Japonya Çin'in egemenliğini ihlal etti

Çin Dışişleri Bakanı Yang Çin'in mevcut ve gelecek dış politikası üzerine açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin Dışişleri Bakanı Yang Cieçı, ülkesi ile Japonya arasında krize neden olan adalar konusunda Japonya'nın Çin'in egemenliğini ihlal ettiğini, Çin-Japonya ilişkilerinin yanı sıra bölgenin istikrarına da zarar verdiğini belirtti.
Yang, ülkenin yönetimini belirleyecek 12'nci Ulusal Halk Kongresi sürerken, Çin'in mevcut ve gelecek dış politikası üzerine açıklamalarda bulundu.
Yang, Japonya'nın Diaoyü adaları konusunda hatalarını düzeltmesi için gerçek adımlar atması gerektiğini belirterek, Japonya'nın Çin ile birlikte çalışması, bölgede tansiyonu yükseltmekten kaçınması ve durumun kontrolden çıkmaması için çağrıda bulundu.
Çin'in iki ülke arasındaki ihtilaflı adalar meselesindeki tutumunu yineleyen Yang, "mevcut durumun Japonya tarafından tek taraflı olarak" yapıldığını söyledi.
Yang, "uzun vadeli, güçlü ve istikrarlı Çin-Japon ilişkilerinin iki milletin çıkarlarına da hizmet edeceğinin" altını çizdi.

Asya-Pasifik ve AB
Çin Dışişleri Bakanı Yang, ABD'nin Asya-Pasifik'teki yapıcı rolünü memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, ABD'nin de Çin'in bölgedeki ilgi ve endişelerine saygı göstermesi gerektiğini söyledi.
Yang, Çin ve ABD'nin Asya-Pasifik'te en yakın çıkarları paylaştığını ve en sık etkileşimi olan ülkeler olduğunu belirterek, Asya-Pasifik'teki bölgesel konu ve sorunların yine bölge ülke ülkeleri arasında görüşülerek ele alınması gerektiğini ifade etti.
ABD'nin Çin ile diyaloğu artırması ve Asya-Pasifik'te işbirliği ve barışı sağlamak için Çin'le birlikte çalışması yönünde çağrıda bulunan Yang, Çin-ABD ilişkilerinin son yıllarda "bir bütün olarak istikrarlı gelişim ivmesini muhafaza ettiğini" ifade etti.
Yang, ayrıca ABD tarafına özellikle Tayvan ve diğer hassas konuların düzgün bir şekilde ele alınması gerektiğini hatırlattı.
Çin ve ABD ilişkilerinin karşılıklı saygı, işbirliği ve kazan-kazan üzerine inşasının önemine dikkati çeken Yang, bu konunun dünya barışı ve kalkınması yönünden önemli olduğunu ifade etti.

AB

Çin Dışişleri Bakanı Yang, AB'nin bazı ürünlere uyguladığı sıkı önlemler ve soruşturmalara karşı olduklarını belirterek, "Çin ticari korumacılığa karşıdır. Biz AB tarafına ilgili konuların diyalog ve danışmayla ele alınması yönünde çağrıda bulunduk" dedi.
Avrupa'daki borç krizi hakkında da konuşan Yang, "Bizim Avrupa'nın geleceğine tam güvenimiz var" diyerek, Avrupa'nın borç kriziyle mücadelesinde Çin'in destek verdiğini kaydetti.

Bölge ülkeleri ile ekonomik ilişkiler    
Çin'in komşu ülkelerle olan ticaretinin, Avrupa ve ABD ile olan 1,2 trilyon dolarlık rakamı aştığına dikkati çeken Yang, ticaretin yanı sıra birçok komşu ülkeyle stratejik ortaklık kurduklarını kaydetti.
Çin'in gelecek ay ülkenin güneyindeki Haynan adasında Asya Boao Forumuna ev sahipliği yapacağının altını çizerek, birçok devlet liderinin yanı sıra uluslararası organizasyonun da bu foruma iştirak edeceğini söyledi.
Yang, bu toplantının Asya'nın ve dünyanın ortak kalkınması için büyük bir organizasyon olacağına dikkati çekti.
Birçok Asya ülkesinin Çin ile işbirliğinin karşılıklı kazanç getireceğinin farkında olduğunu savunan Yang, "istikrarlı ve müreffeh bir bölgesel ortam için birlikte çalışmanın" bölge ülkelerinin ortak ilgisi olduğunu ifade etti.
Ülkedeki Ulusal Halk Kongre 17 Mart'ta sona erecek. Ülkenin dört bir yanından gelen delegeler Pekin'deki Tianmen Meydanında bulunan Büyük Halk Salonunda yapılan toplantılarda ülkenin geleceğine dair rapor ve tasarılarını sunarken, bazı yöneticiler de mevcut hükümetin çalışmaları hakkında raporlar sunuyor.
Kongrenin ardından ülkede devlet başkanlığı görevini ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping'in devralması bekleniyor. Başbakanlık görevini ise Başbakan Yardımcısı Li Kıçiang, Vın Ciabao'dan alacak.
Devletin yöneticilerinin yanısıra kongreyle birlikte kabine ve yüksek yargıda da büyük bir değişim yaşanması bekleniyor.