ABD'de sanayi artışı beklentiyi karşılamadı

ABD’de sanayi üretimi ocak ayında yüzde 0,2 ile beklentinin altında yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi ocakta, önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Aralık 2014'te yüzde 0,3 gerileyen verinin ocakta yüzde 0,3 artması bekleniyordu. 

Veriler ayrıca, imalat sanayi üretiminin de ocakta yüzde 0,2 yükseldiğini ortaya koydu. Söz konusu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,4 artış yönündeydi. 

Bu arada, aralık 2014'e ilişkin imalat sanayi üretimindeki değişim yüzde 0,3'lük artıştan yüzde 0'a revize edildi. 

Kapasite kullanım oranı da önceki aya kıyasla değişmeyerek, yüzde 79,4 seviyesinde gerçekleşti. Beklenti, kullanım oranının yüzde 79,9'a yükseleceği yönündeydi. 

Sanayi ve imalat üretimindeki artışta özellikle kamu hizmetleri önemli rol oynadı. Elektrik ve doğalgaz gibi hizmetlerin üretimi, kış şartlarıyla birlikte yüzde 2,3 arttı. Bilgisayar ve elektronik eşya üretiminde de yüzde 1 artış gözlendi. Buna karşın, maden sektöründeki üretim petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinin zayıflamasıyla yüzde 1 azaldı. Otomobil ve havacılık sektörlerine ilişkin üretimin de zayıfladığı kaydedildi. 

Ekonomistler, beklentinin hafif altında açıklanan sanayi üretimi verisinin, ekonomideki ivmenin hem kış ayları hem de zayıflayan küresel ekonomi nedeniyle yavaşladığını belirtirken, 2015'de büyümenin ortalama yüzde 3 civarında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuyor.

Öte yandan, ABD piyasaları da bu sabah açıklanan verilerin beklentileri karşılamaması nedeniyle güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı.