Ruslar, Türk ayakkabısı için İstanbul'a çıkarma yaptı

56'ncı AYMOD Fuarı CNR Expo'da kapılarını açtı. Fuara 100'den fazla Rus alım heyetinin katılımı damgasını vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERVE YİĞİTCAN

İSTANBUL - Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) CNR EXPO Yeşilköy'de 56'ncı kez kapılarını açtı. Fuara 100'den fazla Rus alım heyetinin katılımı damgasını vurdu. 29 Eylül'e kadar sürecek etkinlikte, yaklaşık bin 500 marka gelecek yılın trendlerini belirleyen koleksiyonlarını sergiliyor.

AYMOD'un en dikkat çekici yönü bu yıl resmi açılışının yapılmaması oldu. Yeniliğin arkasındaki isim ise çiçeği burnunda Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Süleyman Gürsoy. Geçmiş yıllarda da TASD yönetiminde olan ve bu yıl ilk defa başkan sıfatıyla AYMOD'a ev sahipliği yapan Gürsoy, dünyada hiçbir fuarda Türkiye'deki gibi açılış seremonilerinin olmadığını, TASD yönetiminin de bu yıl fuara bu yeniliği getirerek, önceki yıllarda yaşanan zaman kaybının önüne geçtiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a fuarı ziyaret etmesi için resmi davette bulunduklarını söyleyen Gürsoy, "Fuar sırasında Cumhurbaşkanı'nın ziyareti, hem üreticilere moral olur, hem de biz sektörün sorunlarını kendisine doğrudan iletebiliriz" dedi.

Sektördeki kadın oranı artacak

Yaklaşık 250 alım heyetinin fuarda yer alacağının altını çizen Gürsoy, şu ifadeleri kullandı: “Çoğunluğu Rusya’dan olmak üzere Fransa, Almanya, İngiltere, Ukrayna, Irak, Suudi Arabistan, BAE, Cezayir, Libya, Azerbaycan, Türkmenistan, Bulgaristan, Romanya gibi pek çok ülkeden çok sayıda alıcı bekliyoruz. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sektörümüz açısından çok iyi oldu. Eskiden fuara getirecek Rus alıcı bulamıyorduk. Bu fuarda yoğun bir talep oldu. Bir kısmını geri çevirmek zorunda kaldık. Ayakkabı sektörü olarak dünyadaki pazarların pek çoğuna Rusya’nın ölü halini bile değiştirmeyiz. Bu yıl trend alanımızı da Rusya’nın ve Avrupa ülkelerinin beğenilerine göre yaptık. Trend alanımızda frapan Rus tarzı ile daha mat daha kasual, mat tasarımlarımız var. Bu tarz aynı zamanda önümüzdeki yılın ilkbahar-yaz ayakkabı ve saraciye tarzı olacak.”

Fuarda yaklaşık bin 500 marka gelecek yılın trendlerini belirleyen koleksiyonlarını sergiliyor

Dünyada kadınların ayakkabı sektöründe istihdam oranının yüzde 70, Türkiye'de ise yüzde 10'larda olduğuna dikkat çeken TASD Başkanı, yeni dönemde sektörde kadın payını artırmak için projeler geliştireceklerine değindi. Özellikle saya üretiminde kadınların başarılı olduğunu ifade eden Gürsoy, kadınların evlerinde de saya dikimi yapmasına olanak sağlamak istediklerini belirtti.

İstanbul'da İtalya'daki gibi ayakkabı OSB'si açacaklar

Yeni yönetim olarak 'Üye ol güçlü ol' sloganıyla yola çıktıklarını belirten Gürsoy, sektörde 18 bin 400 işletmenin yer aldığını, ancak TASD'ın üye sayısının sadece 150 olduğunu, başında Türkiye yazan bir derneğin daha kapsayıcı olması için ilk etapta hedeflerinin bin üyeye ulaşmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin 2023 vizyonunda yer alan 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmek için yapılması gerekenler üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Gürsoy, İstanbul'a yeni bir ayakkabı organize sanayi bölgesi yapılması için görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Şu an İstanbul İkitelli'de iki ayakkabı OSB'si bulunuyor. İkitelli'de arazilerin hem mali hem de fiziksel açıdan hedefledikleri OSB için uygun olmadığına değinen Gürsoy, "Hayalimiz tıpkı İtalya'nın Marche bölgesindeki gibi bir ayakkabı üretim üssü yapmak istiyoruz. Büyük markaların hepsi orada. Dikey değil yatay gelişmiş bu OSB'de yeşil alanlar, ziyaretçilerin rahatlıkla firma görüşmeleri gerçekleştirebileceği bir plan ve profesyonel bir görünüm var. Böyle bir OSB'yi İstanbul'un merkezden uzak bir bölgesine yapabiliriz. Yetkililerin Kuzey Marmara yolu üzerinde böyle bir araziyi tahsis etme gibi bir vaatleri oldu. 2023 yılına kadar bu OSB'yi hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir