Akıllanan evlerle uzay çağındayız

Binlerce kişi akıllı ev otomasyonu sayesinde enerji tasarrufu, konfor ve güvenliği sağlarken, evlerindeki akıllı cihazlar ile günlük işleri kolayca yapabiliyorlar. Akıllı evler isterse programlanabiliyor, isterse yapay zekaya sahip olabiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Geçenlerde bahsettiğim gibi bundan bir 3-5 yıl önce teknoloji konferanslarında bahsedilen geleceğin dünyası videoları artık birer birer hayatımızda. Bu örnekler hızla artıyor: Buzdolabı yumurtanın bittiğini anlayıp Amazon'a sipariş verecek, siz daha eve gelmeden evinizin sıcaklığını ayarlayabileceksiniz, ocağı kapatmayı unuttuysanız eve dönmeden kapatabileceksiniz, perdeler uyanma saatinize göre açılıp kapanacak.

Philips, Google, Apple gibi markalar akıllı ev otomasyonlarına oldukça yatırım yapıyorlar. Sadece bununla sınırlı da değil. Beyaz eşya markaları da birer birer akıllı ev eşyası üretiyor. Klimanın da akıllısı olur mu demeyin. Kahve makinasının bile oluyor. Şimdi klimalar, buzdolapları, fırınlar, çamaşır makineleri hatta perdeler, akıllı telefonlara bağlanabiliyor ve telefonlar üzerinden onları yönetebiliyoruz. Böylece hepsi birer akıllı eşya oluyorlar. Bu hafta da bu örneklere bakalım, ufk umuz genişlesin istedim.

1- Alışveriş yapan dolap

Samsung'un akıllı buzdolabındaki alışveriş uygulaması sayesinde kapısından alışveriş yapmak mümkün. İçinde neler olduğunun fotoğrafı kapının kapatıldığı her seferde çekiliyor ve telefondan kontrol edilebiliyor.

2- Unutkanlara özel

Yeni Samsung'un AddWash akıllı kapak teknolojisine sahip çamaşır makinesine akıllı telefonlarla uzaktan erişip çamaşırları uzaktan yıkamak mümkün. Akıllı kapakla da unutulan çamaşırı makinenin içine atabiliyorsunuz.

3- Wi-fi'li klima

Arçelik’in A++ sınıfında yer alan ProSmart Inverter Klimaları, wifi uzaktan erişimli özelliği sayesinde akıllı telefon, bilgisayar ya da tablet aracılığıyla herhangi bir yerde uzaktan erişimle çalıştırılabiliyor.

4- Pişirdiğini bilen fırın

Nvidia işlemcileri kullanan June, bir dijital kamera aracılığı ile içindeki yemeği algılayabilen bir yazılıma sahip. Siz yalnızca yemeğinizi fırına koyuyorsunuz ve gerisini otomatik olarak algılayıp pişiren sistem hallediyor.

5- Haber veren lamba

Philips Hue, bir mobil uygulama aracılığıyla kontrol edilebilen LED lamba. İstediğiniz renge çevirebildiğiniz lamba, aynı zamanda sosyal ağlardaki bildirimlerinizden veya gelen e-postalardan da haberdar edebiliyor.

6- İinteraktif dijital ayna

Hong Konglu Cybertecture Mirror, WiFi ve LAN bağlantılarıyla, sabah ayna karşısında dişlerinizi fırçalarken, haberleri okuyabileceğiniz, videolar seyredebileceğiniz, sosyal medyalarınızı kontrol edebileceğiniz bir ayna.

7- Öğrenen makine

Kickstarter’da destek arayan Auroma One, telefona bağlanarak her kahvenin ardından değerlendirme istiyor, bu bilgileri kullanarak isteğinize göre hazırlıyor. Kahve azaldığında yeni bir kahve sipariş edebiliyor.

8- Unutkanlara priz

Pronet Akıllı Priz ile evden çıktıktan sonra akla gelen, “ütüyü fi şten çektim mi, kahve makinesini kapattım mı” gibi sorular tarihe karışıyor. Uzaktan kontrol edilebilen bu aletler siz evden ayrılmış olsanız bile kapatılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir