Singapur, finansman gücü ile ortaklıklar kurmak istiyor

Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanı Lim Hng Kiang, Singapur’un finansman gücü ile Türklerin iş yapma kabiliyetlerini birleştirmek istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Taylan BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Türkiye ve Singapur arasında geçtiğimiz yılın haziran ayında serbest ticaret anlaşması (STA) görüşmeleri başlamıştı. İki ülke arasındaki müzakereler tamamlandı ve STA’nın önümüzdeki ay yapılacak olan G20 liderler zirvesinde imzalanması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanı Lim Hng Kiang arasında, STA müzakerelerinin tamamlandığına dair bir Ortak Bildiri imzalandı. 

İmza töreni sonrası DÜNYA’ya özel açıklamalar yapan Singapur Ticaret ve Sanayi Bakanı Lim Hng Kiang, Singapur ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin gittikçe büyüdüğünü söyledi. Geçtiğimiz yıl iki ülke arasında 1 milyar Singapur dolarından fazla bir ticaret hacmine ulaşıldığını anlatan Kiang, “Çok sayıda Singapur firmasının şu anda Türkiye’de yatırımları var. Türkiye ve Singapur arasındaki serbest ticaret anlaşması da iki ülke arasındaki ticareti daha da ileriye taşıyacaktır” dedi. 

Asya pazarlarına giriş kapısı 

Singapur’un sadece tek bir pazar değil, Asya pazarlarına giriş kapısı olduğunu vurgulayan. Kiang, “Türkiye de aynı şekilde sadece bir pazar değil, Avrupa’ya, Orta Asya’ya, Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya açılan bir kapı. Firmalar sadece tek bir pazara odaklanmamalı. Daha büyük pazarları da göz önünde bulundurmalı” ifadelerini kullandı. 

STA ile iki ülkeden de karşılıklı yatırımları beklediklerini ifade eden Kiang, Singapur’da yatırımı olan Türk firmaları olduğunu, daha fazlasını beklediklerini kaydetti. Singapurlu firmaların da Türkiye ile ilgili büyük umudu olduğunu dile getiren Kiang, sadece Türk pazarını değil, daha büyük bölgesel pazarları hedefl ediklerini aktardı. Asya’da altyapı yatırımlarının ciddi şekilde geliştiğinden bahseden Kiang, sözlerine şöyle devam etti: “Singapur, bu projelere dış finansman sağlıyor. Barajlar, tüneller, yolları finanse ediyoruz. Endonezya, Myanmar gibi ülkelerde altyapı projelerine yüksek talep var. Singapur da altyapı yatırımlarının finansmanında merkezde duruyor. Türk yatırımcılar bundan faydalanabilecek kabiliyetteler. Asya ülkeleri de Türk firmalarının bu özelliğini biliyorlar. Pek çok sektörde Türkiye başarılı. Bu alanlarda da işbirliği yapabiliriz. Ayrıca, üçüncü ülkelerde de ortaklıklar kurabiliriz. Doğu Avrupa’da Türk firmalarının gayet başarılı olduğunu biliyoruz. Singapur firmalarının buralara girmelerine yardımcı olabilirler. Bu ülkelerdeki altyapı, enerji gibi yatırımlarda birlikte hareket edilebilir.” 

ASEAN ülkelerinin büyüdüğünü anlatan Kiang, “Singapur da tam bu ülkelerin ortasında yer alıyor. Singapur’da iş yapmak oldukça kolaydır ve yatırımcılara büyük fırsatlar sunmaktadır. Türk firmaları Avrupa’da, Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da başarılı. Singapur da, Türk firmalarının aynı şekilde Asya’da başarılı olmaları için fırsatlar sunmaktadır” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir