Antalya'da oda temsilcilerinden 'sağduyu' çağrısı

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, "Bugün vatanı ve bayrağımızı seven herkesin göstermesi gereken asıl büyük fedakarlık, eline taş, sopa, silah almak değil, sağduyulu davranmak, serinkanlı olmaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ve Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (AESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Sevimçok, ATSO Yönetim Kurulu Toplantı Salonu'nda ortak basın açıklaması yaparak, terör olaylarına tepki gösterdi. 

Grup adına konuşma yapan Çetin, herkesin büyük bir yas içerisinde olduğunu, gencecik vatan evlatlarının, arkalarında dul, yetim, evlat acısına boğulan anne ve babalar bırakarak şehit olduğunu söyledi. 

Bu toprakların, insanlık ve halk düşmanı terör ve teröriste asla teslim olmayacağını ifade eden Çetin, terörün bu topraklarda yıllardır kendini gösterdiğini belirtti. 

Siyaset kurumunun kilitlemesi ve güvenlik zafiyetlerinin "olaylara kucak açtığını" savunan Çetin, "Unutulmamalıdır ki hiçbir iktidar, hiçbir makam yiten canlarımızın saçının bir teli bile etmez. Tepeden tırnağa bütün siyaset erbabı bunu böyle bilmelidir. Bazı siyasilerin, bu tarifsiz acımızdan, fayda sağlamak için çabaladıklarını görmek, bizleri daha da derinden üzmektedir" dedi. 

'TBMM bir an önce açılmalı'

Ülkenin "vasat siyaset tuzağından bir an önce çıkarılması gerektiğini" vurgulayan Çetin, bunun ilk adımının da TBMM'nin bir an önce açılması olduğuna dikkati çekti. 

Çetin, "Kürsülerde sarf edilen sert sözler toplumda galeyana ve şiddete dönüşmektedir. Siyasi partilerimiz bir araya gelerek bu ateşi söndürecek bütün önlem ve politikaları birlikte belirlemelidirler. Bugün bir araya gelinmeyecekse ne zaman gelinecektir" diye konuştu. 

Son günlerde yaşanan olayların, bütün uyarılara rağmen, etnik nefret ve bölünme tuzağına düşüldüğünü gösterdiğine işaret eden Çetin, "Sağduyuyla gösterilmesi gereken tepkiler, amacını aşmakta, galeyana, yakıp yıkmaya dönüşmektedir. Elbette hepimizin demokratik protesto hakkı vardır ve bu hakkı sonuna kadar kullanmalıyız. Ancak, otobüslerin taşlanması, dükkanların yakılıp yıkılması, masum insanların hedef alınması, asla ve asla meşru görülemez ve gösterilemez" dedi. 

'Dünyanın gözü üzerimizde'

Çetin, tahrik ve galeyana kapılarak olaylar çıkaranların, tepkilerini etnik nefrete dönüştürenlerin, bölge halkını terörün kucağına itenlerin, ne yaptıklarını bir kez daha düşünmesi, şehit anne ve babaları kadar sorumlu ve erdemli davranması gerektiğini belirtti. 

"Bugün vatanı ve bayrağımızı seven herkesin göstermesi gereken asıl büyük fedakarlık, eline taş, sopa, silah almak değil, sağduyulu davranmak, serinkanlı olmaktır. Türkiye'nin geleceği, herkesin tepkisinden, öfkesinden daha önemlidir" diyen Çetin, adalet ve güvenliği sağlamanın, kişilerin değil, devletin görevi olduğunu vurguladı. 

Antalya'nın dünya turizminin merkezlerinden olduğunu hatırlatan Çetin, şöyle konuştu: 

"Dünyanın gözü üzerimizde. Antalya bu nedenle her zaman her konuda örnek olmak zorundadır ve Antalya'da yaşayan herkes bundan sorumludur. Kimsenin Antalya'da şiddet sahneleri sergilemeye hakkı yoktur. Galeyana gelerek yapılan şiddet içeren eylemleri Antalya'ya da Türkiye'ye de zarar vermektedir. Bu nedenle Antalya iş alemi temsilcileri olarak bütün Antalya'yı asil bir sorumlulukla, sağduyu ve itidale davet ediyoruz." 

Çetin, yaşanan olayların ekonomiye olumsuz etkileri olduğunu, bazı ülkelerin vatandaşlarını geri çağırmaya başladıklarını anlattı. Gelecekte daha büyük sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Çetin, "Onun için bu tür olayların bir an önce önlenmesi gerekiyor" dedi. 

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Çandır da ülkede yaşanan olaylar yüzünden ekonomiye odaklanamadıklarını, güven ortamının olmadığı yere turist ve yatırımcının gelmediğini, ticaretin olmadığını dile getirdi. 

AESOB Yönetim Kurulu Başkanı Sevimçok ise protesto gösterilerinde 20'nin üzeride iş yerinin zarar gördüğünü ve yaşananların tüm bölgeyi etkilediğini bildirdi.