Abonelik rüzgarı milyon dolar getirdi

E-ticaretin yeni gözdesi 'abonelik' modeli rüzgarı Türkiye'de de esmeye başladı. Bu rüzgarı arkasına alan Startsub, Türkiye’de anahtar teslim abonelik e-ticaret çözümü sunuyor. Bu çözüm fikri Startsub'a 1 milyon dolarlık tohum yatırım getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI 

Abonelik modeli, internetin yükselen trendlerinden biri. Ürün veya hizmetin 'aylık/haftalık paket' olarak satışa sunulduğu bu modelde, her ay/hafta abonelerden ürün veya hizmetin bedeli önce tahsil ediliyor ve ardından periyodik gönderimlerle düzenli bir satış grafiği elde ediliyor. Müşterinin sisteme üye olması ise oldukça basit; öncelikle ürün veya hizmeti seçip abone oluyor, ardından bir kere sipariş veriyor ve sipariş sırasında kart bilgilerini sisteme kaydediyor. Sonrasında her ay/ hafta müşterinin kartından ürün veya hizmetin bedeli çekiliyor. Her şirketin gönderdiği ürünler de faaliyet gösterdiği alanlar da farklılık gösteriyor. Türkiye'de daha çok kutu abonelikleri görülse de, dünyada birçok çeşitli örnekleri bulunuyor. Sistemde 1, 3, 6 ve 12 aylık abonelikler mevcut ve genelde abone olunan ay sayısı arttığında aylık ücret düşüyor.

Unicorn bile çıktı

Türkiye’de nispeten yeni olan abonelik e-ticaret, aslında tüm dünyada hızla büyüyen bir model. Dünyada 2014’ten günümüze abonelik modeliyle çalışan e-ticaret sitelerinin ziyaretçi sayısı yüzde 800 büyümüş. Amerika’dan çıkan ve tıraş bıçağı aboneliği sunan “Dollar Shave Club” 2016'da kurulduğundan sadece 5 yıl sonra 1 milyar dolara Unilever’e satıldı. 2016’da yapılan bir araştırmaya göre İngiliz nüfusunun yüzde 78’inin en az bir ürün veya hizmete aboneliği var. Durum böyle olunca e-ticaretin yeni yatırım alanlarından biri olan sisteme her geçen gün yeni bir girişim ekleniyor.

Bu abonelik rüzgarını arkasına alan girişim Startsub, Türkiye’de anahtar teslim abonelik e-ticaret çözümü sunuyor. Girişim, Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu’ndan (NWCTF )1 milyon dolarlık tohum yatırımı bile aldı.

Cirosunu 20'ye katladı

Genç girişimci Deniz Kuran, Startsub'u 2015'te kurmuş. Kanada’da University of British Columbia'dan mezunu olan Deniz, kariyeri boyunca birçok büyük şirkette çalışan, en son işinde e-ticaret tecrübesi edinmiş. Türkiye’de abonelik e-ticaret konusunda lider ve uzman teknik altyapı sağlayıcısı olma hedefiyle yola çıkan Startsub, yoluna büyüyerek devam ediyor.

250 müşteriye ulaşacak

Yola, 7 müşteriyle çıkan girişim şimdi cirosunu 20'ye katlamış. Bugüne kadar 50’den fazla abonelik e-ticaret işi Startsub altyapısıyla kurulmuş. Bu markalar, yiyecek-içecek, hobi-deneyim, kıyafet-aksesuar, temel ihtiyaç, bebek-çocuk gibi 10’dan fazla kategoride faaliyet gösteriyor. Startsub, yılı yatırım sürecini tamamlayarak, 60’tan fazla müşteriyle kapatmayı planlıyor. 2018 sonunda da 250’den fazla müşteriye ulaşmayı hedefl iyor. Yakın zamanda yurtdışına açılma planları da var. Bu yılın Startsub’ın ve müşterilerinin de katkılarıyla abonelik e-ticaret iş modelinin daha da bilinir olduğu bir yıl olduğunu vurgulayan Kuran, sundukları anahtar teslim çözüm ve düşük başlangıç maliyeti sayesinde büyük sermayesi olmayan ev hanımından, üniversite öğrencisine, beyaz yakalıdan, yeni girişimciye herkes abonelik e-ticaret işi kurabildiğini söyledi. Tüm teknik altyapıyı sağladıklarını söyleyen Kuran, "Bunun içinde internet sitesi, entegre ödeme sistemi ve sipariş/abone/ürünlerinizi yönetebileceğiniz yönetim paneli de var. Ayrıca abonelik e-ticaret işinizi büyütmeniz için gereken pazarlama desteğini de sunuyoruz. Müşterilerimizin ajansı gibi çalışıyor, abonelik için sundukları ürün/kutuların içeriğinin planlanmasından fiyatlamasına yönlendiriyor, lansman kampanyalarını planlıyor, pazarlama stratejilerini belirliyoruz. Öte yandan bazı müşterilerimizin dijital reklamlarını da yönetiyoruz" diye konuştu.

Bu modelin avantajları neler?

Abonelik e-ticaret modeli öncelikle düzenli bir gelir ve tahsilat avantajı sağlıyor. Bir iş sahibi veya satıcı abonelik e-ticaret modelinde iş yaparak;

• Müşterilerine tek seferlik satış yerine her ay/hafta düzenli satış yaparak, düzenli gelir elde eder,

• Her ay önce ödemeyi alıp, başarılı olan ödemelere göre ürün/hizmeti sağladığı için stok tutmadan veya minimum stok maliyeti ile operasyonunu götürebilir,

• Ayda sadece bir kere tahsilat, kutulama, kargolama gibi operasyonel işlerle uğraşır,

• Düzenli müşterilerini faturayı ödediler mi ödemediler mi diye takip etmekle uğraşmaz.