Uber'in yerli rakibi Olev korsan taksi sorununu çözdü

Şehir içinde adresten adrese ulaşım alanında ilk yerli uygulamalardan bir olan Olev, Uber'in araçlarına kesilen korsan taksi cezasına karşı mali ve hukuki alternatif yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Kısa süre içinde aldığı yatırımlarla adını çokça duyduğumuz yerli girişim Olev, şehiriçinde adresten adrese ulaşım alanında ilk yerli uygulamalardan biri. Girişimi özel kılan şeylerden biri de Uber'in araçlarına kesilen korsan taksi cezasına karşı mali ve hukuki alternatif yaratmış olması... Özel turizm belgeli araçlarla çalışan Olev, böylece 'korsan taksi' yaftasından da kurtuluyor. Girişimin bir diğer özelliği ise araçların lüks ve VIP olması. Bir yıllık çalışmanın ardından 2016’nın son çeyreğinde hayata geçen Olev, şimdilik sadece istanbul'da hizmet veriyor.

Uygulamaya kısa sürede çok ilgi olduğunu belirten Olev kurucusu Ertunç Çiriş, 20 binden fazla kişi indirip kullandığını kaydetti. Gördükleri ilgiyle araç filolarını artırdıklarını kaydeden Çiriş, "İstanbul'un birçok bölgesinde 5 dakikada araç temin edebiliyoruz. Bu bizim için çok önemli" dedi. Uber'e rakip olan ilk yerli firma olduklarının özellikle altını çizen Çiriş, Uber çok yakın dönemde Türkiye'de korsan taksi cezalarıyla baş başa aldı. Birçok ülkede de yasal sıkıntılar yaşıyor. Biz uygulamamızın hukuki altyapısını oluşturmak için iyi çalıştık" dedi. Çiriş, insanların taksilerden memnun olmadıklarını ve lüks ve güzel araçlarla yolculuklara keyifl e yaklaştıklarını görünce böyle bir girişime imza attıklarını kaydetti.

Kurumsal alana da girdi

Olev, bireysel kullanıcılardan gördüğü yoğun ilginin ardından, hizmetlerini şimdi de şirketlere sunduklarını dile getiren Çiriş, 'Olev Pro' adı verdikleri yeni hizmetle de şirketler, başta farklı yönetim seviyelerindeki çalışanları olmak üzere, tüm çalışanlarının ve misafirlerinin şehiriçi ulaşım ihtiyaçlarını konforlu ve ekonomik bir şekilde karşılamak istediklerini kaydetti.İş dünyasının Olev Pro’ya büyük bir ilgi gösterdiğini belirten Çiriş,“Ön talep aldığımız dönemde, sadece bir haftada 300’ü aşkın şirketten talep gelmesi, iş modelimizin ne denli doğru ve amaca yönelik olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

Büyükşehirlerde plazaların ve iş merkezlerinin otoparklarında çok sayıda şirket aracı bulunduğuna dikkat çeken Çiriş, “Günün çok büyük bir bölümünde atıl vaziyette duran bu araçlar, şirketlerin bütçelerinde de önemli bir gider kalemi oluşturuyor. Şirket aracı kullanmayan çalışanların işle ilgili konulardaki ulaşımı da çoğu zaman çeşitli sorunlara neden oluyor. Olev Pro hizmetimiz ile bu verimsiz sistemleri ortadan kaldırıyoruz. Ayrıca bir de taksi fişi takibinin de çok zor olduğunu biliyoruz. Sistemimizde herşey takip edilir ve izlenebilir” diye konuştu.

Üç farklı ödeme modeli

Olev Pro’nun yüzde yüz yasal olduğunun altını çizen Çiriş, ödeme ile ilgili şu bilgileri verdi: “Şirketlerin ihtiyaçlarını gözeterek üç farklı ödeme tipi sunuyoruz. ‘Kullandıkça öde’ sisteminde, şirketler sisteme kurumsal kredi kartlarını tanıtabiliyorlar ve tamamlanan yolcukların ardından ödemeler karttan otomatik olarak çekiliyor. ‘Havale’ sisteminde ödemeler haftalık olarak havale ile gerçekleştirilebilirken, ‘Ön ödemeli’ sistemde önceden belirlenen kilometre limiti ya da ulaşım ücreti limiti dahilinde hizmet sunuyoruz. Hangi ödeme tipini tercih ederlerse etsinler, Olev Pro’yu kullanan şirketler ulaşım giderlerini kontrol altında tutabiliyorlar. Bunun yüzde 30 tasarruf yarattığını söylebilirim.”

Olev'e 1 milyon TL'lik yatırım

Olev, İstanbul Startup Angels, Hande Enes ve Murat Kantarcı’dan toplam 1 milyon TL’lik yatırım aldı. Yatırım, Olev’in aldığı üçüncü yatırım olma özelliğini de taşıyor. Çiriş, “Bu yatırım, en iyi yerel marka olma hedefimizde çok önemli bir kilometre taşı olacak. Adresten adrese ulaşımın konforlu ve güvenli markası olarak İstanbullulara hak ettikleri üst düzey hizmeti sunmak için çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi. İstanbul Startup Angels Kurucu Ortağı Gülsüm Çıracı ise, “Onuncu melek yatırımımızı gerçekleştirdik. Rakamsal açıdan, son dönemde Türkiye’de gerçekleşen en büyük melek yatırım turu oldu. Olev’e yatırım yapmamızın birden fazla sebebi var. İlki, paylaşım ekonomisine olan güçlü inancımız. Bu alanda yabancı girişimlerin Türkiye’ye gelmesi sevindirici olsa da Olev’in yerli bir girişim olması bizi çeken bir faktör oldu. Ayrıca Ertunç Çiriş’in vizyonu da vizyonumuzla örtüştü. Olev’in ve temsilcisi olduğu sistemin Türkiye ekonomisi için bir değer olduğu, ulaşım sektöründeki kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılmasında Olev’in önemli katkılar sağlayacağı düşüncesindeyiz. Yerelden başlayıp bölgesele uzanan bir başarı hikayesi bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Nasıl çalışıyor?

iOS ve Android tabanlı mobil cihazlarda çalışan Olev’i kullanmaya başlamak için, yolcunun gideceği adres bilgisini girmesi ve ‘Çağır’ butonuna dokunması yeterli oluyor. Sonrasında kullanıcı yolculuk sonunda ödeyeceği yaklaşık tutarı ve rotayı görüntüleyip işlemi onaylıyor ve bulunduğu konuma en yakın araç sistem tarafından yönlendiriliyor. Yaklaşık bekleme süresi ile birlikte aracın konum bilgisi de uygulama ekranında gerçek zamanlı izlenebiliyor. Aracın ulaşmasının ardından başlayan yolculuk boyunca, sürücü rotayı kendi mobil cihazı üzerinden takip ettiği için, yol tarifi ne gerek kalmıyor. Adrese ulaşıldığında seyahat bedeli kredi kartından otomatik çekiliyor.

Aylık kazanç 10 bin TL’yi buluyor

İstanbul'da taksiden sonra en ucuz şirket olduklarını söyleyen Çiriş, kendi araçları ile İstanbul’da Olev sürücüsü olarak çalışmak isteyenlere çağrıda bulundu. 2010 ve üzeri modelde 9+1 yolcu kapasiteli araç sahibi herkesin gerekli kriterlerin karşılanması koşulu ile Olev sürücüsü olabileceğini söyleyen Çiriş, “Sürücülerimizin aylık ortalama kazancı 10 bin TL’yi buluyor" dedi.