Dijitalleşmenin en önemli adımı kayıtlı elektronik posta!

TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş "BTK verilerine göre toplam Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi sayısı 2014 yılında 92 bin iken, bu rakam 2016 senesi Ağustos ayında 197 bine ulaştı." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Türkiye'de son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri dijitalleşme. Dijitalleşmenin getirdiği e-imza, e-fatura gibi yeniliklerin yanında bir de Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) var. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistem. KEP sistemi, yasal olarak geçerli güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılarak, yetkili “kayıtlı e-posta hizmet sağlayıcı (KEPHS)” vasıtasıyla, bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına alıyor. Ayrıca gönderen ve alan tarafların kimliklerini, gönderilen iletinin ve eklerinin başkalarınca değiştirilmediğini, gönderim zamanını tespit edebilmeyi ve bunlarla ilgili yasal olarak geçerli olan kesin delilleri üretebilmeyi sağlıyor. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanımı giderek artıyor. Geçen yıl yüzde 85’lik bir büyüme ile 200 bin hesaba ulaşan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sektörü, bu yıl da hızlı büyümesini sürdürüyor. Şubat ayında toplam KEP hesabı sayısı 215 bini aşarken TÜRKKEP ise bireysel kullanıcılar tarafında yüzde 40’lik pazar payına ulaştı.

TÜRKKEP de Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Hizmet Sağlayıcısı olarak 2013'ten beri Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilendirilen ve bu hizmeti veren şirketlerden bir tanesi.

KEP, e-Tebligat, e-Fatura, e-Arşiv ve e-Saklama gibi hizmetler ile şirketlerin dijitalleşmesini sağlayan Türkiye’nin ilk özel kurumu olan TÜRKKEP, 190’ın üzerinde bayiye sahip.

KEP’in kişilere sunduğu avantajlar:

Elektronik posta, internetin yaygınlaşması, her türlü verinin kolaylıkla iletilebilmesi nedeniyle ülkemizde ve tüm dünyada en yoğun kullanılan iletişim araçlarından ve kanallarından biri haline geldi. KEP sadece firmalar ya da resmi kurumlar bazında düşünüldüğü zaman değil, bireysel kullanımlar açısından da oldukça avantaja sahip. Zaman tasarrufu ve zaman mekan bağımsızlığı bunların başında yer alır. Öte yandan bürokratik çoğu süreç ve masraftan kurtaran KEP yöntemi ile birçok hukuki ve idari işlem de zaman kaybedilmeksizin çözüme kavuşur. Abonelik / Üyelik, Elektronik Fatura, Duyuru / Dilekçe, Banka Hesap Ekstreleri / Kredi Kartı Ekstreleri, Ödeme Emri, Sipariş / Sipariş Onay, Sözleşme / Teklif / Kira Kontratı, Sigorta İşlemleri, Fatura / Mutabakat / Dekont / Makbuzu ve Kredi Başvuruları gibi pek çok hizmeti kapsaması da bireylerde KEP kullanımı için fazlasıyla önem arz ediyor.

 Yüzde 40’lık pazar payına sahip

KEP adresi sayısının hızla arttığına değinen TÜRKKEP Yönetim Kurulu Başkanı M. Kurtuluş Nevruz, "BTK verilerine göre toplam KEP adresi sayısı 2014 yılında 92 bin iken bu rakam 2015 yılında yüzde 15 artarak 106 binin üzerine çıktı. Büyüme 2015 senesi boyunca devam ederken yüzde 85’lik artış oranı ile 2016 senesi ağustos ayında bu rakam 197 bine ulaştı. 2016 yılının son aylarındaki rakamlara baktığımızda ise toplam KEP hesap sayısının 201 bine yükseldiğini görüyoruz” dedi. Hesap sayısındaki hızlı yükselişte KEP’in sunduğu yasal avantajların etkili olduğunu belirten Kurtuluş Nevruz, “Hesap sayısının hızla artmasında, KEP’in senet hükmündeki deliller oluşturması, alıcı ve gönderisinin kimlik doğrulama ile KEP adres sahibi olmaları ve içeriğin kesinlikle değişmemesini garanti etmesinin büyük bir payı var. Yani KEP içeriğin; yasal, geçerli ve güvenli olmasını sağlayan önemli bir sistem” dedi.

Bu yıl toplamda yüzde 70 artış öngördüklerini söyleyen Nevruz, "TÜRKKEP olarak bireysel KEP sayısında ise yüzde 40’lık bir pazar payına sahibiz. Türkiye’ye KEP sistemini gelmesinde önemli bir paya sahip bir kurum olarak bireylerin ve kurumların KEP ile ilgili tüm ihtiyaçlarını tek noktadan karşılayabiliyoruz” diye konuştu.

Kayıtlı Elektronik Posta (kep) hizmetinin kurumlar açısından faydaları

Fatura maliyeti 10’da 1’e düşer.

Basılı fatura ortalama 7-8 güne ihtiyaç duyarken e-Fatura 30 saniyede hazırlanmaktadır. Bu bağlamda zaman tasarrufu ve yönetim kolaylığı sağlar.

Kâğıt fatura kullanımı sırasında harcanan işgücü, KEP ile 6’da 1’e düşüyor.

Faturayı arşivlemek için yer ayırmaktan, saklama zorluklarından ve masraflarından kurtulmanın yanı sıra faturaların uzun yıllar boyunca güvenle saklanmasını sağlar.

Müşteriler ile kurum arasındaki uyuşmazlıklar azalır. Yanlış bilgiyi düzeltmek daha kolay ve daha az maliyetli olur.

E-Fatura; süreçleri kısaltır, nakit akışını hızlandırır.

Kâğıt kullanımının azalması nedeniyle ağaç kesimlerinin önüne geçilerek ülkemizin doğal kaynakları korunur.

GİB’in istediği standartları destekler, genişleyebilir. (e-Defter vb.)