"Üç yıllık Ar-Ge ile yeni nesil milli yük vagonunu ürettik"

Yük vagonları üreten Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi, demiryolu araçlarının karşılıklı işletimi teknik şartlarına uygun vagonlar üretmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yük vagonları üreten Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi (TÜDEMSAŞ), demiryolu araçlarının karşılıklı işletimi teknik şartlarına (TSI) uygun vagonlar üretmeye başladı. TSI'nın AB ülkelerinde 2012 yılında devreye aldındığını belirten TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, söz konusu şartları karşılamak için 2013 yılında başladıkları Ar-Ge çalışmalarını üç yılda tamamlayıp, yeni nesil milli vagonların üretimine başladıklarını vurguladı. TSI'a uygun ürünler üretmek amacıyla başlattıkları sertifikasyon süreçlerinin, dört tip vagon ve iki tip boji için tamamlandığını kaydeden Koçarslan, bir vagon için de sürecin devam ettiği bilgisini verdi.

TCDD koordinatörlüğünde; üniversiteler, özel sektör ve TÜDEMSAŞ çalışanlarından oluşan Milli Tren Çalışma Grubu'nun faaliyetlerinin devam ettiğini belirten Yıldıray Koçarslan, 2019 yılına kadar sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, TSI'ya uygun 12 tip vagon ve üç tip bojinin seri üretimini planladıklarını açıkladı. Yeni nesil vagonların tasarımdan projelendirilip üretilmesine kadar tamamen yerli olacağını aktaran Koçarslan, "Vagonun literatür taramaları TÜDEMSAŞ ve TCDD tarafından yapıldı. Konsept çalışmaları, uluslararası fuarlar, teknik inceleme ve ziyaretler sonucunda milli yük vagonu olarak Sggmrs tipi ikiz, üç bojili ve mafsallı, entegre fren sistemli, H-tipi bojili konteyner taşıma vagonu üretimi kararlaştırıldı" dedi. Türkiye'nin demiryolu teknolojisini üretmesi ve yurtdışına da ihraç eder konuma gelmesi amacıyla, 2013 yılı sonunda Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını ileten Koçarslan, "Yeni nesil milli yük vagonu, üç yıl gibi kısa bir sürede TÜDEMSAŞ'ta üretilip, raylara indirildi" dedi.

Bugüne kadar 21 bin adet vagon üretti

TÜDEMSAŞ'ın 1939 yılından bugüne kadar 21 bin adet yük vagonu ürettiğini 343 bin yük vagonunun da bakım-onarım ve revizyonunu gerçekleştirdiğini kaydeden Yıldıray Koçarslan, "Firmamız, 75 yılı aşkın iş tecrübesi ve teknik donanımı ile aynı yıl içinde sipariş edilen dört farklı tipte yük vagonunu üretip, işletmeye sunabilme kapasitesine sahip" dedi. Fabrikalarında bulunan boji kaynak robotu, robotlu kumlama tesisi, vagon boyama tesisi ve çok sayıdaki CNC tezgahtan oluşan teçhizatlar ile yük vagonu üretiminde yurtiçinde öne çıktıklarını belirten Koçarslan, halihazırda tasarımdan projelendirilip üretilmesine kadar tamamen yerli ve milli olacak vagon ve boji çeşitleri üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla teknik altyapısını baştan sona yenileyen TÜDEMSAŞ, çalışanlarının mesleki ve teknik eğitimlerine de ağırlık verdi. Bu kapsamda TCDD personeli ve özel sektör bünyesinde çalışan kaynakçıları eğitmek ve yeni kaynakçılar yetiştirmek üzere Kaynak Eğitimi ve Teknolojileri Merkezi'ni açtıklarını ifade eden Yıldıray Koçarslan, merkezin 2013 yılından bu yana hizmet verdiğini belirtti. Koçarslan, "Merkezimiz, TÜDEMSAŞ bünyesindeki kaynakçıların yanı sıra TCDD ve özel sektör çalışanlarının da TS EN 9606-1 standardına göre eğitimi ve bağımsız kuruluşlarca sertifikalandırması amacıyla faaliyet gösteriyor" diye konuştu.

"Cumhuriyet Üniversitesi ile kaynak eğitimi için protokol imzaladık"

Öte yandan Cumhuriyet Üniversitesi ile Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin kaynak eğitimleri ile ilgili protokol imzaladıkları bilgisini veren Yıldıray Koçarslan, "Yapılan işbirliği ile Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji fakülteleri bünyesindeki Makine Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği ile İmalat Mühendisliği programlarında kayıtlı öğrenciler Kaynak Eğitim Merkezi ile kalite kontrol laboratuvarlarında da pratik eğitim alma imkanı bulacaklar" dedi.

Sivas'ta, üniversitede okuyan mühendislik bölümü öğrencilerinin kaynak dersleri ile edindiği teorik bilgiyi pratikte uygulayacağını ifade eden Koçarslan, "Hatta öğrenciler kaynak kontrollerinin yapılmasını yerinde, birebir görerek öğrenecek. TÜDEMSAŞ, üniversitenin arka bahçesi gibi olacak. Üniversitede okuyan öğrencilerin iş hayatına daha daha donanımlı başlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.