Çok kritik bir dönemden geçiyoruz

Yaşanan süreçte sivil toplum örgütlerine ve iş dünyasının gönüllü bağımsız örgütlerine görevler düştüğünü kaydeden Boyner, alınan karar süreçlerinde ve mikro reformların yapılmasında katılımcı olunmasının da şart olduğunu vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Kritik bir dönemden geçiyoruz. Her zaman kritik dönemler oluyor ama bu sefer küresel boyutta çok ciddi değişimlerin yaşandığı bir sürecin başındayız" dedi.

Boyner, Ordu'da katıldığı TÜRKONFED Başkanlar Konseyi toplantısının ardından Samsun Sanayici İşadamları Derneği (SAMSİAD) ile yeni kurulan Samsun İş Kadınları Derneği'ni (SAMİKAD) ziyaret etti.

Burada yaptığı konuşmada Boyner, Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Gerçekten kritik bir dönemden geçiyoruz. Her zaman kritik dönemler oluyor. Ama bu sefer küresel boyutta çok ciddi değişimlerin yaşandığı bir sürecin başındayız. Avrupa'da olanları hepimiz takip ediyoruz. Amerika'nın yaşadıkları ortada. Bu bir şekilde küresel bir kriz olduğu için bizi de etkileyecek. Bizi de etkileyecek derken, buradan bir takım fırsatlar yaratabiliriz. Batı kendi yağı ile yapılanmasını sürdürürken Türkiye'nin fırsatları değerlendirmesi gerekir. Türkiye de problemlerini bir tarafa koymalıdır.

Kamu maliyesi gibi sağlam finansal sektörü gibi ve hala son rakamlarında gördüğümüz tüketici ve yatırımcı bireylerin, hiç olmazsa Avrupa'dan çok daha yukarıda olmasının da yardımıyla, şu ana kadar yapmamış olduğu, özellikle mikro reformları, yatırımlarıyla ilgili mikro reformları, kayıt dışı mücadele gibi vergi tabanının genişletilmesi gibi eğitimde yapılması gereken reformlar gibi iş gücü noktasında vasıf uyumsuzluğunun giderilmesi gibi ve özellikle enerji piyasalarındaki minerilizasyon gibi mikro reformları çok daha hızlı zamanda hayata geçirebilirsek, biz dünyadaki bu değişimde belki de çok daha kendimize önemli bir fırsat bulup bizimle rekabet eden ülkelerin içinde aradan sıyrılabiliriz.

Çünkü onlarda olmayan bir şey bizde var. O da güvendir. Hep konuşuyoruz. Bu güvenin devam etmesi gerekir. Onun için karar vericilerin söylemlerinde çok tutarlı olmaları gerekir. Türkiye'nin para politikalarında beli bir başarı var, sürat istikrarına bağlı. Sürat istikrarı için çalışan bağımsız bir Merkez Bankası var. Bu çok önemli bir kazanımdır. Bu yapısal reformlara sahip çıkarak, daha da tasarrufa giderek, yerli tabanı genişleterek bunu sağlayabiliriz, biz bu dönemi Avrupa'dan çok daha az zarar görerek atlatabiliriz."

Yaşanan süreçte sivil toplum örgütlerine ve iş dünyasının gönüllü bağımsız örgütlerine görevler düştüğünü kaydeden Boyner, alınan karar süreçlerinde ve mikro reformların yapılmasında katılımcı olunmasının da şart olduğunu vurguladı.

Sanayici iş adamları derneklerinin yaşanan sürece dahil olmaları gerektiğini ifade eden Boyner, şöyle devam etti:

"Bize iş dünyasının gönülü bağımsız örgütleri olarak, aslında çok görev düşüyor. Çünkü, karar süreçlerinde bu mikro reformların yapılmasında bizlerin mutlaka katılımcı olması şarttır. Biz hem SİAD'larla hem de bölgemizdeki yatırım ajanslarıyla bu sürece dahil olmaya çalışıyoruz. Gerçekten de önümüzdeki süreçte özelikle bu mikro reformlarda sanayi satıcı belgemiz var. Ancak sektörel bazda satıcı belgeleri hazırlanacak ve uygulamaya konulacak. Bütün buralarda katılımcı olmanız, eksik, yanlış gördüklerimizi ve doğru bildiklerinizi söylemeniz gerekir. Sürece dahil olmak zorundayız. Bu nedenle ben, yerel örgütlenmeleri çok önemsiyorum. Kadınların örgütlenmelerini ve dahil olmalarını önemsiyorum."

Kadın istihdamında Türkiye'nin çok büyük sıkıntı yaşadığını söyleyen Boyner, Türkiye'nin kadın istihdamında yüzde 23'lerde olduğunu belirterek, "Bu konuda Avrupa'nın çok altındayız" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir