Hakkari'den ihracat atağı

TİM verilerine göre, 2014 yılının son 4 ayında Doğu Anadolu Bölgesi'nin en fazla ihracat yapan ili Hakkari oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HAKKARİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Doğu Anadou Bölgesi'nde son aylarda en fazla ihracat yapan il olan Hakkari'de çözüm süreci bereketi yaşanıyor. 

Silahların sustuğu, yayla ve meralardaki yasakların kaldırılmasıyla tarım ve hayvancılığın canlanmaya başladığı kentte, yer altındaki madenlerin çıkarılarak işlenmeye başlaması Hakkari'yi bölgenin ihracat lideri yaptı. 

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş,  yaptığı açıklamada, çözüm süreci ile kentte ekonomik bir canlılık oluştuğuna dikkati çekerek, barışın olduğu yerlerde her türlü gelişmenin sağlanacağını söyledi.

İran'a yoğun çinko ihracatı var 

Taş, barış sürecinin başlamasıyla yatırımların gelmeye başladığı kentte barış sürecinin beraberinde ekonomik bir canlılık da getirdiğini bildirerek, "Hakkari 2014 yılı temmuz ve haziran aylarında bölgedeki iller arasında ihracatta birinci sırada yer aldı.  Burada İran'a çok yoğun bir çinko ihracatı var. Bunun yanı sıra farklı firmalarımız inşaat malzemelerini ve demir ihracatını gerçekleştirmiştir" dedi.

"Madenciliğin geliştirilmesiyle ihracatta daha üst seviyelere çıkılacak"

Hakkari'nin 2014 yılının 7 ayında gerçekleştirdiği 287 milyon 422 bin dolar ihracatla da ülke genelindeki birçok ili geride bıraktığını vurgulayan Taş, bu ihracatın yeterli olmadığını, madenciliğin geliştirilmesiyle ihracatta daha üst seviyelere çıkılacağını dile getirdi. 

"Barışın olduğu yerde her türlü gelişme olur" 

Taş, madencilik alanında yapılacak yatırımların gerek ilin gerekse ülkenin ekonomisine büyük katkı sunacağına değinerek, şunları kaydetti: 

"Bu konuyla  ilgili bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam ediyor. Geçmiş aylarda olduğu gibi Ağustos ayında da ihracatta bölgede ilk sırada yer almayı hedefliyoruz. Barışın olduğu yerde her türlü gelişme olur. Ekonomik gelişme, sosyal refah olur. Bu nedenle barışı kalıcı hale getirmek için hepimiz çaba sarf edeceğiz. Hem umudumuzu yitirmeyeceğiz hem de dua edeceğiz. Bölgenin zenginliğini, coğrafyanın güzelliğini hepimiz biliyoruz. Çok daha büyük gelişmeler elde edeceğimizden hiç şüphemiz yoktur." 

Hakkari-Çukurca yolunda faaliyet gösteren Meskan-Ölmez Madencilik Müdürü Jeoloji Mühendisi Mehmet Zihni Işık da Hakkari'nin maden rezervleri ile büyük bir zenginliğe sahip olduğunu belirterek, önceki yıllarda üstün körü yapılan araştırmaların ötesinde firmalarının yaptığı incelemelerle zengin maden yataklarının ortaya çıktığını söyledi. 

Madenin Hakkari'den Çin'e uzanan yolculuğu 

Işık, köylülerin de verdiği destekle çıkarılan madenlerin işlendikten sonra başta İran olmak üzere Tayland, Çin gibi birçok ülkeye ihraç edildiğinin altını çizerek, şöyle dedi: 

"Maden ocağında şu anda ölçülebilen çinko rezervi 10 milyon ton civarında. Bu rezervin yıllık 113 bin tonunu fabrikamızda işliyoruz. Bunun yaklaşık 14-15 bin tonu kurşun cevheri olarak konsantre haline getiriliyor. Geriye kalanı da çinko konsantresidir. Ocaklarımızda her türlü imkan kullanılarak çıkarılan madenin büyük miktarını fabrikada işliyoruz bir bölümün de ham olarak doğrudan yurt dışına gönderiyoruz. Özellikle İran, Çin ve Tayland olmak üzere birçok ülkeye ihraç ettiğimiz madenin yıllık üretimi şu anda 100 bin tonu geçmiş durumda." 

Bu konularda ilginizi çekebilir