'Enflasyonun sorumlusu çiftçi değil'

TZOB Başkanı Bayraktar, "Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığı ortaya çıktı. İthalat söylemlerinin şu an itibariyle yersiz olduğu görülüyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üretici fiyatlarının, temmuzda da düştüğünü belirterek, "Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığı ortaya çıktı" ifadesini kullandı. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, temmuzda tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0.73, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 0.74, balıkçılıkta yüzde 1.42, ormancılık ürünlerinde yüzde 0.06 gerilediğini bildirdi.

Üretici fiyatlarının, temmuz itibarıyla son bir yıllık dönemde tarımın genelinde yüzde 6.32, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7.04 arttığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:

"Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığı ortaya çıktı. İthalat söylemlerinin şu an itibarıyla yersiz olduğu görülüyor. Bugün için ithalata gerek yok. Çiftçimiz, ürettiği ürünü haziranda da temmuzda da daha düşük fiyata satmak zorunda kaldı. Bu durumda çiftçimizin fiyatlarda istikrar istemesinden daha doğal ne olabilir ki? Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor."

Tarımın doğal afetler nedeniyle bu yıl zor bir dönem geçirdiğini, başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyveler ile buğday ve arpada önemli oranda rekolte düşüşü beklendiğine dikkati çeken Bayraktar, üreticinin ürününü, ederinden satamayınca ümitsizliğe düştüğünü ve sıkıntıya girdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir