Erbosan, üretim ve enerjide verimlilik çalışmalarına odaklandı

Erbosan Genel Müdürü Şaban Altunbağ, 2017 yılında çeyrek bazlı hedefler ve revizelerle hareket etmeyi planladıklarını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Kayseri'de mevcut iki ayrı boru profil üretim tesisi ve bir çinko oksit geri kazanım tesisi ile faaliyet gösteren Erbosan; siyah, galvanizli su ve gaz borularının yanı sıra petrol, doğalgaz, kazan boruları, kutu profiller, sanayi boruları, dilinmiş ve paket sacların yanı sıra çinko oksit üretimi yapıyor. Üretimleri ile inşaat, yapı, mobilya, enerji ve tarım dahil birçok farklı sektöre hitap ettiklerini kaydeden Erbosan Genel Müdürü Şaban Altunbağ, "2016 yılında hedeflediğimiz büyüme rakamlarına ulaştık. Üretimde otomasyon ve verimlilik, uzun ömürlü ve yüksek dayanımlı sarf malzemesi kullanımına yönelik araştırmalarımız ise devam ediyor. Firmamızın temel hedefleri arasında enerji ve işgücü verimliliği gibi konularda mevcut ivmeyi devam ettirmek var" dedi.

Gerek yurtiçindeki siyasi ve ekonomik sorunlar gerekse global pazardaki ekonomik durgunluk ve Ortadoğu'daki karışıklıklar nedeniyle 2017 yılında çeyrek bazlı hedefler ve revizelerle hareket etmeyi planladıklarını kaydeden Şaban Altunbağ, "Firmamızın temel hedefi enerji tüketimi ve işgücü verimliliği gibi konularda 2016 yılında yakaladığımız ivmeyi artırarak devam ettirmek. Bu yıl modernizasyon yatırımlarına devam edeceğiz. 2016 yılı, 2013-2015 yılları arasında tamamladığımız yatırımların verimliliğine uyum amaçlı üretim sürecinde yenileme ve modernizasyona yönelik tamamlayıcı yatırımları devam ettirdiğimiz bir yıl oldu. Bu tip yatırımlar 2017 yılında da devam edecek" diye konuştu.

2016 yılının gerek firmalarının mali yapısının daha da güçlendirilmesi gerekse üretim ve satışta hedefledikleri ürün ve pazarlarda istenilen büyümeyi yakalama açısından beklentileri karşılayan bir yıl olduğunu dile getiren Şaban Altunbağ, "Üretimde otomasyon ve verimlilik, uzun ömürlü ve yüksek dayanımlı sarf malzemesi kullanımına yönelik araştırmalarımız ve buna bağlı olumlu sonuçlanan çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda tesisimizde oluşturduğumuz yüksek kapasiteli iletişim altyapısı ile sağlıklı bilgi, veri paylaşımı ve üretim takibi yapıyoruz. İhtiyaca göre mevcut yazılım altyapımızı geliştiriyoruz" açıklamasını yaptı.

Sektör hakkında da değerlendirmede bulunan Şaban Altunbağ, şöyle devam etti:

"Türkiye dikişli çelik boru sektörü globalde kapasite ve bilgi birikimi olarak önemli bir konuma sahip. Ancak kurulu kapasite fazlalığı pazarda haksız rekabete yol açan standartdışı ürünlerin piyasaya sürülmesine yol açıyor. Bu durum sadece Türkiye'de değil ihracat pazarlarımızda da yurtiçinden çıkan ürünlerin kalite imajını olumsuz etkiliyor." Altunbağ, firma olarak çalıştıkları pazarlarda markamızın bilinilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar ve özellikle nihai ürünlerini kullanan sanayici, müteahhit ve meslek örgütlerine yönelik ürün kalitesi konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını açıkladı.

"Yassı çelik üreticileri, maliyet düşürücü teşviklerle desteklenmeli"

Yerli yassı çelik üreticilerinin maliyet düşürücü teşviklerle desteklenmesi gerektiği görüşünü savunan Şaban Altunbağ, sadece boru sektörüne değil tüm yassı mamul tüketen sanayiciler için Türkiye'de global pazar şartlarına fiyat ve kalite olarak uyumlu, rekabetçi şartlarda yassı mamul üreten tesislerin ve kapasitelerin bulunmasının gerekliliğine dikkat çekti. Bugüne kadar bu konuda yassı mamul tüketen sanayicilerin ihracat için maliyet, termin ve kalite gibi sebeplerle ithal girdiye dayalı bir üretim modeline zorunlu bırakıldığına vurgu yapan Altunbağ, "Bu konuda yerli yassı çelik üreticilerinin nihai mamulde gümrük vergileri gibi korumayla değil, maliyet düşürücü, kaliteli ürüne yönelik kapasite artışı sağlayacak teşviklerle desteklenmesi, yassı mamul kullanan yerli tüketicilerin daha çok yerli ürün kullanmalarını sağlayacak. Ayrıca bu yassı mamul üreticilerinin ihracat pazarında daha fazla yer almalarının önünü açacak" şeklinde konuştu.

Dış pazarları arasında yer alan AB pazarındaki büyümenin yavaşlamasının yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi ve ekonomik sorunların ihracatta sıkıntıları da beraberinde getirdiğini anlatan Altun Altunbağ , "Bu sadece Türkiye'nin değil globalde de bir sorun haline geldi. Global ticaretin büyüyememe sorunu ve buna bağlı siyasi ve sosyal sorunların arttığı bir dönemdeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir