Mutfak Dostları, bu kez Çiçek Bar'da buluştu

Sinemacılar, sanatçılar, sinemaseverlere hizmet veren Çiçek Bar, bu kez Mutfak Dostları üyelerini ağırladı. Çiçek Arif diye tanınan Arif Keskiner'den dolayı bu ad takılan mekândaki etkinliğin konsepti, Çiçek Bar mönüsü ve Yeşilçam müzikleriydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seksenlerin ortalarıydı… İlk kez Yaşar Kemal'le gitmiştim, diye anımsıyorum, daha doğrusu o götürmüştü. Çiçek Arif (Arif Keskiner) ile Azmi Yılmaz'ın mekânı… Asıl ismi Sinema Sevenler Derneği'ydi ve bürosu orada olmasına rağmen, kimse öyle demez "Arif", "Arif'in Yeri", "Çiçek Bar" diye söylenirdi… Arif de "nasılsınız?" diye sorduğunuzda "çiçek gibi" derdi. Taksim'den Sıraselviler'e girişte, Billurcu Sokak'a girer girmez hemen sağ koldaki mekân…

Sinema, tiyatro sanatçılarının, yazarların, ressamların, gazetecilerin, televizyoncuların, işinsanlarının uğrak yeri, buluşma mekânı… Herkes orada:
Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zülfi Livaneli, İsmet Ay, Mustafa Alabora, Fethi Naci, Demirtaş Ceyhun, Aydın Boysan, Mücap Ofluoğlu, Sezen Aksu, Ali Poyrazoğlu, Bülent Kayabaş, Ahmet Kaya, Adnan Polat, Süleyman Seba, Burhan Uygur, Komet, Alaaddin Aksoy, Şerif Gören, Zeki Ökten, Erdal Öz, Savaş Dinçel, Şener Şen, Kemal Sunal, Haldun Dormen, Onat Kutlar, İrfan Tözüm, Yaman Okay, Umur Bugay, Hüseyin Baş, Deniz Kavukçuoğlu, Tuncel Kurtiz, Nuri Dikeç, Osman Şengezer, Mehmet Yaşin, Dilek Türker, Macide Tanır, Işık Yenersu, Güler Ökten, Kâmuran Usluer, Turgut Boralı…

Liste çok uzun, sadece ilk aklıma gelen isimler böyle…

Yaşar Kemal fıkraları!

Hüseyin Baş'ın Yaşar Kemal fıkralarını az dinlemedim, "cimrilik" nedeniyle ona yapılan esprilere az tanık olmadım; rahmetli Erdal Öz'ün 70. yaş kutlamasına da orada yapmıştık, Ahmet Kaya ile de son kez yine orada görüşmüştüm; kocaman hayallerini dinlemiştim…

Herkesin yeri belliydi: Barın ön ve arka taraf müdavimleri, orta locada oturanlar, kenarları seçenler… Köşedeki masa Kemal Sunal, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Zeki Ökten, İrfan Tözüm, Bülent Kayabaş ve Yaman Okay'ındı. O masaya oturulamazdı. İçeri girdiğinizde bir "deja vu" durumu var gibi olurdu önce bu nedenle… Ama sohbetlerin konusu, dedikodular tabii ki her seferinde farklı olurdu. Gün müdavimleri de vardı: Pazartesi gidenler, gala sonrası gelenler, Çarşamba'yı tercih edenler…

Adonis'i, Elia Kazan'ı, Bertoluccu'yi, Dido Sotiriyu'yu, yani dünyaca ünlü isimleri görmek de şaşırtıcı olmazdı Çiçek Bar'da…

Çiçek Bar'la ilgili anılar, anlatmakla, konuşmakla bitmeyecek kadar çok. Arif'le Azmi devrettiler, son beş yıldır yine oranın müdavimlerinden olan işinsanı Hüseyin Türkan işletiyor. Ben, herhalde 6-7 yıldır uğramamıştım, geçtiğimiz günlerde Mutfak Dostları Derneği'nden "Dünden Bugüne Çiçek Bar Mönüsü ve Yeşilçam Müzikleri" temalı bir yemek daveti gelince bu nostaljik çağrıyı hemen kabul ettim. Kapıda, Çiçek Bar'ın ilk günlerinden beri bizi karşılayan emektar şef Esat Bey vardı ki, değişmeyen barmenleriyle birlikte tatlı bir sürprizdi…

Akşamın mönüsü

Şöyle bir mönü oluşturulmuştu:

Soğuk mezeler, beyaz peynir, kavun, Çerkes tavuğu, Kafkas usulü patlıcan, fava, humus, bademli kabak, ıspanak kökünden oluşuyordu.

Ara sıcaklarda pazı sarma, yaprak ciğer, ızgara böreği, Gâvurdağı salatası vardı.
Ana yemekler ise sıralı geldi: Köfte ve domatesli pilav, kemiksiz tavuk üst but ve kayın mantarlı kremalı pazı, lokum et ve kaşarlı patates püresi…

Tatlılar ise Antep fıstıklı kaymak ve ayva tatlısı, tahinli kabak tatlısı, vanilya soslu armut tatlısıydı…

Hüseyin Bey masaları tek tek dolaştı, tıpkı Arif'in yaptığı gibi bütün konuklarıyla ilgilendi… Gecenin sürprizi, Yeşilçam müzikleri için sahne alan Yavuz Hakan ve Elhan Tok çiftiydi. Ben, Yavuz'u müzik eleştirilerinden tanıyordum, ama Elhan'la ilk kez karşılaştım ve ilk kez dinledim. Sesi ve sahnesi ile hepimizi etkiledi…

Çiçek Bar gecesi hem mekânıyla hem müzikleriyle beni çok eskilere götürdü…

Teşekkürler Mutfak Dostları…