Ar-Ge mühendisi adayları sertifikalarını aldı

Tofaş Akademi'de başlayan Yaz Dönemi Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı'na katılanlar sertifikalarını aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA)

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) işbirliğiyle bu yıl ikincisi organize edilen ve proje paydaşlarından Tofaş bünyesindeki Tofaş Akademi'de başlayan Yaz Dönemi Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı'na katılanlara sertifikaları verildi.

Törenin açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın son verilerine göre, Mayıs 2017 itibariyle, Türkiye'de 500 Ar-Ge merkezinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Sabuncu, "Otomotiv endüstrisi 89 Ar-Ge merkezi ile bu alanda da lider ve ülkemizdeki Ar-Ge merkezlerinin yaklaşık beşte biri otomotiv sektöründe faaliyetlerini sürdürüyor. 500 Ar-Ge merkezinde 35 binin üzerinde personel istihdam ediliyor ve bugüne kadar Ar-Ge merkezlerinden 5 binin üzerinde patent başvurusu yapıldı" diye konuştu.

Türkiye'nin geleceğinin Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşmasından geçtiğini vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde kilogram başına ürün ihracatı da 1,5 dolar civarında. Bunu en kısa sürede en azından 3 dolara çıkarmalıyız. Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içerisindeki payı ise yüzde 1. Bunu da hızla yüzde 3'e çıkarmalıyız. Bunun için katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlere yönelmeli, Ar-Ge harcamalarımızı artırmalı, inovasyona ağırlık vermeli, markalaşma ve tasarıma odaklanmalıyız. Eğitim sistemimizin de bunlara imkân yaratacak şekilde düzenlenmesinde fayda görüyoruz."

"Dönüşümün en önemli ayaklarından biri Ar-Ge merkezleridir"

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tarık Tezel ise bilişim, yazılım ve teknoloji çağında yaşadığımıza dikkat çekerek, yakın gelecekte içinde bulunduğumuz ekosisteminin büyük bir bölümünün robotik teknolojiler ve birbiriyle iletişim halinde olan makinelerin kaplayacağını bildirdi.

Tezel, "Bu kapsamda dönüşümün en önemli ayaklarından birini Ar-Ge merkezleri oluşturuyor. Firmaların Ar-Ge merkezinde görev yapan bir mühendisin çağın gerektirdiği bilgi ve donanımla işinin başına geçmesi, günümüzün en değerli kavramlarından olan zaman ve kaynak israfını önleyeceği gibi gelişmiş ülkelerle aramızdaki teknoloji farkının azaltılmasına da katkı yapacaktır" diye konuştu.