Kayseri'de, BÜSAM ve Şehir Akademisi kuruldu

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Büyükşehir Stratejik Araştırma Merkezi'nin 4 ana başlıkta çalışmalar yapacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu BAĞCI

KAYSERİ - Kayseri'de, Büyükşehir Stratejik Araştırma Merkezi (BÜSAM) ve Şehir Akademisi kuruldu. Planlamanın önemli olduğunu vurgulayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, "BÜSAM, şehir araştırmaları yaparak, şehrin geçmişini anlamaya, bugünü anlamlandırmaya ve geleceğe yönelik projeler çizmeye yarayacak bir proje. Kayseri'yi 2023'e, 2053'e hazırlamak için gelecek stratejilerini şimdiden hazırlamak gerekiyor. BÜSAM bünyesindeki ikinci çalışmamız, Şehir Akademisi olacak" dedi.

BÜSAM'ın 4 ana başlıkta çalışmalar yapacağını ifade eden Başkan Çelik, sözlerine şu şekilde devam etti: " Bunların ilki süreli ve süresiz yayınlar olacak. Bu anlamda ilk çalışmamız 'Şehir Kültür Sanat Dergisi' oldu. Bu dergimizin iki sayısı çıktı. Üçüncü sayısı da hazır hale getirildi ve baskıya verildi. Ayrıca 'Düşünen Şehir' adıyla daha akademik bir dergi çıkaracağız. Dergilerimizin yanısıra yapacağımız araştırmalar sonucunda çıkacak yayınlar da olacak. BÜSAM, şehir araştırmalarını yaparak, şehrin geçmişini anlamaya, bugününü anlamdırmaya ve geleceğe yönelik projeler çizmeye yarayacak. Fiziki işler için planlama önemli. Ama asıl önemli olan yönettiğiniz şehrin, ülkenin, dünyanın geleceğini planlamak istiyorsanız stratejik planlama yapmak zorundasınız. Kayseri'mizi 2023'e, 2053'e hazırlamak için gelecek stratejileriniz şimdiden hazırlamak gerekiyor. BÜSAM'ı bu gerçeklerden hareketle kurduk" şeklinde konuştu.

BÜSAM'ın, Kayseri'nin somut ve somut olmayan kültürel mirası hakkında araştırmalar yapacağını bildiren Başkan Çelik, sosyal, kültürel, sanatsal, ekonomik ve tarihi çalıştaylarda düzenleyeceğini kaydetti. Kayseri'nin değerlerinin tanıtımı konusunda çalışmalar yapacağını sözlerine ekleyen Başkan Çelik, " Her türlü verinin toplanması ve verilerin analiz edilerek, raporlar hazırlanmasını sağlayacak. Kayseri'yi ilgilendiren her konuda saha araştırmaları yapacak. BÜSAM, öncelikle göç ve nüfus araştırmasını konu alacak. Göçün, kent hayatına etkisi, entegrasyonu, eğitimle ilgili getirdiği sorunlar gibi derinlemesine araştırma yapacağız. Araştırmanın sonuçlarını ilgililere ulaştıracağız. Bunun yanı sıra, Kayseri sanayicisinin profilini çıkarmak istiyoruz. Gençlik sorunlarının ciddi manada irdelenmesi gerekiyor. Bunlar gibi pek çok konuda araştırmalar yapılacak" dedi.

'Şehir Akademisi de kuruldu'

BÜSAM bünyesindeki ikinci çalışmanın Şehir Akademisi olacağını söyleyen Başkan Çelik, " Şehir Akademisi, şehir felsefesi, şehir tarihi, şehir yönetimi, şehir estetiği, şehir kültürü, şehir mimarisi, şehrin hafızası ve geleceği üzerine düşünce ve araştırma eksenli faaliyetleri amaçlayan bir oluşum. Akademinin 3 Mart'ta başlayacak olan seminerleri için genel bir duyuru yapılmamasına rağmen 550 kişi kayıt yaptırdı. Biz yaklaşık 200 kişilik seminerler şeklinde bir çalışma düşünüyoruz. Haftada iki gün seminer çalışmalarımız olacak ve sadece kayıt yaptıranlar gelecek. Ayda bir de herkese açık paneller olacak. Ayrıca ayda bir yine kayıt yaptıranlara yönelik konferanslar düzenlenecek. Bu çalışmaların yanında akademi bünyesinde ihtisas atölyeleri açacağız. Özel konularda açılacak atölyelerde 30-40 kişilik ekiplerle çalışmalar yapılacak" şeklinde konuştu.

BÜSAM'ın dördüncü ana fonksiyonunun çalışma komisyonları olacağını ifade eden Başkan Çelik, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kalıcı olacak olan çalışma komisyonları, 12 ay çalışacak. Sanayide, akademide, bürokraside, kültürde ve sanatta gelecek vadeden gençlerimizi, 'Gelecek Vadedenler Komisyonu' başlığı altında toplayalım istiyoruz. Bu gençlerin elinden tutup, ihtiyaçları nelerse karşılayacağız. Ayrıca, şehirde senelerce yaşamış ve tecrübe deposu haline gelmiş büyüklerimizle ilgili de 'Kıdemliler Komisyonu' kurmak istiyoruz. Bir de sürekli yanımızda olacak 'Strateji Geliştirme Komisyonumuz' olacak. BÜSAM'ın yapacağı çalışmaların tamamını bu komisyon değerlendirip bizlere sunacak".