"Büyük bir faiz indirimi geliyor"

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, "MB açıklamaları sonrasında beklentimiz, 125 puanlık daha faiz indirimi yapılacağını öngörüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın enflasyon beklentisinde aşağı revizyon açıklamasının, faiz indirimlerinin devamını şeklinde okunması gerektiğini vurguladı.

Gizem Öztok Foreks'e yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarında en düşük 45 doların görülmesinin beklendiğine değinerek, "Ocak ayı ile beraber faiz indirim döngüsüne girilmiştir. Bu durum, indirimlerin bundan sonra 50-75 ile sınırlı kalınmayacağına işaret ediyor. Beklentimiz 125 baz puanlık daha faiz indirimin yolda olduğu yönünde" diye konuştu.

Öztok yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu:
"Yıl ortasında enflasyon yüzde 5 ile uyumlu seviyeye yaklaşacak. 3'üncü çeyrek itibariyle enflasyonun yüzde 6’nın altına kaymasını bekliyoruz. Yıl sonu 
beklentimiz yüzde 6.5 – aşağı yönlü riskler mevcut) 2015 sonu yüzde 6.1 olan enflasyon tahmini yüzde 5.5. Beklediğimiz şekilde bir revizyon. Yıl sonu gıda enflasyonunda yüzde 9 öngörülüyor. Şu an yüzde 12.7. Sanayi üretimindeki 2014 sonunda zayıf seyredeceğinin altının çizilmesi önemli. 2014 yılı 4'üncü çeyreğinde de yüzde 1.5-2 civarında zayıf bir büyüme göreceğiz. Bu da 2014 yılında yaklaşık yüzde 2.5’luk büyüme beklentimize işaret ediyor."