Aynı masada buluştular

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yasama, yürütme ve yüksek yargı organlarının başkanlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Her yıl gerçekleştirilen "erklerin buluşması", bu yıl ilk kez yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evsahipliğinde yapıldı. Erdoğan, yasama, yürütme ve yüksek yargı organlarının başkanlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi.  

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki basına kapalı öğle yemeği yaklaşık 1,5 saat sürdü. 

Yemeğe TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. 

Yemek, son dönemde hükümetin TBMM'ye getirdiği yargı reformu yasalarını sert şekilde eleştiren yargı organları başkaları ile, yürütme erkini biraraya getirmesi açısından önem taşıyor. Yargı reformu, özellikle de Yargıtay'ın yapısındaki değişiklik, Yargıtay Başkanı Ali Kalkan tarafından sert sözlerle eleştirilmiş, hükümet de bu eleştirilere aynı sertlikle yanıt vermişti. Yine yargı alanında atılan adımlar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç tarafından eleştirilmişti. Kılıç'ın açıklamaları da, hükümet üyeleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yemeğe, hem Kılıç, hem de Ali Kalkan'ın dışında, "erklerin buluşmasındaki" tek kadın olan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de katıldı.

AYM Başkanı Kılıç'tan ilk açıklama

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki öğle yemeğinin ardından açıklamalarda bulundu. Kılıç,"Devletin yönetiminde gerginlik olmaz. Tabii ki herkes düşüncelerini söyler ama bir yere gelindiği zaman, geldiğiniz noktadan itibaren artık şahıslar değil, devletin geleceği ve devletin hizmeti, kamu hizmeti önemlidir" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir