Bütçeye özelleştirme yaması

Hükümet 8 ayda 8.5 milyar lira açık veren bütçe açıklarını kapatabilmek için geçen hafta açıkladığı zam paketine ek olarak özelleştirmeden büyük beklenti içine girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Hükümet 8 ayda 8.5 milyar lira açık veren bütçede dengeleri tutturabilmek için geçen hafta açıkladığı zam paketine ek olarak özelleştirmeden büyük beklenti içine girdi. Özelleştirmede Türk Telekom’daki kamu hisseleri ile Halkbank’ın bir kısmının halka arzının yanı sıra ağırlıklı gelir beklentisi enerji ihalelerinde yoğunlaşıyor.

Toplam tutarı 10 milyar dolara yaklaşan ve finansman sıkıntısı sebebiyle iptal edilen enerji dağıtım ihalelerinde teklifler kasımda alınacak. Özelleştirmenin diğer ağır topu ise yıllık 700 milyon liranın üzerinde gelir sağlanan köprü ve otoyollar olacak. Şeker sektöründe ise iki grup halinde 922 milyon dolara satılan portföyler için sözleşme imzalanması bekleniyor.

Kamu hisseleri satışta

Doğusan Boru Sanayii ve Ticaret AŞ sermayesinde bulunan yüzde 56.09 oranındaki kamu payı blok satış yöntemiyle ihale edilecek. 21 Eylül’de başlayan ihale sürecinde teklifler 15 Kasım 2012’ye kadar verilebilecek.

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’de daha önce Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait yüzde 20’lik hisse ile kamudaki yüzde 80 hisse için ayrı ayrı açılan ihalelerin iptalinin ardından bu kez blok satış yöntemi uygulanacak. Başkentgaz için 14 Eylül’de açılan ihalede teklifler 17 Aralık 2012’ye kadar verilebilecek. Başkentgaz’ın yüzde 80’inin özelleştirilmesi amacıyla açılan ihalede 626 milyon dolarlık başlangıç fiyatından arttırım olmayınca ihale iptal edilmişti.

Hamitabat Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’de bulunan yüzde 100 kamu hissesi 10 Ağustos’ta verilen ilanlarla satışa çıkıraldı. İhalede teklifler 19 Ekim’e kadar verilebilecek. Kayseri ve Civarı Elektrik TAŞ’de bulunan yüzde 20’lik kamu hissesinin satışına ilişkin gerçekleştirilen ihale sözleşme aşamasında bekliyor.
En yüksek teklifi 16 milyon 50 bin dolarla veren Yoca Enerji ile satış sözleşmesi imzalanmasına ilişkin çalışmalar sürüyor.

Şeker İş Sendikası’nın her defasında yargıya taşıyarakDanıştay’dan yürütmeyi durdurma ve iptal kararı aldırdığı şeker sektörüne ilişkin özelleştirmelerde son olarak geçen yıl yapılan ihaleler henüz değerlendirme aşamasında bekliyor. Malatya, Erzincan, Elazığ ve Elbistan Şeker Fabrikalarının yer aldığı Portföy B için en yüksek teklifi 266 milyon dolarla Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu vermişti.

Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba Şeker Fabrikalarını içeren Portföy C için ise en yüksek teklifi 656 milyon dolarla Ak-Can Şeker AŞ vermişti. Geçen yıl Kasım ayında yapılan ihalenin değerlendirmesi halen devam ediyor. Kayseri Şeker Fabrikası’nda yüzde 9.99 oranındaki kamu hissesi blok satış yöntemiyle satılacak. Buna ilişkin 21 Eylül tarihinde açılan ihalede teklifler 29 Kasım 2012’ye kadar verilebilecek.

Elektrikte vergi muafiyeti

Yaklaşık 10 milyar dolarlık teklif alınan TEDAŞ’a ait elektrik dağıtım ihaleleri, teklif sahiplerinin finansman sıkıntısı sebebiyle teminatlarını yakmalarıyla sonuçlandı ve büyük kısmı iptal edildi. Ekonomi yönetimi ihalelerde iptallerin önüne geçmek ve maliyeti düşürmek amacıyla haziranda yaptığı düzenlemeyle
bu kapsamda yapılacak satışlara KDV muafiyeti getirmişti.

Resmi olarak iptal edilen Gediz, Boğaziçi ve Akdeniz Elektrik Dağıtım ihaleleri ÖİB tarafından yeniden açıldı. Bu ihaleler için teklifler Kasım ayında alınacak. İstanbul Anadolu Yakası Dağıtım ihalesinde ilk 4 teklif sahibi ihaleden çekilirken, 1 milyar 321 milyon dolarla beşinci en yüksek teklifi veren Cengiz-Kolin-Limak OGG ile görüşmeler sürüyor. Ancak bu ihalenin de iptal edilmesi bekleniyor. Aynı şekilde Toroslar Elektrik Dağıtım AŞ için 1 milyar 851 milyon dolarla en yüksek 5’inci teklif sahibi Emkat OGG ile görüşmeler sürüyor. Bu ihalede de iptal beklentisi yüksek. Dicle Elektrik ve Van Gölü Elektrik Dağıtımlarında ise 2010 yılından bu yana en yüksek teklifi veren yatırımcılarla görüşmeler devam ediyor.

Yine bu ihalelerin de iptal edilmesi bekleniyor. Kiler AŞ’nin en yüksek teklifi verdiği Aras Elektrik Dağıtım AŞ ihalesi ise Danıştay tarafından iptal edildikten sonra ÖİB tarafından temyiz başvurusunda bulunuldu. Elektrik Üretim AŞ’ye ait 10 gruba ayrılan 17 adet akarsu santrallerinin “işletme hakkı devri” yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 13 Temmuz’da açılan ihalede teklifler 5 Ekim’e kadar verilebilecek.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu

Türk Telekom’un yüzde 6.68’i halka arz edilecek Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, Türk Telekom’da bulunan yüzde 31.68 oranındaki kamu payının yüzde 6.68’lik kısmının halka arz edileceğini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda soruları cevaplandıran Aksu, bu halka arzla ilgili danışman firmanın ekim ayında belirleneceğini bildirdi. İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım bölgelerinde de ekim ayında ihale ilanlarına çıkılacağının altını çizen Aksu, büyük üretim özelleştirmelerinin dağıtım ihalelerinden sonra yapılacağını bildirdi.