'Kontrolü artırdı , şikayetler azaldı'

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ulaşım kontrol sistemlerinde akıllı uygulamalar sistemini devreye aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Büyükşehir Belediyesi Kayseri Ulaşım A.Ş. şehir içi ulaşım kontrol sistemlerinde online ve mobil kontrol sistemlerine geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü’nde kurulan kontrol merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Çelik, sistemin henüz yeni olduğunu ancak şikayetleride büyük oranda azaltarak memnuniyeti artırdığını söyledi.

Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Talas yolundaki Otobüs İşletme Şube Müdürlüğü’ne kurulan Ulaşım Kontrol Sistemi hakkında ise Başkan Mustafa Çelik'e şunları aktardı:

“Tüm otobüsler üçer kamera ile takip ediliyor. Ulaşım filomuzda 390 halk otobüsü, 210 adet belediye otobüsü olmak üzere 600 adet otobüs bulunuyor. 600 otobüsün her birinde 3 adet kamera ve kamera kayıt sistemi var. Ayrıca bu kameraların merkezden izlenmesini sağlayan görüntü aktarıcılar mevcut. İstediğimiz otobüse ait şoför ve yolcuların görüntüsünü anında görebiliyor ve bu görüntüleri depolayabiliyoruz” dedi.

'Kontrolü artırdı , şikayetler azaldı'

Otobüsler için başlatılan online ve mobil kontrol sistemleri hakkında açıklamalar yapan Çelik, sistemin aynı zamanda akıllı durak sisteminin temeli olduğunu belirtti. Çelik, “Özellikle otobüs işletmeciliğinde toplam kaliteyi artırmak, yolcu şikayetlerini en aza indirmek ve akıllı durak sistemlerinin verilerinin toplanması amacıyla bir merkez yaptık. Merkezde tüm otobüsler içindeki kameraları online izleyebiliyoruz. Araçlarda yolcuları, şoförü ve aracın önünü gösteren kameralar izlenebildiği gibi bu görüntüleri arşivliyoruz. Sistemi devreye alalı bir ay oldu. Yolcu şikayetlerinde yarı yarıya azalma meydana geldi. Sistemin tamamı bittiğinde şikayetlerin minimuma ineceğini düşünüyorum” dedi.

'Yol müfettişleri not veriyor'

Ulaşımda memnuniyetin artması için otobüslerde hizmet kalitesi kontrol formu uygulamasını da başlattıklarını ifade eden Çelik, “Otobüslerimizde sürücülerin tanımadığı yol müfettişlerimiz var. Bu arkadaşlarımız otobüslere binip yaklaşık 40 konuda otobüs ve sürücülere not veriyor. Bunların tamamı sürücülerin siciline işleniyor. Yapacakları hasılatla da ilişkilendirildiği için ikinci bir otokontrol sağlanıyor” diye konuştu. Kontrol sistemi sayesinde akıllı durak uygulamasının taban verilerini aldıklarını da belirten Mustafa Çelik, “Sistemle tüm otobüslerin nerede olduğunu, kimin kullandığını görebiliyoruz. Bu sistem sayesinde akıllı durak sistemine geçebileceğiz. Akıllı durak ile yolcularımız cep telefonundan uygulamaya girerek bekledikleri durağa otobüsün kaç dakika sonra geleceğini görebilecek. Şimdilik demo çalışmaları devam ediyor. Bu sistemi akıllı şehir sisteminin en önemli parçalarından biri olarak görüyoruz. Kısa zaman içinde hayata geçireceğiz” dedi.