Gelecekten haberler

Tarihimizle yüzleşmek üzere geçmişe bakarken yapay zeka, robotik ve teknoloji üzerine insanlığı ileri götüreceğine inanılan birçok araştırma yapılıyor. Bu hafta son dönemde yayınlanan araştırmalar, buluşlar ve gelişmelerden bir seçki sunuyoruz.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DADASSIST

İnsanlık tarihin her döneminde ‘daha fazlası pek de mümkün değil, olabileceğimiz en teknolojik noktadayız’ gibi düşüncelere kapıldı. Bu düşünce biçimi halen belirli oranda dillendirilse de, genel eğilim ‘robotlar işimizi ne zaman elimizden alacak’ noktasına gelmiş durumda. Bu anlamda tarihin en aydınlığa yakın çağını yaşadığımız gerçeğini göz ardı etmemek gerek. Biz tarihimizle yüzleşmek üzere geçmişe bakarken yapay zeka, robotik ve teknoloji üzerine insanlığı ileri götüreceğine inanılan birçok araştırma yapılıyor. Bu hafta son dönemde yayınlanan araştırmalar, buluşlar ve gelişmelerden bir seçki sunuyoruz.

YAZ ŞARKILARI 'YAPAY ZEKA'DAN

Yale ve Oxford üniversitelerinden araştırmacılar ortak yürüttükleri bir çalışma sonucu ‘işleri ne zaman tam olarak robotlara devredeceğimizi’ gösteren bir rapor yayınladı. Gerek robotik ve yapay zeka alanındaki çalışmaları fonlayarak gelişimi hızlandırma amacı güden iş dünyası, gerekse sokaktaki insan bu sorunun yanıtını merak ediyor. Her ne kadar tüm işleri robotlara devredeceğimiz bir geleceğin çok da yakın olmadığı cevabını duymak istesek de, raporun sonuçları oldukça ilgi çekici. Rapor Angry Birds’te yapay zekaya yenileceğimiz yakın tarihten, cerrahi ve matematik üzerine bilimsel araştırmaları bütünüyle yapay zekanın yöneteceği tahmin edilen 2050-60’lara kadar geniş bir skala çiziyor. Oxford ve Yale Üniversiteleri’ndeki araştırmacıların tahminlerine göre 2026 yılında robotlar tırları kullanabilecek, 2029 yılında en iyi 40 pop şarkısı yapay zeka tarafından yazılacak. Sıcak yaz günlerini yeni hitleriyle sallayan (!) popçularımızı da bu vesileyle yapay zeka workshop’larında görmek isteriz.

YAPAY ZEKA VS. DOĞAL GÖZYAŞLARI

Oxford ve Yale işlerimizin robotlara devir teslimini irdelerken, Cambridge üniversitesinden araştırmacılar ise ‘koyunlar’ üzerinde ilginç bir çalışma yürüttü. Koyunların yüz ifadelerini okuyarak acı, üzüntü durumlarını değerlendirebilecek bir yapay zeka algoritması geliştirdi. Teknoloji hayvancılıkta da yardımımıza koşuyor, hayvanlara acı veren durumların erken tespitini sağlayarak daha ‘mutlu’ hayvanlar yetiştirmeyi başarabileceğiz. Elbette koyunlar üzerinde geliştirilen bu sistem insan yüz ifadelerini ve duygularını okumak için de temel alınabilir bir teknoloji vaat ediyor.

SESİME GEL

Starling Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı bir çalışma karşımızdaki kişinin kim olduğuna ve sosyal statüsüne dikkat ederek ses tonumuzu değiştirmeye eğilim gösterdiğimizi ortaya koydu. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak ses karakterimizin sosyal statümüzü iletmek için önemli bir yol olduğunu keşfetmiş olduğumuz ortada. Şimdi ise bilimsel bir gözlemle bu durum kanıtlanmış oluyor.

Araştırmanın ilginç yönü ise deney ortamının bir iş görüşmesi kurgusu ile hazırlanmış olması. Farklı sosyal statülerden kişilerle yapılan görüşmelerde ses karakterini değiştirerek başlayıp, kişisel özelliklerimizi de gerçeğin dışında yansıttığımız görülüyor. Görülen o ki, işsizken ya da iş ararken ‘biz, biz değiliz’.

Araştırmada en ilgi çekici sonuçlardan biri ise ‘özgüven’in önemine işaret ediyor. İnsanların kendilerine saygı duyduğuna ve görüşlerine değer verdiğine inanan, kendilerini prestijli ve kanaat önderi olarak değerlendiren bireylerin, karşılarında kim olursa olsun ses tonlarını değiştirmediği görülmüş.

UNİLEVERDE İŞE ALIMLARI YAPAY ZEKA İLE YAPACAK

Business Insider’ın haberine göre Unilever, işe alım sürecini tamamen dijitalleştirmek ve yapay zekadan destek alarak süreçlerini güçlendirmek üzere çalışmalarına Temmuz 2016’da başlamıştı ve geçtiğimiz ay ilk sonuçları paylaştı. İşe alım sürecinde yapay zekanın ve dijital platformların yürüttüğü kısımlar özetle şu aşamalardan oluşuyor: adayların Facebook/ Twitter/LinkedIn gibi sosyal medya profillerinin otonom taraması, online nörobilim oyun/testleri ile bilişsel eğilimlerin belirlenmesi, aday profilleri ile açık pozisyonların uygunluğunun tespiti. Bu aşamaları gerçekleştiren yapay zeka, işe alım müdürleri için notlar alıyor ve öneriler sunuyor. Bu yöntemlerle işe alım sürecine dahil olan adayların toplam sayısı ise 250.000 olarak açıklandı. İşe alım süreci 4 kat kısaldı, işe alıma harcanan işgücünden %75 tasarruf edildi.  Günün birinde iş görüşme sürecinizi tamamen bir yapay zeka ile geçirip, kendinizi ofiste size ayrılmış çalışma masasında bulabilirsiniz. Gelecek, tahminlerimizden daha hızlı gelecek.

Gelecek hızlı gelecek

Günün birinde iş görüşme sürecinizi tamamen bir yapay zeka ile geçirip, kendinizi ofiste size ayrılmış çalışma masasında bulabilirsiniz. Gelecek, tahminlerimizden daha hızlı gelecek.

Yapay zeka en önemli yoldaşımız olacak

Günlük hayatımızın olağan parçası olan birçok süreci yapay zekaya devredeceğiz gibi görünüyor. En azından en büyük destekçimizin yapay zeka olacağı şimdiden belli oluyor. Tıptan matematiksel araştırmalara, akademinin her türlü ihtiyacından iş dünyasının gereksinimlerine kadar yapay zeka en önemli yoldaşımız olacak.

Bu sayfa DATASSIST tarafından hazırlanmıştır./ info@datassist.com.tr