yıldırım da 3M Sanayi ve Ticaret AŞ hakkındaki iddiaların sözlü beyanlardan ibaret olduğunu ve bunun da geçmişe dayalı bir husumetten kaynaklandığını savundu. 3M'in yaptığı uygulamaların tüketici yararına olduğunu ifade eden Yıldırım, "Aksine ilişkin hiçbir somut belge ve delil bulunamamaktadır" dedi. 

Söz alan Keskin İş Güvenlik Malzemeleri Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ortağı Ferit Keskin de 3M Sanayi ve Ticaret AŞ'nin avukatı Gürkaynak'ın görüşlerine katılmadığını ifade etti.  

Soruşturma heyetinin görüşü 

Soruşturma heyeti yetkilileri, yapılan incelemeler doğrultusunda 3M Sanayi ve Ticaret AŞ'nin bir kısım satışlarda bayilerin yeniden satış fiyatını belirlemek, bayilere mal satılabilecek müşteriler ve yerler konusunda kısıtlama getirmek, özel fiyat uygulaması yoluyla marka içi rekabeti sınırlamak ve bazı bayilere rekabette dezavantajlı duruma düşürecek şekilde ayrımcı uygulamalarda bulunmak suretiyle Rekabet Kanunu'nu ihlal ettiği kanaatine vardıklarını bildirdi. 

Yetkililer, bu çerçevede, söz konusu şirket hakkında idari para cezalanması uygulanması gerektiği ve ihlal olduğu değerlendirilen uygulamalarda etkisi olduğu düşünülen İlker Erdem ve Mert Büyükyazgan hakkındaki ceza önerisinin kaldırılması gerektiği kanaatine ulaşıldığını kaydetti. Öte yandan, heyet üyeleri arasında bir uzmanın konuya ilişkin "karşı görüş" bildirdiği de ifade edildi. 

Rekabet Kurulu, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 7 Temmuz 2014'te açıklayacak. Karar bu tarihten önce alınırsa, Kurumun internet sitesinden duyurulacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir