SEC, Goldman Sachs'ı dolandırıcılıkla suçladı

Kurum, Goldman Sachs'ın tut-sata dayalı bir finansal ürün için yanlış bilgi vererek dolandırıcılık yaptığı için dava açtığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD sermaye piyasası kurumu olan Securities and Exchange Commission (SEC), dünyanın önde gelen yatırım kuruluşlarından Goldman Sachs firmasını dolandırıcılık ile suçladı.

SEC tarafından yapılan açıklamada, Goldman Sachs firmasının tut-sat'a (mortgage) dayalı bir finansal ürün için yanlış bilgi vererek ve bazı önemli bilgileri gizleyerek dolandırıcılık yaptığını ve bu çerçevede kamu davası açtığını bildirdi.

Açıklamada, riskli tut-sat'a dayalı ürünlerde Goldman Sacs firmasının yaptığı hile sonucunda yatırımcıların milyarlarca dolar zarar ettiği belirtilerek, "Goldman Sachs zarar etmesi kesin gözüyle bakılan yatırım ürününe (ABACUS) ilişkin bilgileri gizleyerek sattı ve sattığı ürünlerde satış pozisyonu alarak ayrıca kar elde etti" denildi.

Goldman Sachs hayati bilgileri müşterilerine vermemesi, en önemli müşterisi konumunda olan ABD'nin en büyük hedge fonlarından Poulson and Co'nun tut-sat portföyüne ABACUS ürününü koymasına neden oldu. Poulson and Co firmasının bu çerçevede Goldman Sachs firmasına 15 milyon dolar ödeme yapmasının ardından bir yılı geçmeden hisse senetleri önemli ölçüde değer yitirdi.

Açıklamada, söz konusu yatırımcılara satışlarının 2007 yılında gerçekleştirildiği kaydedildi.

Açılan kamu davasının, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük borsası konumunda olan New York Borsası'nda önemli bir ağırlığı olan Goldman Sachs için 2010 yılının en büyük krizi olarak kabul ediliyor.

Goldman Sachs firmasının Başkan Yardımcısı Fabrice Tourre de, oluşturulan ABACUS isimli şüpheli tut-sat ürününde önemli sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle suçlanıyor.

SEC'in suçlamaları ardından Goldman Sachs firması tarafından yapılan açıklamada, SEC'in suçlamalarının tümüyle temelsiz ve gerçek ile ilgisi bulunmadığını bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir