Kurtulmuş'tan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası; AB ile vize anlaşması, Rusya'yla ilişkilerin normalleşmesi ve yabancıların Türkiye'de çalışma şartlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin vize serbestisi konusundaki beklentilerinin son derece açık ve anlaşılır olduğunu ifade eden "Kurtulmuş, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının yükümlülüklerine riayet eden bir ülke olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Numan Kurtulmuş, "Türkiye'nin vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiği, kalan beş yükümlülüğün nasıl yerine getireceği ile ilgili de samimi olarak niyetini ortaya koyduğu açıktır. Bu çerçevede, Avrupa Birliği'nin özellikle bu son gelişme karşısında, Türkiye'ye karşı çok daha duyarlı davranmasının, Avrupa Birliği'nin menfaatlerine olduğunu ifade etmek isterim" dedi ve ekledi:

Özellikle vize serbestisi konusunda mutabık kalınmış adımların atılması için sürecin başlamasını talep ve temenni ediyoruz."

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normale döndürülmesine ilişkin birtakım sinyallerin ve göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece birisi, Rusya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süreçte askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi." dedi.

Bu hafta içinde Türkiye gündemini belirleyecek konulardan birinin de İsrail ile ilişkilerin normalleşme sürecinde gelinen nokta olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu çerçevede önceki gün yapılan görüşmelerde belli bir noktaya gelindiğini, bugün her iki ülke başbakanının eş zamanlı şekilde yapacağı açıklamayla konunun dünya kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Rusya ile uçağın düşürülmesinin ardından ortaya çıkan ilişkilerde de yumuşama istikametinde atılan adımların olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Dışişleri Bakanımızın mektupları sonrasında yumuşama trendinin hızlandığını hep birlikte görüyoruz. Rusya tarafından ilişkilerin normale döndürülmesine ilişkin bir takım sinyallerin ve göstergelerin ortaya çıktığını görüyoruz. Bunlardan sadece birisi, Rusya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bu süreçte askıya alınan Türk vatandaşı çalıştırma izinlerinin tekrar verilmesi. Bu da ilişkilerin kısa sürede normalleşmesinin bir sinyali olarak görülmekte diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulunda, İçişleri Bakanlığının çalışması sonucu Türkiye'de yatırım yapan, Türkiye'de ekonomik iyileşmeye katkıda bulunacak yabancılara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesinin de gündeme geldiğini söyledi.

Yabancı yatırımcılar oturum izni ve vatandaşlık

Buradaki esas meselenin kaynağı belli paraların birtakım yerlere konarak, Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

"Belli bir miktarda parayı sabit sermaye yatırımı olarak Türkiye'ye getirenler, Türkiye'de belli bir miktarın üstünde meblağda gayrimenkul satın almak ve bunları 5 yıl süreyle satmama kaydıyla tapularına kayıt şerhi düşülenler, yine burada kurulacak iş yerlerinden belli sayıda istihdam oluşturanlar, belli miktarın üstündeki parayı bankalara yatırarak 2 yıl bu paranın bankada kalması şartını kabul edenler ve ayrıca 5 yıl vadeli tahvil alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal hazırlıkları, düzenlemeleri yapmaktayız. 

Yine bu çerçevede daha önce konuşulan hatta TBMM'ye gönderildiği halde kadük olan önemli yasalardan biri de Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda yapılacak değişiklikler. Yine bu çerçevede doğum, evlenme ve ölüm meselesinde nüfus idaresine gitmeden tescil kaydının sağlanması bu yasa ile mümkün olacak. Ayrıca soyadı ya da ad değiştirmek için insanlar bugüne kadar mahkemelere giderdi. Bunun önüne geçilerek mahkeme kararı olmadan insanların ad ve soyadlarını değiştirme imkanı sağlanacak. Ayrıca adres değişikliklerinin ve nüfus kayıtlarının değiştirilmesi gibi alanlarda prosedür gerektiren işlemler ortadan kaldırılacak. Bu alandaki önemli gelişmelerden birisi de nüfus ve ikametgah kayıtlarına e-devlet kapısı üzerinden ulaşılmasının kolaylaştırılması."

Kurtulmuş, ayrıca bu yasayla Türkiye'de yaşayan yabancılara kimlik numarası verilerek onların kayıtlarının net bir şekilde görülmesinin sağlanacağını, pasaport ve sürücü belgeleri verme yetkisinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredileceğini, dış temsilciliklerde nüfus memuru görevlendirileceğini aktardı.

'Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirilmesi zaruri'

Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyesi olmadan Gümrük Birliğine girmekle, gerçekten önemli kayıpların içerisine düştüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"Maddi anlamda Türkiye'nin önemli kayıpları oldu. Arkasından bir de Avrupa Birliği ile ABD arasındaki TTIP Anlaşmasının (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması) yürürlüğe girmesiyle, Türkiye'nin mevcut durumuyla beraber çok daha ciddi kayıplarla karşı karşıya kalma ihtimali olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin özellikle Avrupa'daki yeni gelişen bu şartlar çerçevesinde, Gümrük Birliğini yeniden gözden geçirmesi, müzakere etmesi zaruridir."