400 bin akıllı tahta yerli PARDUS işletim sistemi ile çalışacak

ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan Gazeteniz DÜNYA’ya PARDUS’un yeni stratejisini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Mehmet KAYA

ANKARA -İsmini 20. yüzyılın ilk yarısında nesli tükenen Anadolu Parsından (Panthera pardus tulliana) alan Türkiye’nin ilk yerli Linux dağıtımı işletim sistemi PARDUS’ta belirsizlik sona erdi. En son bireysel kullanıcı sürümünü 2011’de çıkaran PARDUS’ta, TÜBİTAK ULAKBİM 2013 versiyonu için hazırlıklarını tamamladı ve kamu kurumlarına yönelik kurulumlarına başladı. Genelkurmay Asker Alma Dairesi, yeni PARDUS’un ilk kullanıcılarından biri oldu. PARDUS ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın “akıllı tahta” projesinin de işletim sistemi oldu. Akıllı tahtaya uygun bir PARDUS versiyonu mevcut tahtalara kuruldu ve toplam kurulum 400 bini geçecek. Türkiye’nin en büyük bilişim teknolojisi kullanıcısı kurumlarından SGK’da PARDUS ile ilgileniyor.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Ahmet Kaplan, PARDUS’a yönelik yeni yaklaşımlarını, “PARDUS’un yaşayabileceği bir uygun ortamı oluşturmak, devamlılığını sağlamak” olarak özetledi. Buna göre, PARDUS, KOBİ’ler dahil her türlü kurumun kullanabileceği kurumsal versiyona ağırlık verecek. PARDUS, küçük bilişim şirketleri için para kazanma imkanı sağlayacak. Bunun ardından 2013 ilk yarısı içinde bireysel kullanım için versiyon da yayınlanacak. Yeni dönemin en önemli farklılığı PARDUS için bir “çağrı merkezi” kurulacak.

-Kurumsal versiyon bir iki aya çıkıyor, bireysel versiyonu2013 ilk yarısında

Ahmet Kaplan, PARDUS’a ilişkin çalışmaların yeni bir strateji içinde yeniden yapılandırıldığını vurguladı. Bir işletim sisteminin yaygınlaşması-sürdürülebilirliği için gerekli olan, Türkçeleştirme ve yardımcı menü-kitapların Türkçeleştirilmesi, ana akım eğilimler-gelişmeler ile uyumlu olması ve sistemin yaşayabileceği “eko sisteme” sahip olması gereğini baz aldıklarını belirten Kaplan, yeni stratejinin temelini, “Kendi kaynaklarımızla rahatlıkla idame ettirme imkanımız olan, aynı zamanda dünyadaki gelişmelerden de faydalanabileceğimiz altyapısı olan işletim sistemi” olarak belirlediklerini kaydetti.

-KOBİ’lere ucuz alternatif, bilgisayar firmalarına ek kazanç

PARDUS’un yaygınlaşması ve sürdürülebilirliğinde diğer unsurun “eko sistemin” oluşması olduğunu kaydeden Ahmet Kaplan, PARDUS kullanan herkesin kolayca hizmet alabileceği bir yapının oluşması için model kurmaya çalıştıklarını vurguladı. PARDUS’un sertifikalı eğitim programlarının hayata geçme seviyesinde bulunduğunu belirten Kaplan, Anadolu’nun geniş bir bölümünde PARDUS konusunda bilgili ve kullanıcılara hizmet verebilecek şirketler-bireyler olmasını istediklerini vurguladı. Kaplan, çok sayıda zor durumda bulunan küçük bilgisayar firmasının ek kazanç sağlayabileceğini anlattı.

PARDUS’un kurumsal versiyonunun KOBİ’ler için de ucuz alternatif sunduğunu vurgulayan Kaplan, “KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu çözümleri ve programları sağlayabiliyoruz. Rahatlıkla PARDUS’u kullanabilirler. Ama, özgür yazılım her şeyiyle tamamen bedava demek değildir. Biz işletim sisteminin kurulmasını ve telefon desteğini ücretsiz veriyoruz. Ama oradaki işgücünün de kazanması gerekiyor. Biz şu anda sıkıntıda olan bilgisayar firmaların bir çıkış fırsatı olabileceğini de düşünüyoruz” dedi.

