'Verinin olduğu her yerdeyiz: Kamuda bilinirliğimizi artıracağız'

SAS Türkiye Genel Müdürü Berna Helva, kamunun varlığı olan bölgelere yayılma ve SAS’ın bilinirliğini artırma hedefleri olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MURAT YILDIZ
DERYA COŞKUN SAYIN

Ankara başta olmak üzere kamunun varlığı olan bölgelere yayılma ve SAS’ın bilinirliğini artırma hedefleri olduğunu söyleyen SAS Türkiye Genel Müdürü Berna Helva, “Yeni organizasyonlar, yeni vizyonlar, dijitalleşme, veri ve verinin olduğu her yerde SAS’ın olması gerekiyor” dedi.

Ürünleri ve çözümleri 136 ülkede 80 binden fazla işletmede kullanılan SAS’ta bir süredir önemli değişimler yaşanıyor. Önemli görevlere getirilen üç üst düzey yönetici, bugün Türkiye’nin dinamik çalışma alışkanlığını kendi bölgelerine taşımaya hazırlanıyor. SAS Türkiye Genel Müdürü Berna Helva, SAS Orta Doğu, Türkiye ve Doğu Avrupa Pazarlama Direktörü Nurcan Bıçakçı Arcan ve SAS Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Profesyonel Hizmetler Direktörü Ali Yazgan SAS’taki bu sıra dışı değişim ve dönüşümü değerlendirdi…

Öncelikle SAS Türkiye’de önemli roller üstlenen bu ekibi tanımak isteriz…

Berna Helva: 18 yıldır teknoloji alanında çalışıyorum. Bu zamana kadar Telekomünikasyon sektöründe çalıştım. 1 Temmuz 2016 itibariyle SAS Türkiye ekibine katıldım. SAS genel olarak elde edilen başarıdan fayda sağlamak için çalışanlarının önünü açan bir şirket. Bu süreçte müşterinin önünde olmanın bizim için çok önemli olduğunu gördüm. Rollerimizden ve ekiplerimizden bağımsız çoğu zamanımızı müşteri önünde geçiriyoruz. Seyahatlerimiz bu anlamda ekiple buluşmanın yanı sıra müşteri ile buluşmak için de çok önemli oluyor.

Ali Yazgan: 15 yıldır sektörün içindeyim. 11 yıl kadar SAS Türkiye’de farklı danışmanlık görevlerinde bulundum. Son olarak SAS Türkiye’de teknik danışmanlık ve satıştan sorumluydum. Haziran itibariyle de Orta ve Doğu Avrupa bölgesini dâhil eden Profesyonel Hizmetler ekibinin direktörlüğünü üstlendim. Profesyonel hizmetler tüm teknik projelerden ve teknolojiden sorumlu bir bölüm. Türkiye’den bir ekibin bu tür görevlere getirilmesinin dinamizmle ilgili bir konu olduğunu düşünüyorum. Yeni projelere, dahası tanımsız ya da henüz tanımlanan teknolojilere hızlı adapte olabilmemiz ve bunları yönetebilmemizle ilgili bir durum da etkili tabi.

Nurcan Bıçakçı Arcan: Ben SAS’ta 4’üncü yılıma girdim. Türkiye’ye Türkiye Pazarlama Müdürü olarak geldim. Bir yıl sonra bölgesel rol için ki, o dönem Ortadoğu ve Afrika idi bölge, şu anki görevime geldim. Geçtiğimiz yıl itibariyle de Türkiye EMEA bölgesinin içinde yer almaya başladı. Afrika da farklı bir bölgeye geçti. Bütün bu bölgenin içinde Haziran ayından bu yana Pazarlama Direktörü olarak göreve devam ediyorum.

Peki, Türkiye ekibi kaç kişiden oluşuyor?

Berna Helva: Yaklaşık 40 kişiyiz. Bunun yanında; beraber çalıştığımız iş ortaklarımız da var. İrili ufaklı projelerle 100-150 kişi arasında ölçeklenebilecek bir yapımız var.

Türkiye ekibi ile birlikte stratejik olarak değişikliklerin söz konusu olması da muhtemel bu durumda değil mi?

Berna Helva: Şu anda bizim ofisimiz İstanbul’da. Özellikle kamuya yönelik işleri daha hareketlendirmek adına 2017 yılı içerisinde Ankara ofisimizi faaliyete geçirmeyi hedefl iyoruz. Ayrıca biz Azerbaycan ve Türkmenistan’dan da sorumluyuz. Orada özellikle Telekom tarafında varlığımız devam ediyor. Türkiye’de bankacılıktaki gücümüzü o bölgelere de yaymayı hedefliyoruz.

Ali Yazgan: Bölge içinde bizim gibi dinamik çalışmaya alışmış, sonuç odaklı kişilerin bu bölgede daha fazla söz sahibi olacağını düşünüyorum. Çünkü gerçekten güzel bir uyum söz konusu. Bir önceki bölgenin olgun pazarları ile bizim dinamik yapımız uyum sağladı. Büyümenin bir kısmı buradan gelecek; ancak bir kısmı da bizim yeni pazarlar yaratma ve yeni konulara girme iştahımızdan doğacaktır.

Nurcan Bıçakçı Arcan: Zaten stabil olarak büyümeye devam ediyoruz. Her yıl hiç istisnasız kârlı büyüyoruz. Rakamsal olarak ifade edemiyoruz fakat Türkiye’de son üç yıldır 3 basamaklı büyüme kaydediyoruz.

İlerleyen dönemde kamunun hangi noktalarında SAS’ı daha fazla göreceğiz?

Berna Helva: Ankara öncelikli olmak üzere özellikle bu bölgelere de yayılma ve SAS’ın bilinirliğini artırma hedefimiz var. 3 yıl içinde bu hedefl eri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Verinin olduğu her yerde SAS’ın olması gerekiyor. Güvenlik örneğin; bu yatırımların devlet tarafından devam edeceğini düşünüyorum. Nurcan Bıçakçı Arcan: Bizim bu konuda iştahımız çok fazla. SAS aslında Türkiye’de kamunun çok kritik noktalarında var; ancak bazı yerlerde henüz yokuz fakat bundan sonrası için neden olmasın diyoruz.

Takip eden süreçte gündeminizde ne tür projeler olacak?

Ali Yazgan: 2018 biraz simülasyonun yılı olacak. Dolayısıyla hep ileriye dönük tahminler yapma, fırsatları ortaya çıkarma, analitiği daha fazla kullanma, riskleri azaltma gibi veri kaynaklı tüm simülasyon işleri 2018 yılında ön planda olacak. Ben bun inanıyorum ki, sinyallerini de almaya başladık.

Müşterinin analitik olgunluğu önemli

Bir şirketin SAS’ın analitik çözümlerinden faydalanabilmesi için ciro bazında bir sınır belirliyor musunuz?

Berna Helva: Burada en önemli konu aslında verinin kaliteli olması…

Ali Yazgan: Tek kullanıcının kullandığı basit çözümlerden yüzlerce risk analistinin kullandığı çözümlere kadar bir yelpazemiz var. O yüzden aslında ciro ile değil, kurum içinde o işi yapabilecek personel ile alakalı. Temelinde aslında müşterinin analitik olgunluğu var. Operasyonel sorunlarını bitirmiş, artık ‘veriden ne çıkarırım, ne elde ederim’ noktasında düşünen bir firma bizden faydalanabilir.

Nurcan Bıçakçı Arcan: Aslında şirketin nasıl bir çözüm istediğine de bağlı. Vizyonla da ilgili olduğunu düşünüyorum. Ancak ciro anlamında nasıl olduğu hiç önemli değil.