"İklim İçin" forum ve yürüyüş düzenlenecek
«İklim İçin Ben de Varım!» kampanyası, G20 ülkelerinin liderlerine karşı 12–13 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi’nde İklim Forumu, 14 Kasım’da Büyük İklim Yürüyüşü düzenliyor.
İklim değişikliği, gezegenin şimdiye kadar ki en büyük ortak sorunu diyen 2 bine yakın kişinin başlattığı "İklim İçin, Ben De Varım!" kampanyası, bu yıl Türkiye’nin başkanlığında 15-16 Kasım’da toplanacak G20 Zirvesi öncesinde, «"İklim krizinin sorumlusu G20 Antalya'da, çözüm arayanlar İstanbul'da» başlığı ile iklim forumu ve iklim yürüyüşü düzenliyor.
Bu yıl Aralık ayında Paris'te toplanacak olan BM İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında çıkacak iklim anlaşması dünyadaki tüm canlıların kaderini belirleyecek. Şimdiye kadar bir çok sosyal, ekonomik ve ekolojik krize sebep olan, şimdi ise iklim krizinin müsebbibi olan G20 ülkeleri ise bu tarihi zirveden önce son kez Türkiye başkanlığında Antalya’da bir araya geliyorlar.
Paris’te bağlayıcı, etkili ve gezegenin geleceğini koruyacak bir sözleşmenin çıkması gerekiyor. Ancak, iklim değişikliğine neden olan sera gazı salımlarının yüzde sekseninden sorumlu olan G20 ülkelerini yöneten hükümetler, ekonomik büyüme uğruna iklim değişikliğinin bir numaralı sorumlusu olan fosil yakıtların, yani kömür ve petrol ve doğal gazın daha da fazla tüketilmesine neden olan, doğayı ve yaşam alanlarımızı tahrip eden, herkese ait olan müştereklere el koyan yatırımlara hız vermeye devam edecekler. Paris’te hepimizi ilgilendiren bir karar almaları gerekirken; bu ağır krizleri görmezden gelecekler. Bize, halklara sormadan, bizim geleceğimize dair, kendi çıkarları doğrultusunda kararlar alacaklar. Kalkınma politikaları adı altında sınırlı bir dünyada sınırsız ekonomik büyümeyi hedeflemeye devam edecekler. Yoksulların, işçilerin, çiftçilerin, kadınların, çocukların, gençlerin, LGBTİ’lerin, Pasifik adalarında yaşayanların, yerli halkların, göçmenlerin ve toplumun en kırılgan kesimlerinin hayatlarını yok sayacaklar.
İklim adaletini sağlayacak ve hepimizin birarada yaşamasını sağlayacak bir anlaşmanın çıkmasını ise ancak kadınların, gençlerin, çocukların, LGBTi’lerin, meslek gruplarının, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, sivil toplum örgütlerinin, sosyal ve siyasi hareketlerin, sanatçıların, basın emekçilerinin, akademisyenlerin, çevre direnişçilerinin, hep birlikte katkı sunmaları ile mümkün olacak. 12-13 Kasım 2015’de Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılacak İklim Forumu’nda iklim değişikliğinin yaşam alanlarımıza, geleceğimize, olan etkisini; iklim değişikliğinin neden olduğu sosyal ve ekonomik sorunları, çözümleri ve yaşam hakkı hep birlikte tartışılacak ve ortak talepler oluşturulacak.
İklim Forumu, dünya sosyal forum hareketlerinin ilkeleriyle düzenleniyor. Buna göre katılımcı gruplar, kurumlar, örgütler ve girişimler aşağıda çizilen çerçeve dahilinde tek başına ya da başka grup ve kurumlarla ortaklaşa oturumlar düzenleyecekler. İklim Forumu’nda iki gün boyunca kırka yakın oturum yapılması, yüzden fazla konuşmacının bu forumlarda konuşması ve katılımcıların aktif katılımıyla zengin ve dinamik bir tartışma ortamı yaratılması amaçlanıyor. Ayrıca aktivizm atölyeleri, sanat etkinlikleri, stantlar ve diğer sosyal aktivitelerle iklim hareketinin ve aktivistlerin buluşması, tanışması ve hareketi birlikte büyütmesi hedefleniyor.
İklim Forumu'nda toplantı düzenlemek için 1 Eylül 2015 tarihine kadar http://iklimicin.org/forum-basvuru/ bağlantısındaki katılım formunu doldurup, [email protected] adresine mail atmak veya iklimicin.org web sitesinde bulunan online toplantı katılım formunu doldurmak gerekiyor.