Endüstri bölgeleri kurulacak

Bakanlar Kurulunda görüşülecek olan 81 maddelik Üretim Reform Paketi'nin mayıs ayı içerisinde Meclis'ten geçirilmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Üretim Reform Paketi'nin Bakanlar Kurulunda görüşüleceğini aktararak, organize sanayi bölgelerinin (OSB) kuruluş süreçlerini kısaltacaklarını ve sanayiciye ucuz parsel temin edeceklerini söyledi.

OSB'lere şirket, gayrimenkul yatırım şirketi kurma ile parsel kiralama yetkisinin verileceğini belirten Özlü, Türkiye'de sanayi parsellerinin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu, sanayicinin parasını, kaynaklarını arsaya ve fabrika binasına değil, işletme sermayesine ayırmasını istediklerini dile getirdi.

Özlü, bu bakımdan sanayiciye ucuz sanayi parseli temin etmek veya uzun vadeli kiralama yöntemiyle sanayi parseli vermek gibi bir yöntem seçtiklerini kaydetti.

Endüstri bölgelerinden bahseden Özlü, "Endüstri bölgesi kurma imkanı getiriyoruz. Bir iş adamının arazileri var. Burada endüstri bölgesi kurmak istiyor, özel, yönetimi kendisine ait. Bu kişiler devletin kurduğu endüstri bölgelerindeki bütün haklardan, indirimlerden, teşviklerden faydalanacaklar ve yönetimleri de kendilerine ait olacak. OSB'lerdeki emlak ve diğer verilerde düşürülecek. Emlak vergisi miktarını belki de sıfırlayacağız." diye konuştu.

300 OSB'de en az 300 teknik kolej

Bakan Özlü, mesleki eğitime de değinerek şunları ifade etti:

"OSB'lerde OSB yönetimlerinin teknik kolej kurmalarını destekliyoruz. Teknik kolejlerin altyapı, bina ve laboratuvar kurmaları için biz destek vereceğiz bakanlık olarak. 15 yıl vadeli yüzde 3'e kadar düşük faizli krediler ilk 2-3 yılı ödemesiz vereceğiz. Buradaki amacımız sanayicimizin ihtiyaç duyduğu nitellikli elemanı artırmak. Amacımız 300 OSB'de en az 300 teknik kolej kurmak.

Yine OSB'lerde meslek yüksekokullarının önünü açıyoruz. Özel meslek yüksekokulları... Bunlar için de benzer teşvik destekleri vereceğiz. YÖK kanununda bazı değişiklikler yapıyoruz. Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu oluşturacağız. Burada üniversiteyle sanayi arasındaki kopukluğu gidereceğiz çünkü yıllardır hep konuşulur üniversite-sanayi işbirliği ama maalesef bugün hala arzu ettiğimiz bir seviyede, noktada değiliz. Pakette 81 madde var. Bunun artması da söz konusu Bakanlar Kuruluna sunuşumuzdan sonra. İnşallah mayıs ayında Üretim Reform Paketi'ni Meclis'ten geçireceğiz."