Para, kupalardan önemli mi?

Kariyerinin zirvesindeyken İngiliz devi Chelsea’den Çin ligine transfer olan ve parayı seçtiği için eleştirilen Brezilyalı Oscar, futbolculara servet döken Suudi Ligi’ne övgüler yağdırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ERGÜL

 “Paranın madalyalardan daha önemli olduğu sonunda anlaşıldı. Kupa kazanmak futbolcular için değil, sadece patronlar için önemli. En önemli kupa, ülken için kazandığındır.” Biz de “Para mı? Kupa mı?” diye iki değerli spor yorumcusuna sorduk…

Oscar dos Santos Emboaba Junior… Ya da tüm dünyanın tanıdığı şekilde, kısaca “Oscar.” Brezilya’nın Sao Paulo kentinde 1991’de doğan ofansif orta saha oyuncusu, profesyonel futbola 2008’de doğduğu şehrin takımında başladı; 2 yıl sonra da Internacional’a transfer oldu. Tüm dünya onu, 2012’de İngiliz Premier Ligi devi Chelsea’ye 32 milyon euroya transfer olduktan sonra tanıdı… Çıktığı UEFA Şampiyonlar Ligi maçında Juventus’a karşı 2 gol atıp, maçın yıldızı olan Oscar, 2017’ye kadar “Maviler” için ter döktü.

Başkanları futbolcuların sırtından para kazanmakla suçladı

2015 yılında en yüksek piyasa değerine, 40 milyon euroya, ulaşan Oscar, 2017’de kimsenin beklemediği bir kararla 60 milyon euro transfer bedeli karşılığında Çin’e gitti. “Para için kendisini satmak”- la suçlanan Oscar, 6 yıldır Shangai Port’ta oynuyor. Oscar geçenlerde yaptığı bir açıklamayla kendisini eleştirenlere sert bir yanıt verdi.

Dünya yıldızlarına paralar akıtan Suudi Ligi’ne övgüler yağdıran Oscar, futbolcuların sonunda para kazandığını belirtip, kulüp başkanlarını eleştirdi. Paranın kulüplerin aldığı kupalardan daha önemli olduğuna dikkat çekip, tek önemli kupanın milli takımla alınan kupa olduğunun altını çizdi. Oscar’ın sözlerini Türkiye’nin iki ünlü spor yorumcusuna, Serdar Ali Çelikler ve Cem Dizdar’a sorduk…

İşte Oscar’ın sözleri:

Suudi Arabistan ligi artık rüya ligi gibi. Bu, süperstarların paranın madalyalardan daha önemli olduğunu anladığını gösteriyor. Artık herkesin kupa kazanmanın yalnızca patronlar için önemli olduğunu fark etmesine sevindim. Çünkü bizim çabalarımıza rağmen, onlar biz oyunculardan daha fazla para alıyorlar. Parayı seçtiğimde eleştirilmiştim.

Bakın şimdi Ronaldo, Neymar, Benzema eski kulüplerinden veya başkanlarından daha zenginler.” “Benim için en önemli kupa, ülkeniz için kazandığınız kupadır. Çünkü hiçbir şey yapmazken size çerez parası ödeyenler (milli kupa kazanılırken) zengin olamazlar. Uluslararası kupalar tüm ülkeye aittir ve hükümet çabalarınızı onurlandırmakla yükümlüdür. Oysa kulüp futbolunda daha fazla gelir elde eden tek bir adam veya bir grup adam vardır. Siz şikayet ettiğinizde de size 'Kimse kulüpten büyük değildir' derler. Ancak bir topa vurup kendileri kupa alamazlar!”

Serdar Ali Çelikler: “Kupa amaçtır, kupa yoksa neden o kadar para verilsin?”

“Oscar, kendisini genç yaşta Çin’e gittiği için eleştirenlere cevap vermiş. Doğru, Suudi Ligi rüya ligi! Ama futbol açısından değil. Ülkenin tanıtımı, sekülerleşmesi ve dünyaya açılması açısından rüya lig. Bakın, Suudi Arabistan’daki havalimanlarının duty-freelerinde alkol satışı başladı. Mekke ve Medine dışındaki kentlerde şeriatın kaldırılacağı iddia ediliyor.

Bu olur mu, bilemem. Ancak son kararlar dahi Suudilerin dönüşümünün örneğidir. Suudiler, spor gibi dinamik bir ortama yatırım yapıyor. Dönüşüm sona erdiğinde ve altyapıdan oyuncular yetiştiğinde bu paraları vermeyecekler. Rüya, Suudilerin düzenleyeceği 2034 Dünya Kupası’ndan sonra biter. Suudi Ligi’nin dünyanın ilk 10 ligi arasına girmesine de çok var. Bir tek Al Hilal takımının stadı iyi. Bir tek Al Hilal ve Al Nassr’ın seyircisi var.

Ronaldo’yla Benzema’ya ödenen paralar gerçekçi değil. Kupa amaçtır. Kupa yoksa o paralar niye ödensin? Real Madrid neden büyük? 14 Şampiyonlar Ligi kupası var. Brezilya neden büyük? 5 Dünya Kupası var. Kupa, kulübe büyüklük getirir. Büyüklük de kulübün daha fazla harcamasına neden olur.”

Cem Dizdar: “Oscar, sanırım Cruyff’un sözlerini hiç öğrenememiş”

“Sömürü düzeninin çarkları dünyanın her yanında benzer usullerle işlerken, bunu bireyin zihnini bulanıklaştırarak sürdürüyor. Örneğimizde genç arkadaşımız, insanı eğiten, geliştiren, öğreten ‘oyun’u, araçsallaştırarak, sadece zenginliğe ulaşmanın yolu olarak görüyor.

Unutuyor ya da hiç öğrenmemiş “Bir valiz dolusu paranın gol atabildiğini görmemiş olan” Johan Cruyff’un sözlerini!.. Beri yandan Benzama ya da Ronaldo belki takım sahiplerinden zengindir ama bu düzende her zenginden daha zengin birileri de aranırsa bulunur!

Dünyanın haliyle insanın aleyhine olduğu berrak olan doğal kaynak kullanımına dayalı bir ekonomiden küçücük bir payı kapan ‘becerikli ve şanslı’ futbolcu kardeşimiz, araçsallaştırılan bu oyunun dünyanın dört bir yanında insanı imha eden yanını göremiyor belli ki. Doğrusu Oscar’ın sözleri, bana ülkemize gelen yabancı futbolcu ya da teknik adamların ‘Türkiye Ligi çok zor bir lig’ palavralarını çağrıştırdı!

Oscar’ın iddiasının iki yanı da yanlış. Oyun ne zengin olma aracı ne de kazanılan kupadır. Oyun, mutluluk ve gelişim için şart olan büyük etkinlik alanıdır. Bitkileri bilmem ama bazı canlı türleri ve biz insanlar için durum tam da böyledir.”