6’ncı bölgeye 28 yeni otel geliyor

Doğu ve Güneydoğu’daki 15 ili kapsayan 6’ncı bölgede otel yatırımlarına büyük ilgi var. Bu yıl ilk sekiz ay içinde bölge illerinde 28 yeni otel için teşvik belgesi alındı. Bu otellerin 3’ü beş yıldızlı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ekinci-004.jpgYatırımlarda en geniş teşvikler verilen 6’ncı bölgedeki 15 ilden 13’ünde 28 otel yatırımı yapılıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan teşvikli yatırım verilerine göre, bu yılın ilk sekiz ayında (ocak - ağustos) Ardahan ve Bingöl hariç diğer bütün bölge illerinde girişimciler otel yatırımlarına büyük ilgi gösterdi. Eylül ayı teşvikli yatırımlar genel sonuçlarını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıkladı ancak ayrıntılı veriler henüz Resmi Gazete’ye yansımadı. Dolayısıyla eylül ve izleyen üç ay da dikkate alındığında, yıl sonu itibariyle otel yatırımlarının 40’a yaklaşması muhtemel gözüküyor.

Yeni teşvik mevzuatının getirdiği muafiyet ve avantajlar 6’ncı bölgede genel olarak yatırımların artışını sağladı. Bakan Çağlayan’ın açıkladığı ocak - eylül döneminde yatırım teşvikleri, Türkiye geneli için belge bazında yüzde 21, öngörülen sabit yatırım tutarı bazında yüzde 58, öngörülen istihdamda yüzde 37 artış gösterdi. Ancak yılın başından bu yana, ay ay izlendiğinde 6’ncı bölgedeki artışlar, genel artışın çok üzerinde seyrediyor. Eylül rakamları da bunu ortaya koydu. 2013 yılı Ocak - Eylül döneminde düzenlenen teşvik belgeleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6’ncı bölgede belge adedi bazında artış yüzde 48, sabit yatırım tutarı bazında yüzde 111, öngörülen istihdam bazında da yüzde 56’lık artış oldu.

6’ncı bölgede daha çok Şanlıurfa’daki tekstil yatırımları, yine bölge genelindeki konfeksiyon, beton, inşaat ve enerji yatırımları konuşuldu. Ancak veriler incelendiğinde bir başka boyut daha görülüyor; bölgede 28 otel yatırımı için teşvik alınmış. Bu rakama göre 6’ncı bölgede otel yatırımlarına dikkat çekmek gerekiyor. Bu yatırımların ana nedeni bölgede iş hayatındaki görece canlanma ve turizm sektöründeki gelişmeler. Bölgede iş hayatı canlandıkça, turizm geliştikçe otel ihtiyacı da büyüyor. Otel yatırımlarının bununla bağlantısı genellikle iş amaçlı gecelik konaklamalarda tercih edilen 3 - 4 yıldızlı yatırımlar yapılmasından da anlaşılıyor. Teşvik belgesi alınan 28 otelin çoğu iş oteli, sadece 3’ü 5 yıldızlı.

Dikkat çeken iller

Ardahan ve Bingöl’de otel yatırımı yok. Otel yatırımı olan bölgenin diğer 13 ilinde de dikkat çekici veriler var. Bitlis’e 5, Kars’a 4 yeni otel yapılıyor. Bitlis’teki otel projelerinden biri 108 yataklı butik otel. Yatırımcısı Taşar Yapı Turizm. Bölgedeki 3 adet 5 yıldızlı otelin biri de Bitlis’te olacak. Diğer ikisi 5 yıldızlı ise Diyarbakır ve Batman’da. Diyarbakır’dakinin yatırımcısı Çizmeciler Otelcilik, Batman’dakinin Esenkent İnşaat. En büyük yatırım değeri olan otel de bu. Resmi Gazete’deki veriye göre öngörülen yatırım 36.8 milyon lira.

Otel yatırımlarında dikkat çeken bir diğer il Kars... Bu ile 3 - 4 yıldızlı dört otel yapılıyor. Geçtiğimiz yıllar otel yatırımlarıyla dikkat çeken Van’da bu yıl da iki yeni otel yatırımı teşviğe bağlanmış.

184 milyonluk yatırım

Bölgedeki oteller, genellikle az yataklı, küçük oteller. Sadece 4’ünün yatırım değeri 10 milyon liranın üzerinde gözüküyor. En büyüğü Batman’daki 5 yıldızlı 428 yataklı 36.8 milyon liraya kurulacak. Bitlis’teki 424 yataklı 5 yıldızlı otelin yatırım değeri 24.5 milyon lira. Kars ve Şanlıurfa’da yatırım değeri 10 milyonu geçen otel projeleri var.

Bölgede yatırımı teşvike bağlanan diğer oteller az yataklı. Bu projeler için öngörülen yatırım tutarı 184 milyon lira düzeyinde. Yılın son 4 ayı verileri de açıklandığında, ilginin devam ettiğini varsayarsak bu rakamın 200 milyonu rahat geçeceği, 250 milyona gidebileceği söylenebilir.

tablo-009.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir