ABD'den İran'la çalışan şirketlere uyarı

ABD, ambargo uyguladığı İran'la ticarete devam eden kişi ve kuruluşları uyardı.Uyarılanlar arasında İran merkezli Tiva Sanat Group'ta çalışan bir Türk'te var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD yönetimi İran'a karşı uygulanmakta olan yaptırımlara rağmen bunları ihlal eden aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa ve Ortadoğu'daki bazı kuruluşları açıklayarak ülkenin İran üzerinde kurduğu baskının devam edeceğine işaret etti.

ABD Hazinesi tarafından dün yapılan açıklamada yaptırımlara uymayan bazı kişi ve kuruluşların faaliyet gösterdikleri ülkeler,şirketler ve kişiler; Türkiye'den, İran merkezli Tiva Sanat Group'ta çalışan Ali Canko isimli bir türk vatandaşı,Türk-Arap ortaklığındaki Orchidea Gulf Trading şirketi, İspanya'dan Advance Electrical, Industrial Technologies SL, Pere Punti şirketleri, Almanya'dan Ulrich Wippermann adlı şahış ve DF Deutsche Forfait Aktiengesellschaft, DF Deutsche Forfait Americas Inc.şirketleriyle birlikte Gürcistan, Afganistan, İran, Liechtenstein ve Birleşik Arap Emirlikleri'ninde kişi ve kuruluşlarının isimleri yer aldı.

Tahran ile altı büyük devlet arasında, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda yıllardır süren gerilimin sona erdirilmesi için kasımda varılan ön anlaşma 20 Ocak'ta yürürlüğe girdi.

ABD ve Avrupa Birliği ön anlaşmanın ardından İran'a ticaret ve bazı diğer alanlarda uygulanan yaptırımları kısmen hafiflettiler. İran'ın ülke dışında bloke edilmiş 4.2 milyar dolarlık fonlarının transferi de bu kapsamda bulunuyor.
Ancak Washington, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engelleyecek daha kapsamlı bir anlaşma sağlanana kadar mevcut yaptırımları uygulamaya devam edeceğini belirtti.

ABD Hazinesi'nden üst düzey bir yetkili gazetecilere telefonla yaptığı açıklamada, "Yaptırım baskısının sürdürülmesinin önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

ABD'nin hedeflediği kişi ve kurumlar

ABD tarafından dün yapılan açıklama kişi ve kuruluşların finansal işlemlerine yasak getiriyor.

Hazine'den yapılan açıklamada bu ülkelerdeki bazı kişi ve kuruluşların İran'ın petrol ihracatında ve yasaklanmış nükleer ve askeri teknolojileri edinmesinde yaptırımları ihlal etmesine yardım ettikleri belirtildi.

ABD, İran'ın "silah taşımaya elverişli" bir hız teknesini edinmeye yardım ettiği şüphesiyle Türkiye merkezli Ali Canko isimli Türk vatandaşı. ‘İran’ın Nükleer ve Sailahlanma Faaliyetleri’ başlığı altındaki bölümde, Türkiye merkezli Al Canko’ya ambargo uygulanması nedeni olarak şu bilgilere yer verilmiş:

‘Türkiye’de yaşayan Ali Canko isimli kimsenin Türk vatandaşı olduğu ve İran merkezli Tiva Sanat Gruba ‘reverse engineer’ (tersine mühendislik) ile İran Devrimciler Tugayının (IRGC)’nin Donanma güçlerince kullanabileceği silah donanımlı sürat botu yapmasına yardım etmiştir. Tiva Sanat Grubu aynı zamanda Tiva Kara, Tiva Darya ve Tiva Polymer’den oluşuyor. Tiva Sanat Group başka şirketler kullanarak yabancı teknoloji ve teknoloji parçaları elde ediyor.. Ali Canko Tiva Sanat Group’dan farklı uluslararası tedarikçilere ödeme yapmak için finansal aracılık görevi yapmıştır. IRGC 13382 sayılı Ekim 2007 tarihili kararla, silahlandırma faaliyetleri içinde olduğu tespit edilmiştir.

Listede İran'ın nükleer sanayisine yardım ettiği belirtilen bir İspanyol şirketleri Advance Electrical, Industrial Technologies SL, Pere Punti ve İran'ın "petrol anlaşmalarını kolaylaştırdığı" belirtilen Alman şirketleri  DF Deutsche Forfait Aktiengesellschaft, DF Deutsche Forfait Americas Inc. ve Ulrich Wippermann isimli Alman vatandaşı da yer aldı.

Hazine yaptırım ihlal edenler listedeki diğer isimlerin İran'ın Suriye ve Afganistan'daki faaliyetleriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Fransa'nın en büyük şirketlerinden 100 yetkilinin Tahran'a bu hafta gerçekleştirdikleri ziyaretin de aralarında bulunduğu ticaret heyetleriyle ilgili endişeleri bulunan bazı ABD Kongresi üyeleri, ABD yönetiminin itirazına rağmen yaptırım rejiminin uzatılmasını istiyor.

ABD'li bazı politikacılar İran için yeni yaptırım yasaları için çalışırken, ABD yönetimi diplomatik çabaların sonuç verebilmesi için yeni önlemlere karşı çıkıyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bu hafta başında Berlin'de yaptığı bir açıklamada, "İyi niyet gösterilirse altı ay içinde anlaşma sağlayabiliriz. ABD Kongresi'nden çıkacak bir karardan korkmuyorum. ABD Başkanı veto edeceği sözü verdi" şeklinde konuşmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir