"Aralık"lar ilginç geçer

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Her geçen yıl aralık aylarının pek çok anlamda yoğun, bir o kadar da ilginç geçen bir ay olduğuna ve olacağına daha fazla alışmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayının ne denli hareketli geçtiğini, 17 Aralık'ta yaşananları ve daha pek çok yansımasını ve yaşanılan hareketli gündemi hepimiz hatırlıyoruz. Bu yıl aralık ayı da yine bir hayli yoğun, gerek ülke gündemi açısından, gerekse bizlerin yaşadığı pek çok aktivite ve etkinlik açısından.

Öncelikle bu yıl da bir 14 Aralık vakası yaşadık ve henüz yeni yeni hareketlenen bir gündem ile konunun 2015'e taşınacağını kestirmek hiç de kolay değil. Sağduyunun galip gelmesini ve her durumda ülkemizin kazançlı çıkmasını ben de her Türk vatandaşı gibi temenni ediyorum. Dövize baktığımızda, yine bizi şaşırtan ve endişelendiren bir tablo var karşımızda. Dolar 2.41, euro ise 3 TL'ler seviyesine ulaştı. Kurların yükselişi sürecek mi, yoksa müdahaleler ile aşağı mı düşecek, bunu henüz kestiremiyoruz. Amerika'nın faizler ile ilgili ne yapacağı, yükseltip yükseltmeyeceğinin de kurlar üzerinde etken olduğu düşünüldüğünde, bu durum da bir merak konusu. Döviz kurlarındaki değişim, ülke'miz açısından son derece hassasiyet taşımakta. Zira, ihracatımızda euronun, ithalatımızda ise doların hakim olduğunu ve dış ticaretimizin ülke ekonomimiz açısından önemini düşündüğümüzde kurların değişimindeki etkenlerin ne denli fazla olduğunu kestirebilmekteyiz. Dedim ya 'aralık'lar ilginç geçer diye, bugün gündeme düşen bir haber ile ABD ve Küba, 50 yılı aşkın aradan sonra diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı almışlar. İki ülke arasındaki ilişkiler, Castro ile başlayan 1959 Devrimi'nden sonra tamamen durmuştu. Yine aralık ayına sarkan, ve bana göre bizi de çok yakından ilgilendiren bir diğer durum, Rusya'da yaşanılan kriz. Önemli bir ihracat müşterimizdir Rusya, ancak bu kriz ile ihracatımızda önemli bir düşüş yaşanmaya başlanması, Laleli ve Merter piyasasını ciddi anlamda etkilerken, turizm sektörünü de şimdiden endişelendirmeye başladı. Rubledeki değer kaybı ile araç satışlarında da gerileme başladı. Şimdiden Rusya krizinin faturasının 6 milyar dolarlar seviyesinde olduğu zikredilmeye başlandı bile. 

Bir yandan, geçtiğimiz günlerde de kaleme aldığım üzere, ülkemiz dış ticareti açısından önem arz eden gelişmeler ile, ithalatımızı daha fazla denetleyen, bilhassa antrepolarda var olan uygulamalarda önemli değişiklikler de gündemimize yine aralık ayında meydana geldi. Benim açımdan baktığımda ise, aralık ayı yine konferanslar ve paneller ile dolu dolu geçiyor. Ünsped Gümrük Müşavirliği ve Lojistik AŞ CEO'su şapkam ile Gebze Sanayi Odası, İTÜ ve Yıldız Teknik üniversitelerindeki organizasyonları tamamlarken, önümüzdeki günlerde Arel ve Kavram üniversitelerinde de yine panellere iştirak edeceğim. Hem profesyonel, hem de akademisyen olmanın tadını çıkartmak buna denir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomik manzara 2024 19 Nisan 2024
Kadın deyince 08 Mart 2024