Nazmi Kal’ın Atatürk kitapları yeniden yayınlandı

Atay Yayınları, Nazmi Kal’ın Atatürk üzerine iki kitabının yeni baskılarını yaptı: “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar” ve “Atatürk’ten Duymadığınız Anılar.” Kal, “Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar”ı anlatırken şöyle diyor:

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

“Kitapta okuyucularım Osmanlı'dan bir gram altın almayan üstelik Osmanlı'nın borçlarını ödemek zorunda kalan genç Cumhuriyetin 15 yılda yaptıklarını, nasıl Cumhuriyet Tarihi'nin en yüksek kalkınma hızını yakaladıklarını ve 1930-39 döneminde dünyada kalkınan ülkeler arasında İngiltere ve Amerika'yı geride bırakarak Japonya ve Almanya'dan sonra en çok kalkınan üçüncüülkeolduklarınınöyküsünü hayretle okuyacaklar.

Kuruluşunda ocağını yakacak bir çomak kibriti, çaya atacak bir topak şekeri, not yazacak bir yaprak kâğıdı, ölüsüne saracak kefen bezi olmayan genç Cumhuriyetin kalkınma mucizesi… Şekerfabrikaları, bankalar, demiryolları, tekstil, demir-çelik fabrikalarının öyküsü bu kitapta anlatan.

Buğdayını Rusya'dan, ununu Romanya'dan alan genç Cumhuriyet 15 yılda nasıl tarım ürünü ihracatçısı oldu? Cumhuriyet tarihinin en hızlı kalkınma rakamı yüzde 7.9 büyüme hızı nasıl gerçekleşti? Ülke demir ağlarla nasıl örüldü? sorularının yanıtları...

Tüm bu başarıları sağlarken borç alındı mı, sermaye nasıl bulundu? Osmanlı’dan ne kadar borç kaldı? Okuyucular bu ve bunun gibi bilgileri belgeler ve canlı tanıklar aracılığı ile yalın bir dille okuyacaklar.”

Nazmi Kal’ın ikinci kitabı, “Atatürk’ten Duymadığınız Anılar”. Kal, ikinci baskısında yeni anılarla genişlettiği kitabını şu sözcüklerle anlatıyor:

“Atatürk'ün 100. doğum yılında yapılan ve 12 Eylül yönetimince pek çoğu TRT’nin tozlu raflarına terk edilen Celal Bayar'dan Afet İnan'a, şoföründen köşk katibine, milletvekillerinden yaverlerine, yabancı diplomatlardan garsonuna kadar Atatürk'ün yakın çevresinde bulunanların duyulmamış ilginç anıları…

Atatürk Türk sanat müziğini yasakladı mı? Atatürk ile İnönü dargın mıydı? İnönü neden Atatürk'ü ziyarete gitmedi? Diktatör müydü demokrat mıydı? Bu kitapta bu ve bunun gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabını bulacaksınız.”