[PAGE]

KOBİ’ler için yeni eğilimin birçok bilişim teknolojisi hizmetinin “Bulut” olarak verilmesi olduğunu belirten Ahmet Kaplan, bu nedenle PARDUS’u kullanmanın şirketler için daha düşük maliyetli bir çözüm olarak öne çıkabileceğini belirtti.

Ahmet Kaplan, TÜRMOB’un, 14 bin üyeye merkezi olarak hizmet verdiğini bildiklerini, bu nedenle PARDUS’a geçmeleri teklifini verdiklerini de vurguladı.

-MEB Türkiye’nin bir seferde kurulum rekorunu kırdı, ASAL Pardus’a geçti, SGK ilgileniyor

Ahmet Kaplan, halen deneme versiyonu sayılabilecek PARDUS Kurumsal 2012’nin uygulamaları hakkında da bilgi verdi. PARDUS’u ilk kullanan kurumlardan olan MSB Askeralma Dairesi’nin (ASAL) yeni versiyonu ilk kullanan kurumlardan olduğunu belirten Ahmet Kaplan, sistemin üç aydır 5 bin ASAL bilgisayarında çalıştırıldığını ve kabul aşamasına geldiğini belirtti. Bu başarının diğer kurumlara taşınması için çalıştıklarını kaydeden Kaplan, MSB Sağlık Komutanlığının askeri hastaneler için, SGK’nın da birimlerdeki uç bilgisayarlar için PARDUS ile ilgilendiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın akıllı tahta projesinin PARDUS versiyonunu seçtiğini ve bunun kararının çıktığını belirten Ahmet Kaplan, halen işletilen 85 bin tahtada bir başka işletim sistemi ile birlikte PARDUS’un da bulunduğunu, ancak hazırladıkları yeni versiyonun bunlar dahil ihalesi yapılan toplam 470 bin akıllı tahtada PARDUS’un kurulacağını, bunun bir defada yapılan kurulum bakımından Türkiye rekoru olduğunu kaydetti.

-Kullanıcılar bazı Windows uygulamalarını çalıştırabilecek, bireysel versiyonun yayın hedefi 2013’ün ortasında

PARDUS’un ev kullanıcısı-bireysel kullanıcılar için olan versiyonunu 2013 ortasında dağıtmayı hedeflediklerini kaydeden Ahmet Kaplan, masaüstü yönetimi olarak KDE yerine GNOM’a geçildiğini, kullanıcıların program bulmada ve kullanmada daha geniş bir imkana sahip olacağını belirtti. Kaplan, daha önceki versiyonlardaki ikon setlerinin de korunduğunu belirtti.

Kaplan, bireysel kullanıcılar için getirilen en büyük yeniliğin, Windows için tasarlanmış bazı profesyonel çizim programları, mesajlaşma programları, bazı oyunların PARDUS’ta çalışmasını sağlamak olacağını belirtti.

PARDUS mobil versiyonunun önceliği enerji tüketim optimizasyonu

PARDUS’un mobil alanda tablet için odaklandığını belirten Ahmet Kaplan, Türkçe destek, Linux temelli Android uygulamasının bazı özellikleri ile uyumlu bir versiyon üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

PARDUS’un MEB FATİH Projesi için de bir versiyonunun hazırlanmakta olduğunu belirten Ahmet Kaplan, projenin amacına uygun biçimde, eğitim aracı olarak bir versiyonu yapılandırmak için çalıştıklarını, animasyonların gösterimi, e kitapların okunması gibi bu projeye özgü unsurların bulunduğunu ayrıca güç tüketimi optimizasyonunun bu proje için daha öncelikli hale geldiğini kaydetti. Kaplan, “Yazılı üretmek konusunda ciddi bir engel yok. Önemli unsur yazılım düzeyinde güç tüketiminde bir sağlıklı sonuca ulaşmak” diye konuştu.