Dolarda enflasyon raporu bekleniyor

Gün içinde dalgalanan kurda TCMB'nin yarın açıklayacağı enflasyon raporu bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar ve Merkez Bankası (TCMB) faiz kararlarına ilişkin beklentilerle gün içinde dalgalı bir seyir izleyen dolar/TL'de yarın açıklanacak 2015 yılının ilk enflasyon raporu bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen hafta açıkladığı geniş kapsamlı tahvil alım programı ve TCMB'nin faiz indirimleri ardından likidite adımlarının da desteğiyle faizlerde ise aşağı yön devam ediyor.

Bankacılar haftanın en önemli dış gündeminin ise Çarşamba günü sonuçları açıklanacak ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı olacağını belirtiyorlar.

Piyasa açılışı öncesinde gece geç saatlerde 2.3750'ye kadar yükselen dolar/TL gün içinde ise 2.3525-2.3750 bandında dalgalı bir seyir izledi. Dolar/TL TSİ 16:58'de 2.3490/2.3510, sepet bazında TL 2.4983/2.5005, euro/TL ise 2.6463/2.6482 seviyesinden işlem gördü.

Merkez Bankası'nın yaklaşan seçimler ve ABD faiz artışı öncesinde, enflasyondaki düşüşün izin verdiğinden daha hızlı faiz indirebileceğine ilişkin endişeler gün içinde kurdaki yükselişte etkili oldu.

Bankacılar, dolar/TL'de 2.3750 seviyesinin önemli bir direnç olduğunu ve bu seviyenin bugün aşılamamasının kurun yeniden yönünü aşağı çevirmesine destek olduğunu belirttiler. TCMB'nin yarın önümüzdeki dönem faiz kararlarına ilişkin çizeceği politikanın önemine de değinen bankacılar açıklamaların kurda yön belirleyici olmasını bekliyorlar.

Piyasa oyuncuları önümüzdeki dönemde politika faizinde büyük bir bölümü fiyatlamış 50-100 baz puan aralığında indirim bekliyorlar. Ancak indirimlerin enflasyonda düşüş küresel piyasalarda büyük merkez bankası faiz artışlarının ötelendiği bir döneme gelmesi halinde kabul görmesi, aksi durumda ise TL'nin yeniden tarihi zirvelerini test edeceği bir döneme girileceğinden endişe ediliyor.

Faizlerde yön aşağı 

ECB'nin geçen hafta açıkladığı aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programı ardından başta Almanya İspanya Fransa olmak üzere dünya genelinde tahvil getirileri yönünü aşağı çevirdi.

Türkiye'de de 2 ve 10 yıllık gösterge faizler ECB sonrası 1.5 yılın yeni en düşük seviyelerine geriledi. Düşüş sonrası bugün uzun vadeli tahvillerde bir miktar kar realizasyonu yaşansa da faizler genel olarak düşük kalmaya devam etti. Kısa vadeli tahviller ise TCMB'nin faiz indirimi sonrası likidite adımlarının da desteğiyle gerilemeye devam ediyor.

Piyasada 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 6.92 valörde son işlem yüzde 6.94 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 6.94 valörde son işlem yüzde 6.99 oldu.

Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 7 seviyesinden gerçekleşti. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 6.91 valörde son işlem yüzde 6.87 oldu.