Vizyonda güzergâh bu kez uzay!

Sinemalarımız bu hafta sonu özellikle bilimkurgu sevenleri bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sinemalarımızda bu hafta sonu yine zengin bir program sanatseverleri bekliyor. Özellikle bilimkurgu sevenlerin bir süredir merakla beklediği “Uzay Yolcuları”, 1991’de çektiği “Missisippi Masala” yla adını tüm dünyaya öğreten Hintli kadın yönetmen Mira Nair imzalı “Quenn of Katwe”, Filmekimi’nde beğeniyle izlenen farklı tarz bir animasyon olan “Kabakçığın Hayatı”, son olarak “5 Dakkada Değişir Bütün İşler”i yöneten Orçun Benli’nin yeni komedisi “Hep Yek 2”, Sasha Lane ile Shia LaBeouf’u buluşturan “American Honey”, haftanın yeni filmleri arasında yer alıyor.

Erken uyanmanın zararları!

Ülkemizde bu hafta sonu vizyonun coğrafyası uzaya kadar uzanıyor. Son yılların yükselen aktrisi Jennifer Lawrence ve Chris Pratt’ı, başka bir gezene doğru 120 yıllık bir yolculuğa çıkmışken uyuma kapsülleri tarafından 90 yıl erken uyandırılan iki yabancının hikâyesinde izleyeceğimiz “Uzay Yolcuları”, haftanın büyük bütçeli filmi. 2D ya da 3D, Türkçe dublajlı ya da orijinal dilinde izlenebilecek olan film, bir aksiyon-gerilim. “The Imitation Game: Enigma” ile tanınan Morten Tyldum’un yönettiği “Uzay Yolcuları”nda Jennifer Lawrence ve Chris Pratt’a; Michael Sheen, Laurence Fishburne ve Andy Garcia’nın da aralarında olduğu önemli oyuncular eşlik ediyor. Filmde, Jim (Chris Pratt) ve Aurora (Jennifer Lawrence), parçalanmanın eşiğine gelerek insanlık tarihinin en büyük kitlesel göçüne katılmış yolcuların hayatlarını tehlikeye atan uzay gemisindeki arızanın ardında yatan sırrı araştırmaya mecbur kalıyorlar. “The Imitation Game: Enigma” ile Oscar’a aday olan yönetmen Morten Tyldum, yeni filmi için şu yorumu yapıyor: “Hikâye aşırı durumlarla karşı karşıya olan ve aşırı seçimler yapması gereken karakterleri konu alıyor. Siz olsanız ne yapardınız? Bunu her zaman büyüleyici bulmuşumdur.”

Neredeyse gerçek...

“Uzay Yolcuları”, dekoru ve efektleriyle de dikkat çeken bir film. Etkileyici uzay gemisi tasarımı için Oscar ödüllü aktris Jennifer Lawrence şunları söylüyor: “Gemi gerçekten çok lüks, adetâ bir transatlantik. Bir gözlem güvertesi, bir sinema salonu, yolcu salonu ve muhteşem odaları var, en azından benim karakterim için. Çok farklı görünüyordu; her şey çok güzel ve ilginçti. Film için farklı bir atmosferdi.”

Komik macera kaldığı yerden...

Haftanın yerli filmleri arasındaysa komedi tarzındaki “Hep Yek 2” öne çıkıyor. Genç kuşak yönetmenlerimizden Orçun Benli’nin çektiği “Hep Yek 2”de; Gökhan Yıkılkan, İnan Ulaş Torun, Gürkan Uygun, Tuna Orhan, Deniz Uğur, Ali Çatalbaş, Cenk Ertan, Ali Keçeli, Erdağ Yenel, Sefa Zengin, Nihan Balyalı ve Coşkun Göğen oynuyor. Filmde macera ilk bölümün kaldığı yerden devam ediyor. Gürkan ile Altan, Cevat Bakır’ın eline düşmüş durumda. İlk filmde kendisine kazık atan Şahin’i öldüren Cevat Bakır, Şahin’in suç ortakları Altan ile Gürkan’ın canını Şahin’in cesedini ortadan kaldırmaları şartıyla bağışlıyor. Ancak iki kafadar bu işi de ellerine yüzlerine bulaştırdıklarından başlarına ilk filmde olduğu gibi onlarca bela açıp, peşlerine bir sürü tekinsiz adamı takmayı başarıyorlar. Ali Yorgancıoğlu’nun çektiği ilk “Hep Yek”, geçen kış vizyona girmişti.

İki yerli gerilim

Hafta sonu iki yerli korku filmi de seyircilerle buluşuyor: Burak Donay’ın çektiği “Gölge” ve Mehmet Emin Şimşek imzalı “Felak.” Yüksel Molla, Funda Dönmek ve Şenol İpek’in önemli rollerini paylaştıkları “Gölge”; dramla gerilimi harmanlayan bir yapıt. Deniz Özlem Durmaz, Banu Çiçek ve Yusuf Memiş’in oynadıkları “Felak” ise son yıllarda çok sık çekilen ve seyirci toplayan gizemli varlıklar üzerinden ilerleyen bir öyküye sahip.

Bir genç kızın değişen hayatı 

“Selam Bombay”den bu yana tüm dünyada Hintli yönetmen Mira Nair’in çektiği her filmi merakla bekleyen bir kitle var. Sevilen yönetmen, o kitleye son olarak “Quenn of Katwe”yi sundu. Gerçek bir hikâyeden yola çıkan film, Ugandalı bir kızın satrançla tanışmasıyla degişen yaşam öyküsünü anlatıyor.

Bambaşka bir animasyon filmi

Geçen sonbahar düzenlenen Filmekimi’nde beğeni toplayan İsviçre-Fransa ortak yapımı animasyon “Kabakçığın Hayatı”, bu hafta ailecek sinema keyfi yapabileceğiniz filmlerden biri. Claude Barras’ın yönettiği filmin ana karakteri, 9 yaşındaki utangaç ve sevimli Kabak. Annesinin ani ölümünden sonra, aynı yaştaki çocukların olduğu bir yetimhaneye götürülen Kabak, burada kendisine yeni bir aile kuruyor.

"American honey" gezerek hayatla yanışıyor 

İlk kez gösterildiği 69. Cannes Film Festivali’nden övgüler toplayarak George Miller başkanlığındaki “Jüri Özel Ödülü”nü kucaklayan “American Honey” de haftanın dikkat çeken filmlerinden biri. Kadın yönetmen Andrea Arnold’un çektiği film, yoksul evinden kaçan ve ABD’de şehir şehir dolaşarak dergi aboneliği satan bir grubun peşinde uzun yolculuğa katılan Star’ın öyküsüne odaklanıyor. Jack’in de yer aldığı bu grupta Star’ı, sürprizli bir hayat bekliyor. Filmin önemli rollerinde Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough ve McCaul Lombardi var.