Adana'da sinema Fethiye'de klasik müzik

Sanat sezonun açılmasına kısa bir süre kala, sanat dünyasında festival hareketliliği yaşanmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NERMİN SAYIN


Uluslararası müzik otoriteleri tarafından viyolonselin dahi çocuğu olarak gösterilen fakat genç yaşta uykusunda geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Benyamin Sönmez’in anısı Fethiye’de yaşatılmaya devam ediyor. Henüz 28 yaşında hayata veda eden Benyamin Sönmez’i anmak amacıyla ailesinin girişimleriyle 5 yıl önce düzenlenmeye başlayan Fethiye Klasik Müzik Festivali, bu yıl 24 Eylül’e kadar sürüyor. Karagözler Kürek Kulubü Tören Alanı’nda gerçekleştirilen festivalin konserlerini ücretsiz olarak takip etmek mümkün.

İngiliz dergisi The Strad tarafından; “Çalışında Barok zarafetini ve Bizans renklerini barındıran genç Türk”, Res Publica tarafından; “Çello dünyasının genç ve karizmatik yeni üyesi! Gerçek bir müzik illüzyonisti” olarak anılan ve 1 Aralık 2011’de aniden aramızdan ayrılan Benyamin Sönmez’le zaman zaman ortak çalışmalar da yapan piyanist Gülsin Onay ve kemancı Erkin Onay’ın konseriyle başlayan festival, günbatımı ve akşam konserleriyle, Fethiye’deki sanatseverleri klasik müziğin dünyasına konuk ediyor. Festivali organize eden ekipten Benyamin Sönmez’in annesi Fatma Sönmez, etkinliğin bu yıl geçmiş yıllara göre daha coşkulu geçmesini beklediğini söylüyor. Festival kapsamında Göcek D-Marin’de yapılan Gün Batımı Konserleri’ni bu yıl yaygınlaştıracaklarını dile getiren Sönmez, “Gün Batımı Konserleri’ni festivale sponsor olan konaklama tesislerinde de düzenleyeceğiz. Bu şekilde festival Fethiye’nin dört bir tarafına yayılmış olacak. Tesislerde kalan turistlerin de festival coşkusunu yaşamasını istiyoruz. Festival ile hem Benyamin’in anısını yaşatırken hem de Fethiye’ye kültürel anlamda hizmet etmiş olacağız” diyor.

BENYAMİN SÖNMEZ ANISINA ÇALACAKLAR

23 Eylül ÇELLİÇEL 18:00
23 Eylül DİLA SÖNMEZ’İN ANLATICILIĞINDA MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ORKESTRASI 21:00
24 Eylül KARŞIYAKA BELEDİYESİ SAYGUN QUARTET 18:00
24 Eylül VİYOLONSELCİ POYRAZ BALTACIGİL VE İZMİR DEVLET SENFONİ ORKESTRASI 21:00

ALTIN KOZA’YI KİM KAZANACAK?

Adana, 20 Eylül gecesi açılışı yapılan Uluslararası Adana Film Festivali’yle şu sıralar sinemanın başkenti. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen festival bu yıl 23. kez düzenleniyor ve bu hafta sonu merakla beklenen ödül töreni gerçekleştiriliyor. Eğer bu hafta sonu Adana ve civarındaysanız, vaktinizin bir bölümünü mutlaka sinemaya ayırın, zira, festivalin dopdolu programında hem ülkemizden hem de dünya sinemasından pek çok yeni film, ilk kez bizim seyircimizle buluşuyor.

Onur ödüllerinin bu yıl yazar Osman Şahin ve oyuncular Ayla Algan ile Murat Soydan’a verildiği Uluslararası Adana Film Festivali’nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması ve “Adana” Konulu Senaryo Yarışması gerçekleştiriliyor.

Tarık Akan’ın özel bir bölümle anıldığı festivalin gösterim bölümünde ise, son bir yıl içinde dünyanın çeşitli festivallerinden ödüller almış seçkin eserlerin Türkiye prömiyerleri yapılıyor. Festival boyunca uzun ve kısa metraj filmler ile belgesellerden oluşan 250 filmin 636 gösterimi planlandı.

Peki, büyük ödül Altın Koza için kimler yarışacak, diyorsanız, hemen sayalım: Erhan Tuncer’in ilk filmi “Ağustos Böcekleri ve Karıncalar”, Cannes Eleştirmenler Haftası’nda “Yılın En Yenilikçi Yönetmeni” ödülüyle dönen Mehmet Can Mertoğlu’ndan “Albüm”, Kıvanç Sezer’den “Babamın Kanatları”, Handan Öztürk’ten “Bana Git De”, Hiner Saleem’den “Dar Elbise”, Çağdaş Çağrı’dan “Geçmiş”, Yüksel Aksu’nun Cem Yılmaz’lı filmi “İftarlık Gazoz”, Reha Erdem’in, 73. Venedik Film Festivali’nde “Ufuklar” kategorisinde yarışan filmi “Koca Dünya”, Güven Beklen’in yönettiği “Mehmet Salih”, Çağan Irmak’ın başrolde Demet Akbağ’a yer verdiği “Nadide Hayat”, Derviş Zaim’den “Rüya” ve Cemil Ağacıkoğlu’ndan “Tarla.” “En İyi Film”in 350 bin lira para ödülü kazanacağı yarışmanın jürisini; Tayfun Pirselimoğlu, Emin Alper, Türksoy Gölebeyi, Hatice Aslan ve Muhammet Uzuner oluşturuyor.