Patronlar 'büyük balığın' peşinde

Offshore Big Game yani Açık Deniz büyük balık avı kategorisinde düzenlenen MOST Bodrum'da patronlar büyük balığın peşinden koştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Bodrum'da bu yıl ilk kez, 15-18 Eylül tarihleri arasında Türkiye'deki sportif balıkçılığın Formula 1'i olarak da adlandırılan, MOST Bodrum yani Mediterranean Off shore Sportfishing Tournament–Akdeniz Açık Deniz Sportif Balıkçılık Turnuvası gerçekleştirildi. MOST Bodrum organizatörleri, her biri sportif balıkçılık tutkunu Mekin Gözen (Gözen Havacılık YKB), Turgut Konukoğlu (Sanko Holding), Necmettin Yay (Seafari Balıkçılık CEO'su), Av. Erim Bener (Bener Hukuk Bürosu), Av. Can Özer (Özer Hukuk Bürosu), Dr. Serdar Günseren (IGFA Türkiye) ve Şebnem Ercantürk (Bella Sombra Hotel Bodrum) gibi hepsi kendi alanında uzman profesyonellerden oluşuyor. MOST Bodrum, Off shore Big Game yani Açık Deniz büyük balık avı kategorisinde düzenlenen bir turnuva. Bu yıl 59 tekne ve 310 sporcu katıldı. Peki, nedir sportif balıkçılık, ne anlama geliyor? Katılıma uygun donanımdaki tekneler, kılıç ve ton balığının yanı sıra bölgede bolca av veren diğer büyük balık türlerini tutarak, yakaladıkları balıkların boyları ve ağırlığına göre puan kazanıyor. İşte tam bu noktada 'sportif yaklaşım' devreye giriyor. Nedir? Yarışmacılar yakaladıkları balıkları denize sağlıklı olarak geri bırakırlarsa ekstra yüksek puan kazanıyor, yarışmacılara birden fazla balık tutturulmuyor, birden fazla olan balıkların hepsi doğaya tekrar salınmak mecburiyetinde çünkü balık zarar görmemeli, bu turnuvada da öyle oldu.

Bu işin potansiyeli var

MOST Bodrum organizatörlerinden Can Özer ile hem sportif balıkçılığı hem yarış ekonomisini hem de bu işin Türkiye'deki potansiyelini konuştuk. Bakın ilginç, diyor ki Can Özer: "Sportif balıkçılık Türkiye'de gelişen bir sektör. Beş yıl öncesine göre yüzde 30 büyümüş bir pazar var, üstelik yıllık yüzde 20 büyüyen bir pazardan bahsediyoruz. Bu işin ABD'de milyar dolarlık hacmi var. Orada birincinin aldığı ödül 2.8 milyon dolar. ABD'nin bir eyaletindeki tekne sayısı bizim Türkiye'deki tekne sayısından fazla. Biz toplam değeri 100 bin lirayı bulan ödül koyduk, ses getirdi. Türkiye'de de gelişiyor. Türkiye'ye 2-3 milyon dolarlık balıkçı tekneleri gelmeye başladı. Bunların daha büyükleri, 7-8 milyon dolarlıkları gelecektir." Bu şekilde başka ihtiyaçlar doğuyor şeklinde konuşan Av. Özer, "Teknelerin büyümesiyle aileler, teknenin içine girmeye başlıyor. Bir gün önceden geliyor, teknesiyle geziyor, 4 gün boyunca bir yarış ekonomisi doğuyor, yapıldığı yere destek veriyor. Üstelik gelen yabancılar tekneleri burada kiralıyorlar, her kiralanan tekne için benzin alıyor, yem alıyor, tekne için kira ödüyor. Bu şekilde Türkiye'de sportif balıkçık ekonomisi büyüyor" diye konuştu. Sektörde teknolojik gelişmelerin yaşandığını da belirten Özer, "Tekneler karbon fibere dönüyor. Benzin yakıt masrafları düşüyor" dedi.

SADECE OLTA BALIK İÇİNDİR, DİĞERLERİ SİZİN İÇİN

Dünyada yarış ekonomisinin geliştiğini anlatan MOST Bodrum organizatörlerinden Av. Can Özer, "Bir balıkçılık dükkânına girdiğinize şu yazar: 'This is for fi sh, this is for you.' Yani sadece olta balık içindir, onun dışında dükkânda gördüğünüz her şey sizin içindir. Olta takımları, araç, gereçler, yemler, kıyafetler. Bu müthiş bir ekonomik hareketlilik yaratır" diye konuştu.

İYİ BİR TUNA 4 SAAT MÜCADELE GEREKTİRİR

İnsanların balıkçılığı sevmeye başladığını belirten Av. Can Özer, "Balıkçılığı sadece erkeğin yarıştığı değil bütün aile fertlerinin yer alığı bir serüvene dönüştürmek istiyoruz. Balıkçılık iyi bir hobi, kaliteli bir spordur. İyi bir tuna 4 saat mücadele gerektiriyor, 4 saat boyunca spor salonunda kaldığınızı düşünün…" diyerek sportif balıkçılığın keyifl i fakat bir o kadar 'zorlu' yapısına dikkat çekti.

GÖCEK, KIBRIS, YUNANİSTAN, BODRUM ETAPLARI YAPACAĞIZ

MOST Bodrum ile hedefl erinin 500 tekneye ulaşmak değil, turnuvaya katılanların mutluluğunu sağlamak olduğunu belirten Can Özer, "MOST'u Türkiye'de büyük balığın bulunduğu alanlarda ileri taşımak istiyoruz. En iyi destinasyonlar Göcek, Kıbrıs, Yunanistan, Bodrum. 4 etaplı yapabiliriz. Son etap Bodrum, kupa burada verilecek, 4 yarışta en çok puan toplayan ekip kupasını alacak" dedi.

Bu yılki turnuvanın kazananları…

MOST Bodrum Turnuvası’na yarışmacı olarak katılan Rıza Kutlu Işık, Gökhan Çarmıklı, Burhan Çavuşoğlu, Levent Kıroğlu, Alp Kırşan, Engin Altan Düzyatan, Metin Uzelli, Çağdaş Çağlar, Mekin Gözen, Mehmet Eskihancılar gibi dikkat çeken isimlerden, Hasan Gümüşkesen, Sinan Kosif, Rıfat Perahya, İsmail Öksüzoğlu, Sertaç Saygan, Mehmet Mutlu, Umut Özkanca, Faber Mermer, Ahmet Turan, Yasin Cinkaya, Ahmet Adalı, Sertan Bayar gösterdikleri performansla organizasyonun kazananları oldular.