'Suriyelilere meslekleri sorulsaydı iki taraf da kazanabilirdi'

Almanya’nın mültecileri kabul etme kararıyla mesleki becerinin önemini bir kez daha gösterdiğini dile getiren EBSO Yönetim Kurulu Başkanıvekili Erdoğan Çiçekçi, Türkiye’de ise mültecilerin eğitimlerinin ve mesleklerinin kaydının dahi tutulmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR – Suriyeli mültecilerin hiçbir plan ve program yapılmadan Türkiye’ye kabul edildiğini hatırlatan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili Erdoğan Çiçekçi, bu durumun pek çok sorunu beraberinde getirdiğini dile getirdi. Suriyeli mültecilerin nüfus bilgileri dışında kayıtlarının olmadığının belirten Çiçekçi, eğitim ve mesleklerinin bilinmemesi nedeniyle aralarındaki yeteneklerin de değerlendirilemediğine dikkat çekti.

EBSO’nun Eylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada mülteci sorununun aylardır bitmediğini söyleyen Çiçekçi, “AB ülkelerinin mültecileri kabul edebileceğine ilişkin haberlerin ardından sınırları geçme gayreti, yeni sorunlar yumağını ortaya koydu. Adeta bir insanlık dramı yaşanıyor ve sayısı 2 milyonu bulan mülteciler oradan oraya savruluyor. Almanya’nın ilk mülteci kabulünün ardından, bu insanları yeterliliklerine, mesleklerine göre ayırdığını ve ona göre bir planlama içerisine girdiğini biliyoruz. Biz ise bu insanları ülkemize kabul ettik ve ya toplama kamplarında ya da sokaklarda yaşamalarına izin verdik. Hiçbir plan, program yapmadan, kendi toplumsal güvenliğimizi de riske attık” dedi. 

Küçük bir araştırma yaptıklarını ve Suriyelilerin en azından İzmir’de kayıtlarının  tutulmadığını öğrendiklerini dile getiren Çiçekçi, “Kimdir, mesleki becerisi nedir, hiçbir bilgi yok. Oysa ki, dünyanın ihracat lideri olan Almanya, mültecileri bir hedef dahilinde kabul ediyor. Almanya’da 2060 yılına kadar yaşlı nüfus artacak ve çalışma yaşındaki nüfus çok ciddi bir kayba uğrayacak. Bu yüzden Almanya bugünden, 5-25 yaş aralığındaki mültecileri ağırlıklı kabul ederek geleceğine yatırım yapıyor. İzmir’de yanı başımızdaki parkta yapılan bir röportajda gelen Suriyelinin bir profesör olduğunu dikkate aldığımızda söz konusu yeteneklerin değerlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu da görüyoruz” diye konuştu.

Mesleki becerinin ve yeteneklerin doğru yerde değerlendirilmesinin stratejik bir karar olduğunu Almanya mülteci olayında dahi gösterdiğini belirten Çiçekçi, “Bugün nihayet okullarımız açıldı ve yaklaşık 17 milyon çocuğumuz yeni eğitim-öğretim dönemine başladı. Mezun olan gençlerimizin yeterliliklerine ilişkin geçtiğimiz aylarda burada önemli tartışmalar yaptık. Çünkü Cumhuriyet tarihimizin en önemli sorunlarından biri haline gelen eğitim kalitesinin düşüklüğünde geçmişten bugüne tüm siyasi liderlerimizin payı var” dedi.

2015-2016 eğitim-öğretim döneminde sorunların daha dikkatle ele alınmasını isteyen Çiçekçi, “Ülkemizin gerçekleri gözardı edilmeden, küresel gelişmeler çerçevesinde eğitim sisteminin açık kalan taraflarının düzeltilmesi hususunun altını bir kez daha çizmek isterim. İşsizlik oranımız yeniden artışa geçerek yüzde 9,6 olurken, genç nüfusta bu oran yüzde 17,7’ye ulaştı. Küresel ekonominin yakın dönemde önündeki en büyük sorunlardan biri olacak olan işsizlik konusuna daha sistematik ve dikkatli eğilmek zorundayız. Avantajımızın, dezavantaja dönüşmesine müsaade edilmemeli, gençlerimiz oradan oraya savrulmamalı” diye konuştu.