İzmir, kayıtsız fide üreticilerine savaş açtı

İzmir’de kayıtsız fide üreticileri ile mücadele hızlandırılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR(DÜNYA)

Fide üreticilerinin en büyük sorunlarından birinin merdiven altı diye tabir edilen kayıtsız üretim olduğunu ifade eden İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, önümüzdeki günlerde İlçe Belediyelerine tekrar yazı yazarak fide üreticilerinin pazara sokulması ve sokaklarda tezgah açmalarını engellemelerini isteyeceklerini söyledi.

Fide Üreticileri Alt Birliği (Fidebirlik) tarafından Seferihisar’da düzenlenen Fide Üretim Sürecinde Karşılaşılan Sorunlar ve Yasal Düzenlemeler konulu sempozyumda İzmir’in fide üretiminde Antalya’dan sonra 2’nci sırada yer aldığını söyleyen Güldal, “İzmir il sınırları içinde Fide Üretici Belgesi’ne sahip 23 üretici bulunuyor. 23 üreticiye ait toplam üretim alanı 232 dekar, yıllık fide üretimi ise 352 milyon adet. Fide üretimi yapmak isteyen üreticilerin 5533 sayılı Tohumculuk Kanunu’na göre Alt Birliğe üye olma zorunluluğu var. İzmir’de 16 üretici Fidebirlik’e üye, 7 üreticinin de üyelik başvuruları sürüyor” dedi.

Kayıt dışı üretim ile mücadele sürecek

Fide üreticilerinin en büyük sorunlarından birinin merdiven altı diye tabir edilen kayıtsız üretim olduğunu ifade eden Güldal, hem haksız rekabet açısından hem de bitki sağlığı açısından kayıt dışı ile mücadelelerinin sürdüğünü kaydetti. Güldal, “Müdürlük olarak önümüzdeki günlerde ilçe belediyelerine tekrar yazı yazarak fide üreticilerinin pazara sokulması ve sokaklarda tezgah açmalarını engellemelerini isteyeceğiz” dedi. 

Fidebirlik’e kayıt aşamasında küçük-büyük işletme ayrımı yapılmadan tek bir fiyat belirlenmesinin yerine üretim alanına göre giriş aidatı alınabileceği önerisini getiren Güldal ayrıca, satış fiyatları üzerinden alınan binde 3’lük kesintinin düşürülmesi ve yıllık aidatların düşük tutulmasını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir