Başçı, dolarda tansiyonu yüksellti

Dolar kuru, Merkez Bankası'nın erken faiz indirimi yapılabileceği açıklamaları sonrasında yükselişe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın Ocak ayında enflasyonda sert düşüş olması halinde 24 Şubat olarak planlanmış PPK toplantısını beklemeden erken bir faiz indirimine gidebileceği sinyaliyle kur yönünü yukarı çevirirken, enflasyon tahminlerindeki düşüş ve hızlı faiz indirimi beklentisiyle kısa vadeli faizler geriledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimlerinde temkinli olacakları açıklamalarıyla gün içindeki en düşük seviyesi olan 2.3395'e kadar gerileyen dolar/TL, Ocak ayında enflasyonun 1 puandan fazla düşmesi halinde erken bir PPK toplantısıyla faiz indirimine gidilebileceği sinyali sonrası yönünü yukarı çevirdi ve 2.37'ye kadar yükseldi.

Başçı yılın ilk enflasyon raporunda 2015'te enflasyonun düşeceğini ve yıl sonu tahminlerini yüzde 5.5'e çektiklerini belirterek, Ocak'ta enflasyonda sert bir gerileme olması durumunda erken faiz indirimini değerlendirebileceklerini söyledi.

Yıl sonunda 45 yılın en düşük enflasyonuna doğru ilerlediklerini belirten Başçı, "3 Şubat'ta açıklanacak olan Ocak ayı enflasyonunda "çok sert" bir düşüş olabileceğini ve düşüşün 1 puanın üzerinde olması ve çekirdek enflasyonun iyi gelmesi halinde, 24 Şubat'taki PPK'yı beklemeden 4 Şubat'ta da toplanarak parametreleri değiştirebileceklerini söyledi.

Dolar/TL saat 13:50 itibariyle 2.3670 seviyesinden işlem görüyor.

Başçı'nın açıklamaları sonrası iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi yüzde 6.84 seviyesinden yüzde 6.69'a kadar geriledi.