Belçika lezzetleri İstanbul’da…

Mutfak Dostları Derneği’nin 2016 ilk Dost Yemeği yarın akşam “Belçika Yemekleri” üzerine. Belçika lezzetleri otelin Executive Şefi Gürcan Gülmez’in elinden çıkacak. Mönü danışmanlığını ise Belçikalı Şef Marc Pauquet yapmış.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

fs-001.jpg

Belçika yemekleri… Belki dünya gastronomi kültüründe Belçika'nın bir imzası yok, ama her ülkenin olduğu gibi oranın da kendi geleneklerinden ve komşu etkileşimlerinden filizlenen bir mutfağı var. Fransız mutfağının etkisinde kalarak gelişmiş, tabii bölgeden kaynaklanan Flaman etkisini de unutmamalıyız.

Belçika lezzetleri denince ilk akla gelenler çikolata, waffle, patates kızartması, midye ve bira. Başkent Brüksel, aynı zamanda dünyaca ünlü Godiva, Corne Port Royal, Neuhaus ve Leonidas gibi çikolata üreticilerinin de merkezi.

Fransız yemeği olarak bilinen birçok yemek, aslında Belçika kökenli. Örneğin “French Fries” yani Fransız usulü patates kızartması, başına Fransız kelimesi eklense de köken olarak Belçikalı. Sokaklarında külahta patates kızartması satanlar bunun önemli kanıtlarından birisi.

Restoranlarda patates kızartmasının yanında bir kocaman tencere dolusu soslu midye geliyor. Midyeler dökme demir tencerelerin içinde aralarında kereviz sapı ve kişnişin de bulunduğu çeşitli sebzeler ile buharda veya graten pişiriliyor ve yine tencere ile geliyor.

belcika1.png

Waffle ise dünyaca ünlü bir Belçika sokak yemeği. Neredeyse her köşede bulabilmek mümkün.

İşte bu tatları yarın akşam bu kez  St. Regis İstanbul’da tatma fırsatı bulacağız. Çünkü, Mutfak Dostları Derneği’nin (MDD) 2016 ilk Dost Yemeği “Belçika Yemekleri” üzerine. Belçika lezzetleri otelin Executive Şefi Gürcan Gülmez’in elinden çıkacak. Mönü danışmanlığını ise Belçikalı Şef Marc Pauquet yapmış.

Gecede bu ülkenin mutfağına ve biralara ait anlatımlar yapılacak ve illâ ki Belçika çikolataları da yer alacak. Etkinliğin partnerlerinden birisi de Belçika Konsolosluğu, Konsolos Fabienne Ducy de aramızda olacak. Gecenin ayrıntılarını önümüzdeki günlerde yazacağım…

Bu Dost Yemeği, 12. dönem MDD yönetiminin son etkinliği. Mutfak Dostları Derneği’nin 31 Ocak’ta olağan genel kurulu var. Başkan Zeynep Kakınç, “Genel kurulumuza bekliyoruz. Lütfen yanımızda olun ki, ülkemizin önemli bir süreçten geçtiği şu günlerde el ele verelim. Daha da güçlenelim. Buna ihtiyacımız var.” diyor.

belcika2.png

 

Bu konularda ilginizi çekebilir